Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Büszkeség és kasszásélet!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Július 8-a egy új kezdet lehetne a magyar baloldal történelmében. De persze nem lesz. Azért nem lesz, mert az új kezdetek nem a semmiből törnek elő, azokért meg kell dolgozni. De azt a munkát, ami ehhez az Új Kezdethez vezet, folyamatosan végezni kell.

hero_pride-2014-1.jpeg

Kép: A Büszkeség és bányászélet c. film egyik jelenete.

Július 8-án két tüntetésre, felvonulásra is kimegyünk, és arra kérünk titeket, tegyetek ti is így. Két eseményre, amely két teljesen különböző élethelyzetben lévő, két teljesen különböző módon hátrányban lévő csoport helyzetének javításáért szerveződik. Az egyiken a szociális jogokért, a másikon az emberi jogokért, de mégis mindkettőn a jólétért mennek az utcára az emberek.

Júliús 8-án, délben a Fogarasi Tescónál a béremelésért tüntetnek a brit cég munkavállalói és az őket támogató szakszervezetek.

Július 8-án, 15 órakor a Parlamentnél indul a Budapest Pride felvonulás.

A cikk címét a brit filmből, a Büszkeség és bányászéletből kölcsönöztem, és ez nem véletlen. A film azt az igaz történetet meséli el, amelyben melegjogi aktivisták próbálták elnyerni a sztrájkoló bányászok szimpátiáját, szolidaritást vállalva harcoltak velük együtt, hogy végül (spoiler alert!) a melegek elismeréséért is együtt álljanak ki.

Mert a harc bizony közös. Bár a Tesco-dolgozókért kiálló szakszervezetek most az egyik hatalmat, az államhatalmat hívják segítségül a gazdasági hatalom, a munkáltató ellen, de ahogy a Fidesz törvénykezése mutatja – a sztrájkjog szűkítésétől, a munkavállalók jogainak csorbitásán keresztül, a végül visszavont pihenőidő törvényen keresztül a nagyvállalatoknak adott óriási adókedvezményekig – ez a két hatalom nem áll nagy ellentétben. Hosszú távon mégiscsak akkor nyerhető meg a munkavállalók jogaiért és jólétéért folytatott harc, ha visszaszerezzük a társadalmi szolidaritást, és a különféle társadalmi csoportok együttesen lépnek fel jogaik és jólétük érdekében. Az lesz az új kezdet.

szazalek-banner-anim2.gif

Iratkozz fel hírlevelünkre:

Kövess minket Facebookon:

Ma Magyarországon szétesett, hatalom nélküli csoportok küzdenek azért, hogy a felszínen maradjanak. Néha a mentősök tüntetnek százan, néha a Tesco-dolgozók – előlegezzük meg – ezren, néha a CEU-ért mennek utcára az emberek, néha egy iskoláért vagy egy kórházért.

Ezek a harcok egyedül viszont mindig elbuknak és a jövőben is el fognak bukni. Ugyanis a hatalommal rendelkezők, legyen ez a tőke, az államhatalom vagy a médiahatalom, nem fogják a hatalmukat átengedni a népnek. Kedvezményeket tesznek, néha hagynak győzni, de az elnyomás mindaddig fokozódik, ameddig vissza nem vesszük a hatalmat.

Kezünkbe nem vesszük az irányítást a saját életünk felett.

Ehhez pedig a szolidaritás vezet. Ha felismerjük közös elnyomott helyzetünket, nem versenyzünk abban, kinek rosszabb, hanem megpróbálunk segíteni egymásnak. Ha ott vagyunk a Tesco-dolgozók mellett, akik a legkevesebbet keresik az összes magyarországi kiskereskedelmi lánc dolgozói közül, közel a szakképzett minimálbérhez. És ott vagyunk a melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzok mellett, akiknek folyamatos titkolózásban, vágyaik, szerelmük, önbecsülésük, boldogságuk, fizikai és mentális jólétük folyamatos veszélyeztetettsége között, az igazi családalapítás esélye nélkül kell élniük.

Ha felismerjük azt, hogy akkor van esélyünk mindkét ügyben nyerni, ha nem lenézzük a másikat, ha az ő elkeseredettségükből, elnyomásukból fakadó dühüket a miénk mellé tudjuk rakni, és a mi dühünket az övék mellé. Ha nem hagyjuk, hogy az elitek megosszanak minket, és egymást dobjuk egymás elé koncként (belerúghatsz a buziba, a buta szakmunkásba), és akkor nem kell foglalkoznunk még a saját problémánkkal sem, mert van kit tépni.

Így állunk, de július 8-án legalább páran megmutathatjuk, hogy nem akarjuk, hogy végtelenségig az oszd meg és uralkodj áldozatai, a hatalmasok játékszerei legyünk.

Az Új Kezdet az lenne, ha mindazok, akik kimennek a Tesco parkolójába július 8-án 12 órakor, utána végigmennének a Budapest Pride útvonalán és fordítva, akik a Pride-ra terveznek kimenni, előtte ott lennének a Tesco dolgozói mellett.

Ez persze így nem fog megtörténni, de mi ott leszünk mindkét eseményen, és erre hívunk fel titeket is!

A Tesco dolgozói melletti tüntetésnek pedig létre is hoztunk egy Facebook-eseményt, hogy így mobilizáljunk a tüntetésre.

Július 8-án pedig találkozunk a Szolidaritás Napján, a Pride-on és a Tesco dolgozói melletti tüntetésen!

Ez a cikk a Ti támogatásotok nélkül nem készült volna el.

A Kettős Mércét nem segítik oligarchák, pártok, nincs reklámbevétele nagy cégektől, a ti támogatásotoknak köszönhetően működik! Ez biztosítja a Mérce függetlenségét.

Kattints és támogasd havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal a Mércét, és támogatásoddal erősítsd meg a független médiát Magyarországon!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.