Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elindult, és jövő szombatig kínál programokat a Szabad Október – forradalmi fesztivál!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Gyertek beszélgetni, filmezni, előadásokat hallgatni ’56-ról, az Őszirózsás forradalomról és a munkásmozgalom történetéről! A Szabad Október, amit a Gólyával és a Közélet Iskolájával szervez a Mérce, 23-án és az egész héten forradalmi programokat kínál!

A héten műhelyeket, szabadegyetemeket, filmvetítéseket, tanulósétákat szervezünk, kiállítást és irodalmi pályázatot rendezünk azzal a céllal, hogy a magyar nép szabadság- és egyenlőségpárti küzdelmeit – szemben az uralkodó emlékezetpolitikai törekvésekkel – ne hagyjuk elfeledni.

Tegnap a szövetkezetiség lehetőségeiről beszélgettünk boszniai barátainkkal, ma pedig Külső-Józsefvárosban sétáltunk, hogy az 1944-es csillagos házak és az egyetlen fegyveres zsidó ellenállás megrendítő történetével ismerkedjünk.

Ma délutáni sétánkon a Teleki tértől a Nagyfuvaros utcai Zsinagógáig meséltek a Gláser Jakab Emlékalapítvány munkatársai a józsefvárosi zsidó közösség történetéről, és a ’44-es ellenállási kísérletekről; fotó: Vörös Anna

Ha 23-a, akkor munkástanácsok és munkásmozgalom

23-ára olyan programokat szervezünk, amik ’56-ból arra emlékeznek és reflektálnak, amire szerintünk érdemes: 5 órától beszélgetni fogunk a társadalom és a gazdaság radikális demokratizálásának szándékával alakuló munkástanácsokról, amik Nagy Imréék eltávolításával a forradalmi Magyarország egyedüli legitim intézményei lettek.

A munkástanácsos beszélgetésre Zsigmond Ede proletárköltő munkásságával hangolunk, és ezen keresztül ismerkedünk a ’30-as, ’40-es évek munkásmozgalmával.

De ha holnap más programot választanál, akkor sem maradsz ki az ’56-os programjainkból: a Gólyában jövő vasárnapig megnézheted a Közélet Iskolája és a Kassák Múzeum Lakásfoglalások ’56-ban című kiállítását, szerdán 16.30-tól pedig tárlatvezetést is tartunk. Szintén szerdán fél 7-től megnézzük a Kertész Ákos regényéből készült Makra című filmet, majd a nők forradalomban való részvételéről fogunk beszélgetni, és arról is, hogy a kultúra és az irodalom milyen szerepet játszik a forradalom emlékezetének alakulásában.

A fesztivált szombat délután a Helyzet Műhely ’56 globális kontextusban című szabadegyetemével zárjuk.

18-ról sem feledkezünk meg!

Az eseménysorozat apropóját ’56 mellett 1918 és az Őszirózsás forrafalom adja. A Politikatörténeti Intézet szabadegyetemet szervez arról, hogyan vált az önszerveződés 1918 kulcsfogalmává, hogyan inspirálta a politikai cselekvés lehetősége az egész társadalmat, a munkásoktól a tisztviselőkig. Előadást fog tartani Balázs Eszter, Csoma Lajos, Egry Gábor és Konok Péter történész, ezt követően pedig veletek szeretnénk beszélgetni a témáról.

És a hét második felében is folytatjuk

Szervezünk felolvasóestet olyan szövegekből, amik a politikai elnyomás előli meneküléssel és az emigráció kérdésével foglalkoznak. Forradalmat írunk! címen szövegpályázatot is hirdettünk: a pályaműveket pénteken 6-tól hallgathatod meg!

Jövő szombaton (28-án) újra sétálunk egyet Józsefvárosban, most kifejezetten a munkásmozgalmi emlékekről  – az első munkásgyűlésről, a Világosságról és a Népszaváról, a Vasas székház történetéről – tanulhatunk.

Gyertek holnap és az egész héten!