Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

11 nap alatt 2 millió 200 ezer forintot adtatok össze a merce.hu-ra!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Álmainkban se gondoltunk volna, hogy ennyi kedves szót, támogatást kapunk tőletek, hogy ennyien járultok hozzá a merce.hu létrejöttéhez! 11 nappal a kampány indítása után közeledünk a szükséges összeg feléhez, a 2,5 millió forinthoz. Ha így haladunk tovább, a szeptember 30-i határidő előtt is összejöhet a remélt 5 millió forint! Persze ehhez – és egyáltalán ahhoz, hogy a jó kezdés mellett tényleg teljesítsük a célt – a ti segítségetekre van szükségünk: a pénzbeli támogatásotokra, amennyiben meg tudjátok tenni; a megosztásaitokra, hogy vigyétek a kampány hírét.

11nap2-2millio.jpg

Abban, hogy ennyire jól indult a gyűjtés, nagy segítségünkre van, hogy a média is beszámolt róla. Itt szeretnénk megköszönni a megjelenéseket: a 24.hu, az Index, a Magyar Narancs, a 168 óra, a Népszava és a Kreatív csapatának! A 168 óra főszerkesztőnkkel, Jámbor Andrással, a Magyar Narancs főszerkesztő-helyettesünkkel, Diószegi-Horváth Nórával készített interjút, ezekből szemezgetünk, hogy bemutassuk, mi az, amit csinálni akarunk.

Miért csináljuk az új portált? – részlet a Magyar Narancs interjúból:

Az 5 millió forintból a választásokig tudjátok tervezni a működéseteket. 2018 fordulópont lehet a lap működésében?
DHN: A választási részvételre való buzdítást kiemelt célnak tartjuk a Mércénél, ha más megoldás nincs, jó lenne, ha legalább kétharmada nem lenne a Fidesznek. De talán arra is van esély, hogy az abszolút többségüket elveszítsék. Mindenesetre a mi működésünket semmilyen választási kimenetel nem befolyásolja, az értékeinket akkor is számon fogjuk kérni a hatalmon, ha valami csoda folytán baloldali kormányzás lesz 2018-tól. A társadalmi egyenlőtlenségek és igazságtalanságok semmilyen forgatókönyvben nem szűnnek meg 2018 áprilisában. Hogy sajtószempontból mi lesz a választások után, az már érdekesebb kérdés. Ma is iszonyú durva a helyzet, szinte már hírnek sem számít, hogy lefejezik a Pannon Lapok Társasága megyei napilapjainak vezetőségét. Ez azért elég ijesztő. A mi helyzetünk annyiban könnyebb, hogy csak az olvasóktól függünk, akik szerencsére kezdik megérteni a helyzet súlyosságát. Reméljük, megéri majd nekik belénk fektetni a bizalmukat és a pénzüket.

Mi lesz a merce.hu? – részlet a Magyar Narancs interjúból:

A mércés cikkek nagy többsége ma publicisztika. Ezen terveztek változtatni?
DHN: Már elkezdődött egy kiegyenlítődés a tény- és véleménycikkek arányában, erre a jövőben is figyelni fogunk. Ugyanakkor a küldetésünk része az is, hogy véleményünket, politikai elköteleződésünket minden számunkra fontos ügyben felvállaljuk.

A cikkek mennyisége is növekedni fog?
DHN: Jelenleg napi két saját cikkünk jelenik meg, emellett Facebook-oldalunkon kommentáljuk a napi aktualitásokat. A hírportálon is napi két nagyobb anyagot tervezünk: egy ténycikket, riportot vagy interjút és egy publicisztikát. Ezen kívül naponta körülbelül nyolc hír lesz még az oldalon, fókuszban a számunkra kiemelten fontos témákkal – szegénység, oktatás, egészségügy, a dolgozók és a nők helyzete –, és persze valamelyest kontextusba helyezve.

A kampánnyal megcélzott plusz 5 millió mire elég, új szerzőitek is lesznek?
DHN: Az 5 millió forinttal 2018 áprilisáig, a választásokig tervezünk. Ebben benne van a honlap létrehozásának és üzemeltetésének a költsége. És igen, ahhoz hogy biztonságosan tudjunk működni, és ne haljunk bele a munkába, minimum egy újságírót fel kell még venni magunk közé.

Eddig részben önkéntes munkában csináltátok a Kettős Mércét. Mi lesz ezután?
DHN: A Mérce nyolc fős szerkesztőségének tagjai a munkájuknak megfelelő, közösen megállapított fizetést kapnak. Itt nem milliókra kell gondolni, és még csak nem is a piacon szokásos fizetésre. Ezen felül bő 20-30 ember önkéntes munkában ír hozzánk cikkeket, vagy segíti más módon – szerkesztéssel, plakáttervezéssel, a projektjeinkben való részvétellel – a működésünket, alkalmanként felkért szerzőink köre pedig ennél is szélesebb. Ők reményeink szerint októbertől is önkéntesen támogatnak majd minket.

A függetlenségről – részlet a 168 óra interjúból:

Hogyan akarnak függetlenek lenni?
JA: Úgy, hogy a témaválasztás – egészségügy, szegények, dolgozók, nők helyzete – ezután is közösségileg definiált értékeink alapján történik. Nekünk tényleg nem szól le senki, hogy srácok, ezt így meg így csináljátok.

Sose volt ilyen?
JA: Olyan előfordult, hogy egy támogató belengette, lemondja a felajánlott pénzt, ha egy cikk miatt nem kérünk bocsánatot.

És?
JA: Nem kértünk.

Lemondta a pénzt?
JA: Nem. De ha lemondta volna, akkor is hatalmas mozgásteret ad, hogy közösségi finanszírozásból működünk, az öncenzúra fel sem vetődik.

Az ellenzéki alapállás hogy fér össze a függetlenséggel?
JA: Hazudhatnánk magunkról, hogy nem vagyunk ellenzékiek, de ezt nem tesszük. Értékeink vannak, azokból következik a szembenállás a mostani kormánnyal. De félreértés ne essék: nem azért írunk a kormány ellen, mert utáljuk, hanem mert így gondolkodunk. 2010 előtt is valószínűleg ellenzékiek lettünk volna.

Ha azt gondoljátok, érdemesek vagyunk rá, támogassátok a merce.hu létrejöttét, ha pedig a fenti interjúrészletek még nem elég meggyőzőek, nézzétek meg a kampányhonlapunkat, olvassátok el a kampányindító cikkünket, vagy tegyétek fel kérdéseiteket az [email protected] címen.

Támogatni rögtön itt tudtok minket, és támogatásotokért köszönetképp egyedi, névre szóló téglajegyet küldünk.

Összesen 5000 Mérce-portál téglajegyet szeretnénk kiosztani, 5  millió forintra van szükségünk, és arra, hogy a jelenlegi 457 havi rendszeres támogató helyett elérjük az 1000 főt! Támogass minket egyszeri összeggel vagy rendszeres támogatással, hogy felépíthessük a merce.hu-t!

Ha meg akarod kapni a Mérce-portál téglajegyedet, írd be a közleményrovatba az emailcímed, és elküldjük neked a személyre szabott Mérce-portál téglajegyedet, amit meg is tudsz osztani a közösségi médiában!

Támogatom a merce.hu felépítését!

Egyszeri támogatás bankkártyával, biztonságosan az adhat.hu-n keresztül.

Banki utaláshoz

Számlatulajdonos: Kettős Mérce Egyesület
Bankszámlaszám: 16200216-17076018

Külföldről utaláshoz ezek az adatok fognak kelleni:
IBAN: HU68162002161707601800000000
BIC: HBWEHUHB

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.