Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akkor győz majd az igazságos választási rendszerért küzdő mozgalom, ha hiszünk benne

Ez a cikk több mint 6 éves.

Pénteken indul a Közös Ország Mozgalom csatája az igazságos választási rendszerért és eljárásért. A Gulyás Márton által alapított mozgalom egy óriási épületet húz fel az Alkotmány utcában, az úgynevezett Agórát. Itt próbálja megvitatni nyilvános és átlátható körülmények között a pártokkal közös javaslatukat a választási rendszer megváltoztatására, hogy utána egy újabb küzdelemben kikényszerítsék, hogy a Fidesz elfogadja azt.

20882880_1582677718420435_8227011873514687067_n.jpg

Fotó: a Közös Ország Mozgalom szóvivői. / Facebook

A mozgalom célja több sebből vérzik. Fél évvel a választások előtt megváltoztatni a választási rendszert nem biztos, hogy a legjobb ötlet. Persze felhívni a figyelmet az aránytalanságaira és igazságtalanságaira (a Fidesznek kedvező egy forduló és finanszírozási rendszer, eszközhasználat, a médiahirdetés tiltása) fontos. De kérdéses a pártok együttműködése a kérdésben, amikor azoknak az alapvető politikai működése szerint a szavazók meggyőzésével kell foglalkozniuk. Kérdés, hogy a pártok csupán megjelenési lehetőséget fognak-e ebben a helyzetben látni, vagy valóban bele akarnak szállni a küzdelembe. Valószinűbb az előbbi.

De kérdés az is, hány állampolgár mozdul meg egyáltalán az ügyben, lesz-e nyomása, ereje a mozgalomnak már a kezdetektől. Mert nyilvánvalóan egy ereje teljében lévő mozgalom az ellenzéki pártokból is nagyobb eséllyel sajtol ki együttműködést.

A Közös Ország Mozgalom egyik szóvivőjével, Budija Szilviával beszélgettünk.

Pont ezért a Gulyás Márton-féle mozgalom sikere az állampolgárok támogatásától függ. Hányan lesznek az első tüntetésén pénteken, erőt mutat-e majd a tömeg, ami ott lesz, és tud-e majd ezzel legitimációt nyújtani a többi politikai szereplővel, az ellenzéki pártokkal és a kormánnyal szembeni nyomásgyakorlásra is?

Jelenleg nem ez látszik. A média is ignorálja a pénteki nyitó eseményt, de a KOM se tolja fullba a mozgósítást. Pedig enélkül nehéz lesz.

Amit az elmúlt években megtanulhattunk, hogy a média addig tart érdekesnek egy mozgalmat, ameddig az felfutóban van. Pontosan ezért nem szabad csak médiaeseményként tekinteni a megjelenésekre, a mozgalmi szervezetnek hátországgal is képesnek kell lennie tömegek mozgósítására.

A helyzet nyilván az, hogy ez a téma kevéssé mozgósító, és anélkül, hogy a Közös Ország Mozgalom bármit is lerakott volna az asztalra, megmutatta volna, hogy képes a változtatásra, nincs meg a hitelesség, ami az embereket akár egy kevéssé érdekes témában is magával húzná. Főleg, hogy még annál jóval kisebb ügyekben se sikerült célt érni az Orbán-rendszerrel szemben, mint annak hatalmi központját, a centrális erőteret fenntartó választási rendszer megdöntése.

Az emberek pedig kevésbé hajlandóak olyan témába energiát rakni, ami nem érinti közvetlenül az életüket, vagy olyanba, amiben nem várhatnak sikert. Nem azért, mert buták vagy gonoszak, hanem azért, mert 24 órából áll mindenkinek a napja, és mindenki megválogatja, a munka, a család, a szabadidő, a pihenés közül miből tud elvenni energiát.

Pedig alapvetően egy olyan mozgalomnak, mint amilyet a Közös Ország álmodott magának, akár lehetne is esélye a győzelemre. De ehhez egy olyan hólabda effektusra lenne szükség, amely egyre nagyobbra és nagyobbra növeli a mozgalmat, amitől menő lesz kijárni az akciókra, a tüntetésekre, és egyre nagyobb tömeg hisz a végső célban a kisebb győzelmek után.

A lényeg, hogy egyre többen higgyenek benne. Bármennyire is reménytelennek tűnik a vállalkozás, az esélye még most is ott van. Csak hinnünk kell benne, és első körben pénteken kimenni az Alkotmány utcához az Agórára, délután 6-kor!

Ez a cikk a ti támogatásotokból készült el.

A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, de nem ingyen készülnek, hanem a ti támogatásotokból és a mi munkánkból! A Mércét nem támogatják pártok, oligarchák, hanem 100%-ban az olvasók hozzájárulásából működik, ez biztosítja a függetlenségünket, és pont ezért csak akkor maradhatunk fenn, ha te is beszállsz!

Kattints és támogasd a Mércét rendszeres havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal, hogy tovább működhessen és még jobb lehessen!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.