Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Semjén Zsolt úgy szólt be a „nem adózó népcsoportnak”, hogy 2012-ben 0 forint adót fizetett

Ez a cikk több mint 6 éves.

Semjén Zsolt keményen beszólt azoknak, akik szerinte nem fizetnek adót, és az általa említett „népcsoportot, pontosabban olyan csoportokat”, valószínűleg legalább részben a cigánysággal azonosította. De ki az, aki 0 forint személyi jövedelemadót fizetett 2012-ben? Hát Semjén Zsolt.

4006696_e4bebd4c5ecae030ee2f7a5f3727ec83_x.jpg

Fotó: Baranyi Ildikó / MTI

„PC módon tudnék olyan népcsoportot, pontosabban olyan csoportokat mondani Magyarországon, akik életükben egy fillér adót nem fizettek, mégis abszurd lenne azt mondani, hogy ne legyen szavazati joguk” – válaszolta Semjén Zsolt arra a kérdésre, miért tartja abszurdnak, hogy a határon túli magyarok ne szavazhassanak Magyarországon, ha nem itt élnek.

Tényleg hagyjuk is a PC-t, Semjén Zsolt a cigányokra és a szegényekre gondolt. Pedig ők is fizetnek adót, ahogy mindenki más: például ÁFÁ-t vagy egészségbiztosítási járulékot, különben nem élvezhetik a rendszer jótéteményeit, nem gyógyítják meg őket, csak ha akad egy tisztességes orvos, aki felírja a gyógyításuk költségét, törvénytelenül, valaki más TAJ-számára. Miközben ismerünk pár olyan „jövedelemforrást”, ami után nem fizetnek adót az ország egyes polgárai. Ilyenek például a korrupciós pénzek.

Mégis, az fel se vetődik, hogy az ő szavazataikat, azokét, akiknek lehetőségük van a korrupcióra, elvegyük.

De kell adózni a közmunka után is, segélyt pedig csak az kap a minimális családi pótlékon kívül, aki dolgozik legalább közmunkán. A minimális családi pótlékra pedig kevesebbet költ a magyar állam, mint családi adókedvezményre. És korábban még kevesebbet költött, ugyanis egy ideje  csökkent a családi adókedvezmények felső korlátja.

2012-ben például Semjén Zsolt fizetett 0 forint adót, többek között a családi adókedvezménynek köszönhetően. A Mandiner és a napi.hu akkori cikkeiből kiderül, más kedvezményt is igénybe vett Semjén. Az adókedvezményeknek köszönhetően akkor Semjén családja összesen havi 200 ezer forint adókedvezményt kapott. 19,7 milliós jövedelme után 2,3 millió forint adókedvezményt vett fel, így 0 forint adót fizetett.

De ebben az évben az átlag alatt adózott több más miniszter is, és azóta is többségük ilyen-olyan kedvezményekhez tud nyúlni. Vajon ez véletlen, vagy egyszerűen a törvényalkotóknak maga felé hajlik a keze, esetleg ők ismerik és tudják megfizetni azokat a kiskapukat, amelyek révén ki tudják kerülni az adózást?

Akkor mégis miért mindig a szegényeket támadják azzal, hogy nem fizetnek adót, hogy az állam nyakán élősködnek? Amikor Semjén Zsolt annyi támogatást kapott a magyar államtól, amiből egy borsodi falu két cigány családja egy hónapban megél?

Nem lehet, hogy amikor a cigányságot úgy összességében nem adófizetőnek nevezi Semjén, vagy jobb értelmezésben szimplán a szegényeket vádolja ilyesmivel, pont a saját hatalmi visszaéléseiről akarja elterelni a figyelmet? Tényleg a határon túli magyarok és a szegények között kéne választani?

Miközben egy 100 ezer forintból élő, 5 fős család fixen 21 260 forintot (27%-os ÁFA kulcs) adózik (és ezen felül van az SZJA és egyéb járulékok, ha dolgoznak), Semjén Zsolt az, aki az ÁFÁ-n felül 0 forintot tett be a közösbe 2012-ben, és ő az, aki óriási támogatásokat kap évi tízmilliós jövedelme mellé a megélhetésre.

Vajon melyikük részesül jobban az állam jótéteményeiből, amit az adóból fizetünk? Ki kap jobb egészségügyi ellátást? Ki kap jobb oktatást? Ki utazhat jobb utakon, jobb körülmények között? Kinél van jobban kiépítve a közmű? Ki az, akit a rendőrök védenek, és nem baszogatnak? Ki férhet hozzá az államilag támogatott kultúrához? Ki az, aki akár arányosan is többet kap vissza szolgáltatásokban a befizetett adójából a magyar államtól?

Van bármi alapja Semjén Zsoltnak, hogy beszóljon az adót a szegénységük vagy csak kisebb jólétük miatt kevesebbet fizetőknek? Egyáltalán, tényleg az jár jól ma Magyarországon, aki egy zsákfaluban, elvágva mindentől, amit a magyar állam kínál, nem fizet személyi jövedelem adót, vagy aki jó iskolába, a legjobb kórházakba, a legjobban felépített városokban élheti az életét?

Ne dőljünk be a demagógiának, mert valahogy minden egyes alkalommal az derül ki, annak van vaj a füle mögött, aki a szegényekre, a dolgozókra, a cigányokra, a kisebbségekre mutogat!

Ez a cikk a ti támogatásotokból készült el.

A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, de nem ingyen készülnek, hanem a ti támogatásotokból és a mi munkánkból! A Mércét nem támogatják pártok, oligarchák, hanem 100%-ban az olvasók hozzájárulásából működik, ez biztosítja a függetlenségünket, és pont ezért csak akkor maradhatunk fenn, ha te is beszállsz!

Kattints és támogasd a Mércét rendszeres havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal, hogy tovább működhessen és még jobb lehessen!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.