Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A spanyol kormány példátlant lépett: a Katalán autonómia felfüggesztését javasolják

Ez a cikk több mint 6 éves.

A néppárti spanyol kormány mai ülésén Katalónia autonómiájának felfüggesztésére tett javaslatot. Ha a jobboldali többségű szenátus rábólint a döntésre, akkor  a régió kormánya által gyakorolt közhatalom a spanyol kormány minisztereire száll.holding_hands_for_catalan_independence_nyc_2.jpg

forrás: Wikimedia Commons

A területi autonómia felfüggesztésére a spanyol alkotmány 155-ös cikkelye ad lehetőséget, abban az esetben, ha az autonóm kormányzatok valamelyike törvényt szeg. A spanyol miniszterelnök a kormányülés után tartott sajtótájékoztatón elmondta, a javaslat szerint a katalán régió autonóm parlamentjének kompetenciáit korlátozzák, és maximum hat hónapon belül, a lehető leghamarabb választásokat írnak ki. A parlament által választott tisztségviselőket, így a Katalónia kormányaként működő Generalitat tagjait felmentik  tisztségükből, feladataikat pedig a spanyol kormány miniszterei veszik át.

A mai, mindeddig példátlan döntésre az után került sor, hogy a katalán vezetés Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök ultimátuma után sem volt hajlandó felhagyni a függetlenedéssel. A miniszterelnök szerint azért volt szükség a cikkely érvényesítésére, mert „egyetlen demokratikus kormányzat sem nézheti el, ha megsértik a törvényt”.

merce.hu

Az október 1-ei katalán függetlenségi referendumon a katalán hatóságok szerint 43%-os részvétel mellett a résztvevők 90%-a az elszakadás mellett szavazott, miközben a spanyol rendőrség békésen várakozó, avagy tüntető állampolgárokkal szembeni durva fizikai erőszaktól sem riadt vissza, hogy a spanyol kormány és az Alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek és  illegálisnak nyilvánított népszavazást ellehetetlenítse.

A katalán elnök, Carles Puigdemont szerint az október 1-ei népszavazás egyértelmű mandátumot ad a régiónak arra, hogy lépéseket tegyenek egy független köztársaság létrehozása felé. Ugyan nem deklarálta a függetlenséget, csak kilátásba helyezte ezt a lehetőséget, a függetlenség hívei informálisan írtak alá egy proklamációt, amelyet a parlament adott esetben megszavazhat. Ezzel párhuzamosan Puigdemont dialógusra kérte fel a központi kormányzatot, Madrid viszont „fenyegetésként” értelmezte a javaslatot, és csak a 155-es cikkely révén véli biztosítottnak a jogállam visszaállítását.

Az autonómia felfüggesztésére még a jövő pénteken ülésező spanyol szenátusnak is rá kell bólintania. A testületben a kormányzó konzervatív Partido Popularnak többsége van, és a kormány által ma tárgyalt javaslatcsomagot a legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokraták mellett a jobboldali Ciudadanos is támogatja.

Ma délutánra a függetlenség hívei tüntetést hirdettek, hogy tiltakozzanak a két legnagyobb elszakadáspárti civil szervezet vezetőjének letartóztatása ellen, a két férfit múlt hétfőn vették őrizetbe, zendüléssel vádolják őket. A katalán önkormányzat várhatóan e tüntetés után, este kilenckor reagál majd a kormány bejelentéseire.

 (El pais)

Ez a cikk a ti támogatásotokból készült el.

A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, de nem ingyen készülnek, hanem a ti támogatásotokból és a mi munkánkból! A Mércét nem támogatják pártok, oligarchák, hanem 100%-ban az olvasók hozzájárulásából működik, ez biztosítja a függetlenségünket, és pont ezért csak akkor maradhatunk fenn, ha te is beszállsz!

Kattints és támogasd a Mércét rendszeres havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal, hogy tovább működhessen és még jobb lehessen!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.