Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szabadon, kordonok nélkül vonul a Pride! Percről percre a Mércén!

Ez a cikk több mint 6 éves.

3 órától a Budapest Pride vonul végig Budapesten. A menet a Kossuth térről indul és a Várkert Bazár felé tart, a szervezők és a rendőrség egyezsége szerint kordonok nékül! A Mérce tudósítói ott vannak a menetben, percről perce közvetítjük az eseményeket!
19867061_10211757706809890_881329978_o.jpg

szazalek-banner-anim2.gif

Iratkozz fel hírlevelünkre:

Kövess minket Facebookon:

18. 52 – Zárjuk a napot

Köszönjük mindenkinek, aki velünk volt ezen a – talán nem túlzás – történelmi napon!

Zárásként itt egy videó arról, ahogy a Pride-ról távozók a friss házasokat ünneplik. A szerelem mindenkié!

18. 12 – Sajtószemle: az első kordonmentes vonulás 2008 óta

A legtöbb tudósítás (Index, 24, HVG, 444, Népszava, HírTV, Magyar Nemzet, Blikk, Bors) azt emeli ki, hogy nagyon csekély számú ellentüntető jelent meg idén, balhé szinte alig volt, és először 2008 óta kordonok nélkül vonul a tömeg.

A fideszközeli Pesti Srácok szerint a spontán útvonalon, biztosítás és „ketrecezés” nélküli vonulás „politikai provokáció.” Publicistájuk, Máté T. Gyula pedig „tüllszoknyás demokratákról” elmélkedik, és azt írja: „Hajdani május elsejékre készült legutóbb ekkora lelkesedéssel a ballib elit, mint a mostani Pride-ra. Ráadásul a sör-virslinél trendibb is a koktél – vegaszusi kombó.” Parodisztikusnak szánt politikusi nyilatkozatai között azt is állítja, hogy Vona Gábor is kiállt a rendezvény mellett. 

Az Origo azt emelte ki, hogy a rendőrség szerint a menet biztosításának módját ők határozzák meg, így a kordonmentes spontán vonulás ötlete „aggályos”. Az ugyancsak kormánypárti Magyar Idők pedig az MTI-s anyagokból szemezgetett aláhúzva, hogy a Pride szervezői szerint „minden rendezvénynek vannak kockázatai” és azon mindenki csak saját felelősségére vegyen részt.

18. 03 – Szervezők: Megcsináltuk!

Nagyon rövid beszédet mondott egy szervező. Bejelentették, hogy ez minden idők legnagyobb Pride-ja, ami nem volt teljesen szabad, de sokkal szabadabb volt, mint a korábbiak. 

17. 48 – A menet eleje most ér a Várkert Bazárhoz! <3

Fantasztikus a hangulat! Úgy tűnik, tökéletesen bevált a szervezők taktikája: sokkal szabadabb a felvonulás, és egyelőre komolyabb balhéról nem lehet beszámolni! 

17.41 – Már Budán vonul a Pride!

17. 31 – Élőkordon azért néhol van

Tényleg nem állította fel a kordonokat a rendőrség a mai Pride-on, de ez nem azt jelenti, hogy teljesen szabadon lehet vonulni. 

Az elővigyázatosság érthető, hiszen úgy tűnik, szélsőjobbos csapatok vérszemet kaptak a kordonmentességet hallva. A Hatvannégy Vármegye Mozgalom és Betyársereg körülbelül harminc ellentüntetővel jelent meg, a Lánchíd pesit hídfőjénél állták volna a menet útját. A velük szemben intézkedő kb. 50 rendőr lezárta a teret, amíg sikerült  azt kiüríteni. Ezzel párhuzamosan pedig tudósítóinkat a 444 tudósítójával együtt kizárták a menetből is, a nemlétező „kordon” mögé parancsolva őket.

Volt olyan rendőr, aki úgy tájékoztatta tudósítónkat, hogy a menethez csupán a Kossuth téren lehet csatlakozni, ennek ellenére egy másik tudósítónk azt írja, hogy a Bazilikánál minden ellenállás nélkül be lehetett csatlakozni.

Egy menetkísérő úgy tájékoztatta a Mércét, hogy a sorfalat álló rendőrök mögött gyakran felgyűlnek csatlakozni vágyók, a rendőrök pedig gyakran nem biztosak abban, hogy beengedhetik-e őket, vagy sem. A menetkísérők felhívására azonban általában beengedik a menetre érkezőket. Hasonlóról számolt be egy olvasónk is. A rendszer egyelőre tehát nem teljesen világos. 

17. 07 – A Lánchidat és a Roosevelt teret kiüríti a rendőrség

A menet a Lánchídon haladna át, de azt fél órával ezelőtt Hatvannégy Vármegye pólós fiatalok lezárták. Tudósítónk szerint a menetben részt vevők gyülekezési jogát akadályozó széljobbosokat a rendőrség eltávolította a hídról, mostanra a Roosevelt teret is kiürítették. 

A hídblokkolókat éppen igazoltatják, miközben a menet néhány száz méterre jár a hídtól.

19829964_10213605310310864_147520142_o.jpg

16. 59 – Élőben a kordonmentes Pride-ról!

 

16. 48 – Így nyilatkoztak a pártok

A Meleg Büszkeség napja előtt eddig két nagyobb politikai párt adott ki nyilatkozatot, mindkettő ellenzéki. A Jobbik közleménye szerint ez az utolsó Pride Budapesten, mivel „a családellenes” rendezvényeket ők kormányon be fogják tiltani. A szélsőjobboldali párt közleménye szerint a „nemzetközi családellenes lobbi” tevékenysége miatt hamarosan Magyarországon is bevezethetik a melegházasságot.

A Jobbikhoz hasonlóan elhatárolódó közleményt adott ki Nacsa Lőrinc, az Ifjú Kereszténydemokratáktól, aki szerint A Pride sok helyen így Budapesten is „vallásellenes gúnyolódásnak” ad teret.

Az MSZP országos központján keresztül Botka László miniszterelnökjelölt üdövözlte a Pride-ot, közleménye úgy fogalmaz: „A Pride a pártoktól független ügy. Arról szól, hogy milyen országban akarunk élni: kirekesztő vagy befogadó társadalomban. A politika feladata, hogy biztosítsa azokat a kereteket, hogy a magánéletét mindenki úgy élhesse meg, ahogy akarja.”

Az LMP is részt vesz majd a vonuláson, a párt EP képviselője, Meszerics Tamás, videóban mondta el, miért fontos az, hogy minél többen részt vegyenek a Pride-on: „A szabadság pedig azt is jelenti, hogy nem provokáció ha azt ünnepled, aki vagy.”

Az Együtt idén is saját autóval vesz részt a vonulásban, mert így akarják kifejezni, hoyg a párt:  „abban hisz, hogy kirekesztés nélkül is élhetünk közös hazánkban. Nem kell mindenben egyetértenünk, de a másik boldog élethez való jogát garantálnunk kell.”

Ott lesz a Pride-on az újonnan alakult liberális Momentum Mozgalom és a Gyurcsány Ferenc-féle Demorkatikus Koalíció is. A Momentum elnöke Fekete-Győr András szerint a részvétel maga a 21. század valóságának elfogadása: „a”szerelemnek nincs színe, nincs nemzetisége, nincs neme”. Ez nem konzevatív, liberális, jobb vagy baloldai téma …Ez arról szól, érti-e valaki a 21. századot. Még a 80 éves Ferenc pápa is jobban érti ezt, mint a politikusaink”

19764353_837007873115211_8774660323652141056_n.jpg

Több más cég, szervezet is kiállt a felvonulás mellett: az Index.hu logója ma szivárványszínekben jelenik  meg, és a MagNet Bank székháza is a Pride színeibe öltözött.

16. 40 – HVIM-esek lezárták a Lánchidat

Elvben itt vonulna át az imént bejelentett alternatív útvonal.

19875863_10155418764586963_1573863083_o.jpg

16. 29 – Szabadon vonul a Pride, kordonok nélkül indul a felvonulás!

Az egyik szervező elmondta, hogy a rendőrség végül elfogadta alternatív útvonal javaslatukat, és azt, hogy kordonok nélkül biztosítsák a felvonulást. A menet az Alkotmány utca – Lánchíd – Várkert bazár útvonalon megy végig. A vonulók biztonságát a rendőrségen túl 250 menetkísérő és 50 jogi megfigyelő biztosítja.

16. 20 – Van egy álmom: Szeretném, hogy a leszbikus lányom összeházasodhasson a barátnőjével!

Gyémánt Ágnes, a Támogató Szülők Csoportjának alapítója: „Leszbikus lány édesanyjaként nem mondhatok mást, mint azt, hogy esélyegyenlőséget kell teremteni, hogy mindenki az lehessen, aki akar!” 

16. 03 – Schilling: Nem félünk, itt maradunk, és nem fogunk megváltozni!

Schilling Árpád mondta az első beszédet a Pride megnyitóján, és a betiltott, majd szétvert isztambuli Pride szervezőit idézte zárásként.

Steiner Kristóf házigazda azt emelte ki, hogy mindenki szívesen van látva a rendezvényen, aki egyetért a célokkal, legyen akár jobbikos, vagy fideszes.

15. 53 – Élőben a Pride-ról!

 

15. 48 – Lengyel barátaink mackókkal képviseltetik magukat19814447_10213604557612047_73543803_o_1.jpg

15. 25 – Ellentüntetőkkel beszélgetünk

15. 09 – Lesz kordon vagy nem? 

Hamarosan eldől.

A Pride szervezői idén – 2008 óta először – kordonok nélkül, szabadon kívánják megtartani a menetet. Noha a szervezők szerint a menetkísérő önkéntesek növekvő száma, az egyre elfogadóbb társadalmi légkör, illetve az évről évre egyre ritkábbá és kevésbé súlyossá váló Pride elleni erőszakos cselekmények lehetővé tennék a kordonok nélküli vonulást, a rendőrség pár napja hivatalosan is közölte, hogy nem hajlandó csupán élőerővel biztosítani a felvonulók gyülekezési jogát és testi épségét.

A szervezők tehát úgy döntöttek, hogy a menet útvonalát nem jelentik be előre, és azt vagy kordonokkal nem körülzárt útszakaszokon vezetik majd, vagy polgári engedetlenséget gyakorolva lebontják a menetet a várostól, annak lakóitól, a Pride potenciális résztvevőitől elzáró rendőrségi kordonokat.

14. 52 – A HVIM-ben a nők végzik a politikai munkát?

Az előző posztban láthatták az olvasók, ahogy a Hatvannégy Vármegyés fiúk a Szabadság téren söröznek. Az egyik tudósítónk közben összefutott a mozgalom női tagjaival is, akik a „magyar identitás és élettér védelmében” vonulnak fel. 

19814458_10213604049919355_58500432_o.jpg

A Kossuth tér mellet gyülekező ellentüntetők közül többen folyton verbálisan inzultálják a térre érkezőket, tudósítónk annak volt szemtanúja, ahogy néhány fiatal a kekeresszékkel érkező padödős Lang Györgyit meglátva taigetoszozásba kezdett.

14. 40 – Több helyen, kisebb csoportokban ellentüntetők gyülekeznek

Tudósítónk szerint a város több pontján lehet találkozni ellentüntetőkkel. A Kossuth tér és a Szabadság tér környékén, valamint a Nyugatinál is gyülekeznek kisebb csoportokban ellentüntetők. 

A Szabadság téren például Hatvannégy Vármegyések találkoztak, akik a korábbi években több alkalommal inzultáltak felvonulókat. Úgy tűnik, a rendőrség készül erre, tudósítónk szerint a Szabadság téren igazoltatták a HVIM-eseket.19821118_10213603915515995_1137381336_o.jpg

Az ellentüntetők szervezettségének és a rendőrség fellépésének azért van ma a szokásosnál nagyobb jelentősége, mert a szervezők bejelentették, hogy nem akarnak kordonok között vonulni.

14. 08 – Ez a Pride menetrendje

A Pride felvonulást a magyar származású svéd énekes és zeneszerző, Antonia Vai koncertje indítja, majd beszédet mond Schilling Árpád rendező, Gyémánt Ágnes, az első magyar Támogató Szülők Csoportjának alapítója, illetve Karlik Cintia, a Budapest Pride sajtószóvivője. Végül Kemény Zsófi (Sophia Hard) slammert hallgathatják meg a résztvevők. Az esemény házigazdája Steiner Kristóf lesz. Este 8-tól a Dürer Kertben a Rainbow Party zárja a programot, ahol az ALTALAP anonim és ingyenes HIV/szifilisz szűrővizsgálatot és konzultációt is biztosít.

Előzetes információink szerint 3-4 között bonyolítják le a résztvevők beengedését a Kossuth térre, 4 és fél 5 között zajlik le a fenti program, majd fél 5 körül indul a menet. A Pride az alábbi képpel segít a Kossuth téren csatlakozni kívánóknak.pride2017megkozelites.png

13. 32 – Szalóki Ági egy LGT-dallal állt ki az 5-kor kelők, villamoson zötyögők mellett

A petíció átadása után Szalóki Ági énekes és a tüntetők közösen énekelték el az LGT Neked írom a dalt című dalát. Az esemény ezzel zárult.

13. 21 – Felolvassák a dolgozók petícióját.

Miután az ország több régiójából és különböző munkakörben foglalkoztatott dolgozó is felszólalt, a színpadon felolvasták a dolgozók követeléseiből összeállított petíciót.

A legfontosabb pontok szerint a szakszervezetek minimum 15 ezer forintos béremelést követelnek minden dolgozónak, ezáltal pedig azt, hogy oldják fel a minimálbér-emelés miatt kialakult bértorlódást az alacsony bérsávokban. Arra a több felszólalásban megjelent sérelemre is megoldást követelnek, hogy a munkaerőhiány miatt kialakuló fluktuációban újonnan érkező dolgozóknál azok a dolgozók sem keresnek többet, akik már évek óta a vállalatnak termelik a profitot. Végül azt követelik, hogy ne diszkrimináljanak az ország különböző régióiban dolgozók között: ugyanazért amunkáért ugyanaz a bér járjon.

A petíciót Rácz Gábor, a Tesco országos vezetője át is vette. 

12. 46 – Bányászok: Jó szerencsét! Szakszervezet: Kétszámhegyű béremelést!

A két szervező szakszervezet, a KDFSZ és a KASZ vezetői, Bubenkó Csaba és Karsai Zoltán felszólalásából kiderült, hogy a tüntetéssel nincs vége az éredkvédelemnek: a Tesco a közeljövőben sztrájkra számíthat, amennyiben nem engednek a bérkövetelésnek. Bubenkó Csaba elmondta, hogy szerinte európai szintű szolgáltatásért európai szintű bérek járnak, ezért minden dolgozónak kétszámjegyű béremelést követelnek.

A tüntetésen felolvasták a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének és a Nyomdaipari Dolgozók Szakszervezetének szolidaritási nyilatkozatát is. 

12. 30 – Egy kép arról, hogy miért tüntetnek a dolgozók

tesco_1.PNG

A 2017-es év ugyan hozott béremelést a Tescónál, de főként a törvényileg előírt emeléseket hajtotta végre a vállalat, ezen túlmenően alig-alig emelt – jobbára csak a minimálbér emelkedés miatti bértorlódásban leginkább érintett, legalsó bérkategóriákban néhány százalékot. Ezzel a Tesco lett a legrosszabbul fizető multi a szektorban. Eközben a vállalatcsoport nemzetközi része 2016-ban 2.6%-os profitrátával működött.

Politikusszámlálónk immár 3-nál tart: Schiffer mellett Schmuck Erzsébet, az LMP korábbi frakcióvezetője, és egy mszp-s képviselő is megjelent a Fogarasi úti Tesco parkolójában (őt tudósítónk ennél pontosabban nem tudta azonosítani).

12. 10 – Élő közvetítés a Tesco tüntetésről

12. 00 – Mindjárt kezdődik a tüntetés a Fogarasi úti Tesco előtt

Tudósítóink szerint 200 ember van jelen a tüntetésen: a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete által szervezett tüntetésen a dolgozók mellett jelen vannak szolidarító állampolgárok, és  – tudósítónk szerint egyetlen politikusként – Schiffer András. 

A tüntetésre azért került sor, mert eredménytelenül zárultak a bérnövekedés mértékéről szóló tárgyalások a dolgozói érdekképviselet és a menedzsment. Az érdekképviselet azt követeli, hogy azoknak a bérét, akiket a cég szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztat, a korábban bejelentett bruttó 4 ezer forintos béremelésnél nagyobb mértékben emelje a cég. Emellett azt is kérik, hogy a minimálbér-emelés miatt kialakuló bértorlódás problémáját kezelje a Tesco.

A Mérce szolidaritási tüntetést szervezett a dolgozók mellett. Itt írtuk meg, hogy miért.

Ez a cikk a Ti támogatásotok nélkül nem készült volna el.

A Kettős Mércét nem segítik oligarchák, pártok, nincs reklámbevétele nagy cégektől, a ti támogatásotoknak köszönhetően működik! Ez biztosítja a Mérce függetlenségét.

Kattints és támogasd havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal a Mércét, és támogatásoddal erősítsd meg a független médiát Magyarországon!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.