Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP-vel és a DK-val fizettetné ki a Czeglédy-ügy károsultjait a Fidesz

Ez a cikk több mint 6 éves.

Példátlan törvény fekszik az országgyűlés előtt. Ennek lényege, hogy egy bűnügyben a Parlament határozati javaslatban, a bírósági határozat megszületése előtt döntene arról, hogy valaki bűnös. Czeglédy Csaba, a DK-MSZP-Együtt szombathelyi önkormányzati képviselőjének diákmunkával foglakozó cége ellen költségvetési csalás gyanújával zajlik nyomozás. Czeglédy előzetes letartóztatásban van.

A Fidesz által benyújtott határozati javaslat nem csupán Czeglédy ügyében mondja ki a bűnösséget a bírósági szakasz előtt, hanem megnevezi felelősként az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót. Sőt, felkéri a kormányt, hogy ha a cég pénzéből nem lehet elintézni a kártalanítást, akkor tegyék azt a DK és az MSZP költségvetési támogatásából.

Ez azért példátlan lépés, mert a bíróság elméletben szigorúan független a törvényhozástól, ebben az esetben viszont a törvényhozási ág, a parlament mondaná ki valaki bűnösségét, sőt olyan, az ügyben nem érintett szervezeteket, pártokat is belekever, akiknek felelőssége nem állapítható meg. Hiszen egy darts klub se felelős azért, ha valamelyik tagja bűncselekményt követ el.

Az ügyben a gyanú szerint egyébként, a 2013 és 2016 között működő, Czeglédy Csaba által vezetett cég az állami költségvetésnek összesen – az eddigi adatok szerint – 3,1 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott.