Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Adományokat gyűjt az Eszmélet, kétszáz dollár a cél

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Patreon közösségi pénzgyűjtő oldalon tett közzé felhívást az Eszmélet, Magyarország 1989 óta működő társadalomkritikai folyóirata. A negyedévente megjelenő kiadvány szerkesztői azt kérik, évi egy szám erejéig támogassák őket olvasóik, barátaik, ez már 200 amerikai dollártól sikerülne.

A szerkesztőség hangsúlyozza, szükség van mélyebben belemenős társadalmi elemzésre ugyanúgy, ahogy az Orbán-kormány tudományos igényű kritikájára:

következetesen elutasítjuk a 2010-ben hatalomra jutott autoriter, antidemokratikus, mélyen emberellenes, a fajgyűlöletet gátlástalanul használó, s a társadalmi igazságtalanságokat a végletekig fokozó Orbán-rezsimet.

Ugyanakkor a hagyományos lapkiadás növekvő nehézségekkel is szembe kell, hogy nézzen, és új pénzforrások kellenek a fenntartásához:

A lap – miközben önkéntes munkában készül – évek óta semmiféle állami támogatásban nem részesül, pályázati lehetőségei egyre szűkülnek, így félő, hogy Magyarország egyetlen rendszerkritikus társadalomelméleti folyóirata nemsokára feléli tartalékait, s megjelenése lehetetlenné válik.

Az Eszmélet Magyarország egyetlen újbaloldali tudományos folyóirata, amely a rendszerváltás óta folyamatosan megjelenik, és éles, marxista kritikáját adja a rendszerváltás utáni „létező baloldalnak” ugyanúgy ahogyan a politikai jobboldalnak is. Idén többek között írtak már Lukács Györgyről, Latin-Amerikáról és a szcientológiáról. Válogatott írásaik online is hozzáférhetőek.

Az Eszmélet támogatására mód nyílik egyszeri összeggel is, Paypalon keresztül.