Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagyapám könyvtára  – Göncz Árpád szobrának avatására

Ez a cikk több mint 6 éves.

Magánemberek, civil szervezetek és a III. kerületi önkormányzat adakozásának köszönhetően ma délután avatják néhai nagyapám szobrát nem messze attól az óbudai bérháztól, ahol negyven évig élt családjával. Ezúton is szeretném mindenkinek melegen megköszönni azt a szeretetet és pénzbeli támogatást, mely e szobor megalkotását lehetővé tette.goncz.jpg

kép forrása: gonczarpad.hu

A közösségi médiában látott komoly érdeklődésre felfigyelve, és látván, hogy még a helyi fideszes többségű önkormányzat is hozzájárult a szobor finanszírozásához, eltűnődtem, miként lehetséges, hogy nagyapám emléke a mai napig képes ennyi embert megmozgatni? Mik voltak azok az értékek, melyeket polgártársaink vele azonosítanak – és esetleg hiányolnak a mai politikából?

A legfontosabb talán a másik ember iránti őszinte érdeklődése volt. Nagyapám bárkivel képes volt emberi kapcsolatot létesíteni; odafigyelt és reflektált arra, amit beszélgetőpartnere mondott neki; és elnökként is személyesen válaszolt minden neki címzett levélre. Beszédei kifejezték azt a másik iránti tiszteletet, melyet oly sokan hiányolunk mai közéletünkből.

Én azonban nem a közvetlensége, hanem a döntéseiből kiolvasható erkölcsi tartása és hitelessége miatt tiszteltem és tartom a mai napig példaképemnek. Ellenállóként a negyvenes évek óta következetesen képviselte, hogy a fasizmus gonoszságával szemben személyesen is fel kell lépnünk. Kisgazdaként pontosan értette, hogy földreform nélkül nem orvosolhatók a történelmi Magyarország tulajdonviszonyaiból eredő igazságtalanságok. Ötvenhat után azért került börtönbe, mert lépéseket tett, hogy a forradalom egyes célkitűzéseinek megvalósítása végett tárgyalások induljanak a szovjet kormánnyal Bibó István kibontakozási tervéről. Az elnyomás különböző formáival szemben vállalt elvszerű és bátor kiállása tette alkalmassá arra, hogy a rendszerváltás egyik szimbolikus és széleskörűen elfogadott szereplőjévé váljon.

Mivel nemrég felmerült, hogy „negatív értelemben vett súlyos történelmi felelősség” terhelné, amiért a rendszerveltás után elmaradt az igazságtétel, ki kell mondanom: emberi nagyságához nagymértékben hozzájárult az, hogy hat év börtön után sem a bosszúvágy, hanem az 1990-ben lefektetett alkotmányos rend védelme és rendszerváltó forradalmunk békés eredményeinek megőrzése vezérelte. Őt is, ahogy Antall József miniszterelnököt és Sólyom László alkotmánybírósági elnököt is.

Ha a szír menekültválság elnöki megbízatása alatt érte volna el Magyarországot, egészen biztosan felemelte volna szavát bárminemű menekült- vagy idegenellenes kampánnyal szemben, ahogyan a humanizmus szellemében felszólaló polgártársak elleni uszítással szemben is.

Vagyon nem maradt utána, csak egy pazar könyvtár, melyet családom egy Bécsi úti emléklakásban szeretne majd a látogatók elé tárni. Mi ezzel adózunk emléke előtt.

Benedek Márton

A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, de nem ingyen készülnek, hanem a ti támogatásotokból és a mi munkánkból! A Mércét nem támogatják pártok, oligarchák, hanem 100%-ban az olvasók hozzájárulásából működik, ez biztosítja a függetlenségünket, és pont ezért csak akkor maradhatunk fenn, ha te is beszállsz!

Kattints és támogasd a Mércét rendszeres havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal, hogy tovább működhessen és még jobb lehessen!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.