Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kövér szerint azért gonosz az EU, mert magasabb bért adna a magyar dolgozóknak

Ez a cikk több mint 6 éves.

Még tavaly decemberben mondta el Orbán Viktor egy konferencián, hogy a magyar versenyképességet az alacsonyan tartott bérekre alapozták, most Kövér László tromfolt rá erre, amikor az EU-t próbálta támadni, és közben sikerült kifejtenie a magyar kormány politikájának lényegét.

17029580_460d5c8c65b39f399fd2aa8c4eca59bb_wm.jpg

Fotó: Kövér László egy lakossági fórum Keszthelyen. Bődey János / Index

Kövér egy keszthelyi lakossági fórumon fejtette ki, hogy Brüsszel a szociális pillérrel elvenné a keleti tagállamok alacsonyabb bérekből adódó versenyelőnyét – rákényszerítve a fuvarozócégeket, „például a Waberer’st”, hogy mindig annyit fizessenek sofőrjeiknek, amennyit az  adott ország feltételei szerint kellene fizetni.

Ugye milyen felháborító? Az EU elvenné azt a versenyelőnyt, amivel a magyar cégek, és a kormány együttesen kizsákmányolhatják a magyar melóst. Vagyis leginkább nem a magyar cégek, mert a Waberer’s például már nincs magyar tulajdonban, és leginkább a legnagyobb, többnyire külföldi cégeknek jelent versenyelőnyt az olcsó magyar munkaerő.

A kivándorlás, a rossz képzési rendszer miatt munkaerőhiány alakult ki Magyarországon, a magyar bérek még így is a legalacsonyabbak közt vannak a régióban (lásd Szlovákiában 2015 óta magasabb az átlagkereset, mint itthon) még a termelékenységhez képest is. Mégis, a kormány szerint az a probléma, ha a szociális és munkavállalói jogokat közelítenék az egész EU-ban azért, hogy egy német és egy magyar dolgozó ugyannyit érjen. Persze ez még nem jelentené azt, hogy kötelezően ugyannyit kéne fizetni, de elkezdené felszámolni azt a helyzetet, hogy a nagyvállalatok olcsó és kiszolgáltatott munkaerő-tartályként tekintenek a szegényebb országokra.  Mondanunk sem kell, hogy éppen az ebből adódó érdeksérelmek miatt a szociális pillér projekt egyáltalán nem olyan gördülékeny, mint ahogy azt Kövér felfesti.

Cikkünk a szociális pilléről: http://kettosmerce.blog.hu/2017/02/13/mi_az_a_szocialis_piller_ami_orban_szerint_veszelyes_magyarorszagra

A szociális és munkavállalói jogok kiegyenlítése nekünk – Kövér vagy Orbán állításával szemben – elég jó lenne. Mármint nem a politikai elitnek, és nem is a nagytőkének, hanem nekünk, a magyar népnek. A magyar versenyképesség ugyanis évek óta egyre jobban romlik, hiába az alacsonyan tartott bérek és a szűkített munkavállalói jogok, méghozzá régiós összehasonlításban is.

wef160928ketto-20160928_1.png

http://www.portfolio.hu/img/upload/2016/09/wef160928ketto-20160928.png

Tehát az a politika, amely nem hajlandó az oktatási rendszert megreformálni és a versenyképes szakmákra képezni, a mobilitást, társadalmi felzárkozást elősegiteni, amely nem tud javítani az egészségügyi ellátáson, amely a versenyképességet nem a humán errőforrásba, az emberek képességeibe való befektetéssel, a termelékenység javításával, hanem a munkavállalók jogainak szűkítésével, mesterségesen alacsonyan tartott bérekkel próbálja elérni, megbukott.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

De hát kit érdekel ez a bukás, amikor lehet félni az EU-tól! Pedig elsősorban valójában nem az EU érdeke a magyar bérhátrány megszüntetése, hanem a magyar dolgozóké, a magyar állampolgároké. Egy szűk tőkés réteg az, amelynek ez nem érdeke, meg persze a német iparra támaszkodó magyar hatalmi politikának.

2015-ben Magyarországon csak az adófizetők (tőkejövedelemmel is számolva) 23 százaléka keresett a nettó átlagbér felett. Az országban egyre tágabb az olló a budapesti és a vidéki, főleg a keleti országrész fizetései között. Ma számtalanon vannak olyanok, akik kigürizik magukat, de nem tudnak megélni, hitelt kell felvenniük szeptemberben, hogy a gyerek könyveit megvegyék, vagy éppen koplalnak, hogy a gyereknek jusson elég kaja.

Ez nem normális.

Nem normális, hogy az ország vezetői arról pofázzanak, hogy a dolgozók béremelkedése rontja a magyar versenyképességet. Mert a magyar versenyképességet ők rontották el, és nem a szavazókon kéne a mesterségesen alacsonyan tartott, és európai szinten is óriási adóterhekkel (nálunk a legmagasabb az EU-ban a minimálbér adókulcsa) leverni az elrontott gazdaságpolitikájukat.

Egy tisztességes kormány nem a nagy cégek kénye-kedve szerint politizál, mint például a jelenlegi, amikor a nagy cégek társasági adóját 10 százalékkal csökkentik, százmilliárdos lyukat ütve a költségvetésben, vagy amikor benyújtják azt a pihenőidő törvényt, amely lényegében bérrabszolga-munkára kötelezné a munkavállalókat. Egy tisztességes kormány a szavazók érdekeit, a dolgozók érdekeit képviseli. Ez a demokrácia, és nem az, amikor a hatalom megőrzéséért a nagy cégek érdekében hozzuk a törvényeket.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.