Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több százezres demonstráció Barcelonában, a katalán önkormányzat „méltó választ ígér” a spanyol kormány „támadására”

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szombaton délután ismét százezrek vonultak utcára Barcelonában, néhány órával azután, hogy a madridi kormány bejelentette, hogy a katalán autonómia felfüggesztését kezdeményezi az alkotmány 155-ös cikkelyét alkalmazva. A tiltakozást még azért hirdették meg, hogy a hét elején bebörtönzött két civil aktivista szabadon engedését követeljék, de a mai események nyomán a demó a katalán önkormányzat melletti kiállásként is értelmezhető – a menet élén vonultak egyébként a Generalitat vezetői is. Az esti órákban a katalán elnök, Carles Puigdemont is nyilatkozott: jövő hétre összehívja a parlamentet, hogy méltó választ adjon arra, amit „támadásként” és „megszégyenítésként” értékelnek Barcelonában.

Újra monumentális embertömeg árasztotta el ma Barcelona utcáit, ezúttal a szokásos zászlók mellett főleg a „Szabadságot Jordiéknak” transzparenseket emelve a magasba. A 2 Jordi, azaz Jordi Cuixart és Jordi Sánchez a két legnagyobb katalán függetlenségpárti civil szervezet, az Ómnium és az ANC elnökei, a jelenlegi kormánykoalíció támogatói. Hétfőn tartóztatták le őket zendülés vádjával, a madridi ügyészség álláspontja szerint a szeptember 20-án és 21-én szervezett tüntetésekkel akadályozták a hivatalos szervek munkáját. A szóban forgó tüntetések a katalán kormányhivataloknál jöttek létre, ahol ezeken a napokon a spanyol csendőrség házkutatásokat és letartóztatásokat hajtott végre, és például a gazdasági tárca épületénél a nyomozók nem is tudták elhagyni a helyszínt a főbejáraton keresztül, egy hátsó ajtón „menekítették ki” őket. Ezzel együtt ezeken a napokon, ahogy a függetlenségi mozgalom rendezvényein általában, erőszakmentesen lépett fel a tömeg.

A két Jordi levelét is felolvasták a mai rendezvényen, azt kérték az összegyűltektől, hogy „se a dialógusból, se a függetlenségből ne engedjenek”.

Ahogy korábban írtuk, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szombaton kora délután jelentette be, hogy kezdeményezi az alkotmány 155-ös cikkelye révén „a törvényesség visszaállítását” Katalóniában. Erről ma részletes cselekvési tervet küldött a Szenátusnak, ahol a kisebbségben kormányzó Néppártnak (Partido Popular, PP) kényelmes többsége van, ott kerül sor majd, várhatóan pénteken a 155-ös cikkely megszavazására. A döntést támogatja a jobbközép Cuidadanos (C«s) pártis, amely már rég választásokat követel Katalóniában, illetve a legnagyobb ellenzéki erő, a szocialista párt (PSOE).

Az eddig még sosem alkalmazott cikkely alkalmazását hevesen ellenzi – a katalán kormánytöbbség mellett – az újbaloldali Podemos és szövetségesei, de pl. a Baszkföldet irányító Baszk Nacionalista Párt (PNV) is. Az utóbbi erők úgy vélik, hogy az autonómia felfüggesztése, amire annak 4 évtizedes múltjában nem volt példa, súlyos politikai kockázattal járó hiba, ehelyett párbeszédes rendezést szorgalmaznak.

Konkrétan Rajoy arra tett ígéretet, hogy felmenti tisztségéből a katalán kormány tagjait, és korlátozza a parlament mozgásterét – szerinte egyébként ez nem az autonómia felfüggesztése, de mindenki más így értelmezi a helyzetet. A „normalitás, békés együttélés restaurálása” után pedig választásokat írna ki, legfeljebb féléven belül. Mindennek a gyakorlati megvalósítása nyilván nem lesz egyszerű, a katalán közrádió dolgozói például már bejelentették, hogy nem hajlandóak végrehajtani a spanyol kormány utasításait – és hasonló ellenállás, alkalmasint sztrájkok valószínűsíthetőek más területeken is.

Egyelőre nem tudni, hogy Puigdemont szombat esti bejelentése a parlament összehívásáról milyen konkrét lépéseket takar. A korábban párbeszédet kérő elnök szombaton ismét megállapította, hogy e téren nem történt előrelépés. A  „Generalitat likvidálásának szándékára”, erre a „támadásra és megszégyenítésre” adekvát választ ígérő Puigdemont és az elszakadáspárti erők hivatalosan is deklarálhatják a független köztársaságot. Az ezt meghirdető dokumentumot eddig csak informálisan írták alá, de jelezték, hogy dialógus hiányában erre ünnepélyesen, a parlamentben is sor kerülhet. Ekkor a 155-ös cikkelyt már az ő felfogásuk szerint független Katalónia ellen vetnék be. Egy másik radikális opció új választások kiírása lenne, és az árnyalatok mesterének bizonyult Puigdemont – ha emlékszünk, egy hete még azt találgatta Spanyolország és a világsajtó, hogy vajon deklarált-e valamit vagy mégsem – tartogathat további meglepetéseket is.