Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lázár szerint, aki feljelenti a magyar EU-s pénzek ellopását, az a rákosisták és nyilasok szellemi örököse

Ez a cikk több mint 6 éves.

Lázár János csütörtökön a kormányinfón reagált az OLAF jelentésre, amely szerint akár 630 millió eurót is vissza kell fizetnie a magyar kormánynak a szabálytalanul vagy konkrét csalással kiosztott EU-s támogatások miatt. Lázár nem azt reagálta, hogy felháborító a korrupció mértéke, a minisztert azt zavarja inkább, hogy sok a feljelentés ezekkel a korrupciós ügyekkel kapcsolatban. Sőt Lázárnak sikerült a kormányzati korrupciót feljelentők és a Rákosi-, illetve a Szálasi-rendszer besúgói között párhuzamot húznia.

d_as20170601007.jpg

(Fotó: MTI / Kovács Tamás)

„A nyilas és kommunista házmesterek szelleme kísért még ebben az országban” – mondta a korrupciót a pénzosztó EU-nál feljelentő polgártársainkra.

Persze legyinthetnénk, hogy megint hülyeségeket beszél a kormány minisztere. De zökkenjünk vissza a normalitásba. Tényleg ott tartunk, hogy nem a korrupt, az EU-pénzeket ellopó, eltüntető emberek a bűnösök, hanem azok, akik feljelentik őket? Sőt ők olyanok, mint a nyilasok vagy Rákosiék?

Tényleg nem az a gond, hogy az OLAF a 2013 és 2016 közötti EU-s kifizetések 4,16 százalékánál talált szabálytalanságot, korrupcióra utaló jeleket, és ez az egész unióban a legmagasabb szám, miközben az uniós átlag valahol 0,43 százalék körül van és 0,7 százalék fölött csak Szlovákia és mi vagyunk?

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Tényleg nem az a gond, hogy szétlopják, elcsalják ezt az országot, hanem az a gond, ha ezt valaki bejelenti

Milyen morál ez? Milyen ország ez, mi köze van ennek bármihez, ami polgári? Ez a pénz a magyar polgároknak érkezik, és nem egy EU-s pénzlopásra kiválasztott kasztnak (és ha még hozzávesszük az olyan ügyeket, ahol nincs szabálytalanság, csak az EU-s pénzosztásért felelős miniszter városában szexbolt nyitására megy el a pénz, elképzelhetjük, mekkora a pazarlás).

Lázár kijelentésben amúgy nem csak a korrupció elfedése a probléma, és nem szimplán a cinikusság. Az is probléma, hogy csupán egy minuszos hír Magyarországon az, amikor az ország második vagy harmadik embere lenyilasozza, lerákosistázza a korrupciót feljelentőket. Nincs botrány, nincs felháborodás.

Vissza kell térni a normalitásba, és ehhez az az út, ha nem legyintünk, amikor Lázár János szembeköpi a jó ízlést, a polgári erkölcsöt, a tisztességet.

Fel kell háborodni, mert új normalitás alakult ki, amelyben lehet lopni, amelyben lehet rosszul kormányozni, és az a hibás, aki ez ellen felszólal. Szép lassan pedig ez az új normalitás veszi át az irányítást az életünk, a közösségünk fölött.

Nem szabad hagyni, hogy a félelem, a tehetetlenség, a hatalom és médiagépezetének nyomása átalakítsa az agyunkat, a társadalom ítélőképességét. Nem szabad hagyni elveszni a felháborodást, és nem szabad hagyni, hogy normává váljon a bűn.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.