Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kornis Mihály és Radnóti Zsuzsa is kiállt a zaklatással vádolt Marton László mellett

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tegnap Radnóti Zsuzsa Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar dramaturg a Martont is alkalmazó Vígszínház volt vezető ma vendégdramaturgja, majd ma Kornis Mihály író, drámaíró is kiállt a már 7 nő által szexuális zaklatással vádolt Marton László mellett. Azt hangsúlyozzák, hogy a rendező művészi érdemei elvitathatatlanok.

„Most, amikor mindenki eddigi életének kizárólag negatív eseményeiről értesülhet, úgy, hogy ezáltal akarva-akaratlan egy egész élet, egy egész életmű nullázódhat le, úgy érzem – mélyen tiszteletben tartva minden megszólaló fájdalmas, negatív és traumatikus emlékeit, és velük együtt érezve –, szólnom kellett az általam ismert és tapasztalt személyes életút másik aspektusáról, az értékteremtő oldalról is” – írta nyílt levelében Radnóti Zsuzsa hétfőn.

Most ehhez a nyílt leveléhez csatlakozik Kornis Mihály, a Színház.org által elkért szövegében:

„Radnóti Zsuzsa minden szava igaz, egyetértek vele. Függetlenül minden egyébtől az Örökkévaló előtt mondom, nekem Marton egy életen át, a kádárista űrben fuldoklásom idején is munkát adott, támogatott, bújtatott, Neki köszönhetem, hogy nyugdíjam van.

Jó igazgató volt szerintem, a jó színészek mind szerették, és máig azért lehetett főrendező, mert legendásan jól segít a főpróbahéten, az utolsó pillanatokban, amikor az előadások rosszul állnak.

Ha Ő valami rosszat tett – nem tudom, lehet, az más kérdés – ez sem tiporhatja a sárba egy 75 éves nagy színházi ember életének minden eredményét.

Bennem Marton László ifjúkorától embermentőként s ennyiben makulátlan férfiként él, amíg élek.”

Színház.org

Kornis és Radnóti levele azért fura, mert Marton Lászlóról eddig egyetlen áldozat se állította, hogy rossz rendező lenne, és szakmai életpályáját se kritizálták. A 7 áldozat szexuális zaklatásról számolt be, ami független a szakmai eredményektől, azt mondja el, hogy valaki visszaélt a hatalmával. Az áldozatok pedig nem csupán Martonról beszéltek ezzel, hanem a teljes színházi közegről, és a társadalom nők elleni erőszakhoz való hozzáállásáról.

A makulátlan férfi képe viszont nehezen ítélhető meg anélkül, hogy tudjuk, valaki visszaélt-e vagy sem a hatalmával, hogy szexuális hasznot húzzon belőle, nők kényszerítésével, zaklatásával, erőszakolásával.