Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ki kell kapcsolni a mobilt egy francia étteremben, egymással beszélgetnek a vendégek

Ez a cikk több mint 6 éves.

A dél-franciaországi Saint-Guilhem-le-Désert falujában lévő Petit Jardin nevű étterem tulajdonosa megelégelte, hogy mindenki a telefonját nyomkodja vacsora közben, és egy elég szigorú szabályt vezetett be az éttermében.

A focipályákról ismerős büntetőrendszert alkalmaz az étterem a mobilozás visszaszorítására:  a felszolgálók a sípjukba fújnak és felmutatnak egy sárga lapot, ha valaki pötyög a mobilján. Ha ismételten elkövetik a szabálytalanságot, akkor már piros lapot kapnak, a vétkest pedig megkérik, hogy hagyja el a helyiséget. Hean-Noël Fluery tulajdonos a The Local című lapnak elmondta, hogy néhány vendéget már el kellett küldeniük az asztaloktól.

Persze voltak páran, akik nem tudtak megszabadulni a telefonjuktól, és nem tetszettek nekik a szabályok, ezért inkább elmentek. De ez nem érdekli a szigorú tulajt. Azt mondja, hogy az emberek megtehetik ezt máshol, három másik étterem is van a faluban. Egy jó hangulatú éttermet szeretne. Akkor is távozniuk kell a vendégeknek, hogyha a rossz hangulatban érkeznek, vagy morcosak.

Kiterjedt szabályrendszer van az étteremben. A belépőknek elmagyarázzák a szabályokat, még mielőtt betérnének. A tulaj feltette a kérdést: „az emberek kikapcsolják a telefonjaikat akkor is, ha moziba vagy színházba mennek – akkor az étteremben miért ne tehetnék?”

A tulajdonos abszolút sikeresnek véli el a találmányát, ugyanis a vendégek az esetek többségében a sárga lap után elrakják a készülékeiket. Ilyenkor az egész étterem életre kel és párbeszédek alakulnak ki különböző asztalok között is.  Új vendégeket is hoz a szigorú mobilstop. A tulaj szerint sok szülő azért választja az éttermét, hogy gyermekeikkel mobiljaik nélkül végre egymással foglalkozhassanak.

Fleury pontosan tudja, hogy nehéz lesz leszoktatni az embereket a rossz beidegződésekről, egy friss felmérés szerint tíz franciából nyolcan használnak mobiltelefont vacsorázás közben. Máshol is vezettek be hasonló ösztönzőket az éttermi mobilozás visszaszorítására. Ha valaki hajlandó egy vacsora erejéig kikapcsolva leadni a telefonját a Los Angeles-i Eva étteremben, öt százalék kedvezményt kap a számlából.

Nagy kérdés, hogy Magyarországon milyen fogadtatása volna egy ilyen éttermi mobilstop intézkedésnek.

Forrás: pozitivnap.hu