Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

TGM: Éhségsztrájkok, őrizetbe vételek, kerítések

Ez a cikk több mint 6 éves.

Törökországban, ahol az Erdoğan-diktatúra köztisztviselők, közalkalmazottak, katonatisztek, aktivisták, független értelmiségiek tízezreit veti börtönbe (meg jó sok ellenzéki politikust, nemzetgyűlési képviselőt), lapokat tilt be, újabban középiskolai és egyetemi oktatók, kutatók tízezreit bocsátja el törvénytelenül, néhányan éhségsztrájkolnak – közülük két tanár, Nuriye Gülmen és Semih Özakça több mint hatvan napja: ők ketten súlyos életveszélyben vannak.
nuriye-gulmen-semih-ozak_a-1-660x330.jpg

Nuriye Gülmen és Semih Özakça, kép: washingtonhatti.com

A tiltakozások egyelőre eredménytelenek, a nemzetközi nyomás nagyon gyönge. A németországi állami vállalatok (mindenekelőtt a Rheinmetall) folytatják a fegyverszállításokat az Erdoğan-rezsimnek; a török állam a NATO tagja. A rezsim a halálbüntetés újbóli bevezetésére (és alkalmazására) készül.

Izraelben 6500 palesztint tartanak – bírói ítélet nélkül – biztonsági őrizetben. A Fatah alelnöke, az ötszörös életfogytiglanra plusz még negyven évre ítélt Marvan Barghúti, s rajta kívül még körülbelül száz palesztin fogoly éhségsztrájkol az embertelen fogva tartási körülmények ellen: az izraeli hatóságok nem engedélyezik a családtagok látogatását, az élelmiszercsomagokat, a beszélőket; az élelmezés és az egészségügyi ellátás csapnivaló. Nem szólva arról, hogy Izrael joghatósága a megszállt területeken enyhén szólva kérdéses. Az éhségszrájkolókkal szolidáris tüntetőket az izraeli biztonsági erők brutálisan verik szét. Az izraeli állam avval, hogy az emberi jogokat és az arab-palesztin kisebbséget védelmező nem kormányzati szervezetek (NGO-k) egy részét „külföldi ügynök”-ként kényszeríti regisztrációra – az orosz kormányzaté mellett – egyik ihletője volt a gyalázatos magyarországi „civiltörvénynek”. Az újabban a Fatahhal és a PFSZ-szel együttműködést kereső Hamasz megváltoztatta az alapokmányát, ebben lemondott Izrael megsemmisítéséről, elismerte Izrael létjogát – ami az eddigiekhez képest nagy kompromisszum a fegyveres, korábban sok merényletet elkövető szervezettől. Ezt az alapokmányt Netanjahu izraeli miniszterelnök a televízió élő, egyenes adásában tépte össze és hajította a sarokba. A palesztin területeken tovább épülnek az illegális zsidó telepek a hadsereg védelme alatt.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Az orosz rendőrség őrizetbe vette Moszkvában azokat a tüntetőket, akik semmi egyebet nem tettek, csak az egyik téren fölolvasták a hatályos orosz alkotmány szövegét. Ez a véleményük Putyin erőszakszervezeteinek hazájuk alkotmányáról.

Az orosz állam „civil” verőembereket alkalmaz az ellenzékiek bántalmazására és megfélemlítésére, egyre több az életveszélyesen erőszakos támadás, nem szólva a kormányérdeket szolgáló politikai gyilkosságokról és merényletekről – a nemzetközi szolidaritás kifárad, elhal.

A független magyarországi sajtó föltárta, hogy a magyar állam villamos áramot engedett a szerb határon fölállított kettős drótkerítésbe. Evvel kapcsolatban az Orbán-kormány különféle tényezői összevissza beszélnek: szerintük ez csak jelzésre szolgál, „nem életveszélyes” – de azt nem mondják ki világosan, hogy a kerítés nem ráz, nem okoz sérüléseket. Mindenesetre kiírták rá magyarul, angolul és arabul, hogy „ELEKTROMOS KERÍTÉS”, ez pedig mintha arra utalna, hogy valamekkora áramütést mégis okozhat. Ha Pintér vagy Bakondi a nagy nyilvánosság előtt megmarkolja a sodronyt, és nem esik kutyabaja se, akkor elhisszük, hogy az új intézkedés fizikai értelemben ártalmatlan. Addig tamáskodni vagyunk kénytelenek.

Mint tudjuk, a kiskunhalasi gyűjtőtáborban fogva tartott néhány menekülttől a hatóság megtagadta az élelmezést és az egészségügyi ellátást: a menekültek a környékbeliek alamizsnáiból kénytelenek élni. Ez jelentékeny jogsértés, de hát kit érdekel ez ma Magyarországon.

Az iszlám országokban a legbrutálisabban üldözik a vallási kisebbségeket, mindenekelőtt a keresztyéneket. Három-négy millió közel-keleti keresztyén kényszerülhet menekülésre, kivándorlásra. Indonéziában most ítéltek börtönre egy kisebbségi (kínai) származású keresztyén politikust „istenkáromlásért”, mert a vallási tolerancia védelmében merészelt idézni néhány sort a Koránból.

Macedóniában tömegtüntetéseket szervez a jobboldal, mert a szociáldemokraták egyenjogúsítanák az albán (muszlim) kisebbséget, bevezetnék a kétnyelvűséget. (Mondanunk sem kell, hogy a magyarországi kormány a nemzetiségi elnyomás hívei mellett áll hivatalosan. Orbán Viktor miniszterelnök, az azeri, türkmén, tádzsik, kazah diktatúrák nagy híve, kijelentette, hogy Törökországban NEM demokráciára, HANEM stabilitásra van szükség. Aha. Erdoğan várhatóan Budapestre, Orbán Viktor pedig Ankarába utazik hivatalos látogatásra.)  

Romániában a képviselőház majdnem egyhangúan megszavazta a homofób alkotmánymódosítást – a görögkeleti (ortodox) államegyház nyomására, amelyhez az erdélyi magyar katolikusok és reformátusok is csatlakoztak. Hatalmas többséggel fogadta el korábban a romániai parlament azt a törvénymódosítást, amely kötelezte a kórházakat és orvosi rendelőintézeteket, hogy a kisebbségi (mindenekelőtt persze a magyar nemzetiségű) pácienseknek tegyék lehetővé, hogy anyanyelvükön adhassák elő panaszaikat, beszéljenek orvosaikkal, ápolóikkal. A szavazás után a módosítást megszavazó pártok egy része (pl. az ellenzéki liberálisok [!] és az USR nevű „fiatal”, se-jobb-se-bal párt) – Traian Băsescu volt elnök javaslatára – a román alkotmánybírósághoz fordult, hogy semmisítse meg ezt a törvényhelyet.

Hazánkban az okoz fölháborodást, hogy a neves jobboldali publicista elveszti a fejét, és gorombáskodik a rádióban. A külföldre – bármilyen külföldre – vonatkozó hírek keveseket érdekelnek. A „politikai korrektség” olykori, jelentéktelen és hatástalan túlzásai nagyobb visszhangot váltanak ki, mint a zsarnokság, mint a tömeggyilkosságok, mint a legvadállatibb elnyomás. A Magyarországon nem is észlelhető, nem létező „menekültáradat” épp akkora gyűlöletet vált ki, mint korábban, a határkerítést az MSZP épp úgy helyesli, mint a Momentum.

A legtöbben a nyaralást tervezik.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.