Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az utolsó teljes nap – percről-percre az olimpiáról szóló népszavazás aláírásgyűjtésének hajrájából

Ez a cikk több mint 7 éves.

Ma van az utolsó teljes nap, amikor még aláírással támogatható a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról tartandó népszavazás. A Momentum Mozgalomnak pénteken 16 óráig kell az aláírási íveket leadnia, ezért ma estig még több mint 20 pulttal, de pénteken már csak délelőtt 11-ig gyűjtenek 5 fővárosi helyszínen.

A Kettős Mérce tegnap reggel óta percről-percre közvetíti az eseményeket. Közöljük az aláírásgyűjtés részeredményeit, válaszolunk a legfontosabb kérdésekre, összefoglaljuk, mi történt a kampányban, mi a népszavazás tétje, és elmondjuk azt is, hogyan tovább, ha összegyűltek az aláírások. Együtt izgulunk az olvasókkal a kampány végén.

Update:

Az utolsó napról is percről-percre tudósítunk. A közvetítést itt tudod olvasni.

nolimpia-utsonap-alt2.jpg

Ma van az utolsó teljes nap, amikor még alá lehet írni a népszavazási kezdeményezést. A momentum standjai itt találhatóak (térképen pedig itt).

Ha kérdésed van a népszavazással, a gyűjtéssel kapcsolatban, tedd fel, és mi a cikkben igyekszünk válaszolni. Kommentelj a cikk alá, írj nekünk a Facebookon, vagy az [email protected] címre!

23.10 – Itt a vége mára!

Ez volt az utolsó teljes napja az aláírásgyűjtésnek, és már csak néhány óra, és kiderül, hogy mi lesz az eredménye az egy hónapja tartó kampánynak. Hogy addig már ne legyen semmilyen izgalom, információink szerint a Momentum több tagja is bent alszik a jövendőbeli párt irodájában, és vigyáz az aláírásokra. De biztonsági őrt is béreltek, hogy véletlenül se legyen semmi baj…

Holnap pedig már csak reggel 8 és 11 óra között lehet aláírni az ívet, négy budapesti helyszínen (Blaha, Nyugati, Móricz, Széll Kálmán tér).

Mi holnap is percről-percre követjük majd az eseményeket, reggel 8-tól egészen estig!

23.00 – És akkor itt egy összegzés mára:

A Momentumosok ma 10322 aláírást gyűjtöttek.

Ez összesen 210 órányi pultnál álldogálást jelentett összesen, a város összes pontján összeadva a kint töltött időt. Így pedig kis számolással kijön, hogy 49,15 aláírás gyűlt össze minden egyes órában, minden egyes pultnál.

22.50 – Egy kis matek:

De hogy állhat a gyűjtés? Joggal merül fel a kérdés 17 órával a leadási határidő előtt, és 14 órával a bejelentett leadási dátum előtt.

Amit tudunk, hogy a Momentum két hete vasárnap, a gyűjtés felénél azt állította, hogy 110 ezer aláírása van. Tudjuk még, hogy a PM és az Együtt 10-10 ezer aláírást gyűjtött, az LMP 23 ezret már leadott, és becslésük szerint összesen 31 ezret gyűjtöttek össze, illetve azt, hogy a Kétfarkú Kutyapárt 4500 aláírást dobott be a közösbe. Ez eddig 165500 aláírás. Ehhez hozzájön a keddi 8800, és a szerdai 8300 aláírás, amit a Momentum gyűjtött. Tehát, ha senki nem lódított nagyot, akkor biztosan tudjuk, hogy 182600 aláírás már dobozban van. És emellett azt is tudjuk, hogy a 110 ezer aláírás bejelentése utáni hétről egyáltalán nincs adatunk, illetve nincs adatunk egyelőre ennek a hétnek a hétfőjéről, a mai napról, és a holnapi rövid gyűjtésről. Tehát 182600 aláírásról tudunk biztosan a pártok bejelentései alapján, illetve nem tudjuk ezenfelül még 9 nap és 3 órányi gyűjtés számait. Ha az ismeretlen napokon minden nap csupán 3000 aláírás bejött (ennél valószínűleg több jött be), akkor is már 200 000 felett járunk. De hogy mik a valós számok? Az pénteken, a leadásnál fog csak kiderülni.

22.40 – Összegzett az LMP:

Az LMP információink szerint 31197 aláírást gyűjtött összesen. Ebből 23 ezret már leadtak, így a holnapi napon még 8 ezerrel növelik a szignók számát.

21.45 – Már Lázár sem optimista

lazar_2.jpg

Kép forrása: 444.hu

Ki kell várni az olimpiai aláírásgyűjtés végét – mondta mai Kormányinfóján Lázár János. A Miniszterelnökség első embere közölte, hogy ők maguk ezért nem kezdeményeztek nemzeti konzultációt a kérdésben. Minden esetre Lázár saját bevallása szerint nem optimista Budapest esélyeit illetően, de – mint mondta – a „miniszterelnök egy bátor ember, nem szokott megfutamodni semmitől.” A nemzeti konzultációról egyébként érdemes megjegyezni, hogy pont ma Kósa Lajos mesélte el, hogy a „legfontosabb ügyekben”, mint például a rezsicsökkentés vagy a munkahelyteremtés, illetve az uniós közös adópolitika elleni küzdelem és az illegális bevándorlók őrizetbe vételéért folytatandó harc, kíváncsi lesz a kormány az emberek véleményére, ezt Lázár még a buszos osztálykirándulások szabályozásának kérdésével egészítette ki.

21.15 – Ha eddig lemaradtál…

… holnap zárul az aláírásgyűjtés. De reggel 8 és 11 óra között még lesz esélye annak, aki az utolsó pillanatra hagyta a dolgot: a Széll Kálmán téren, a Móriczon, a Nyugatiban és Blahán még alá lehet írni az ívet.

Görgess lejjebb még több tartalomért!

Kattints és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

20:50 – A Kétfarkú Kutyapárt kutyáját is atrocitások érték

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt papírmasé kutyáját is atrocitások érték, egy járókelő belerúgott. Sőt, még videóra is vette:

20:20 – Soproni Tamás, a Momentum alelnöke vitázott a Hír TV-ben Bencsik Gábor újságíróval

„Két célja van a kampányunknak: az egyik valóban az, hogy kérdezzünk meg mindenkit. Ez mulasztás a Fidesz részéről: nem történt meg, meg kellett volna, mi most ezt helyretesszük helyettük. A második álláspontunk pedig valóban az, hogy mi a népszavazási kampányban azt fogjuk képviselni, hogy ne rendezzen Budapest olimpiát. Azért ne rendezzen olimpiát, mert olyan hatalmas költségekkel járna, amelyeket még csak nem is számolt be sem a PwC-tanulmány, sem semmilyen kormányzati elemzés” – fogalmazott Soproni Tamás.

„Az olimpia nemzeti ügy, az volt 2015-ig folyamatosan, konszenzus volt, nem véletlenül írta alá Kovács László mint pártelnök, Medgyessy Péter mint miniszterelnökjelölt ezt a konszenzust. Önöknek sikerült felrobbantani, viszont szereztek népszerűséget” – reagált a kezdeményezők érveire Bencsik Gábor.

17.50 – A világ minden sarkából érkeznek postán is a kitöltött aláíróívek

19:50 – Már megvan a 139 ezer aláírás

A 444 értesülései szerint a Momentumnak már megvan a 139 ezer aláírás! Ma a PM és az Együtt is leadott 10-10 ezer aláírást, ezekkel együtt van meg most szinte biztosan a Fővárosi Választási Bizottság által megkövetelt minimum aláírás-mennyiség. 

De a 139 ezer nem végleges szám, a Momentum holnap délutánig folytatja a számolást, „a szervezők legalább 180 ezer aláírást akarnak leadni pénteken. Ezzel a számmal arra az esetre is bebiztosítanák magukat arra az esetre, ha a választási szervek esetleg úgy értelmeznék a népszavazási szabályokat, hogy a tartózkodási hellyel rendelkezők miatt mégis 150 ezer aláírásra lesz szükség.”

19:20 – „Az előző napokhoz képest nagyon sokan jönnek”

gera22.jpg

A Magyar Narancs a Blaha Lujza és Örs vezér téri pultoknál járt, az ottani aktivisták szinte csak pozitív tapasztalatokról számoltak be. Nagyon sokan mentek még ma aláírni, és sokan hoztak íveket is, ki több, ki kevesebb aláírással. Van, aki két aláírással adta le az ívet, de olyan is volt, aki negyvennel.

Az Örs vezér téri aktivisták 200 ezer aláírásra tippelnek, szerintük nagyjából ez lesz a végeredmény.

18.47 – A Lehel téren a fagy ellenére az utolsó percekig kitartanak a gyűjtők

Motivációs transzparens is készült

18.15 – Ejti a Fidesz az olimpiai pályázatot?

A Magyar Nemzet cikke szerint akár meg is ismétlődhet a tavalyelőtti, vasárnapi zárvatartásos történet, ha a Fidesz az No Olimpia mozgósító erejével szembesül. Ugyanakkor belső források most még elég szűkszavúak, ezért akár a Választási Bizottságnál is történhetnek még érdekes dolgok. Egy budapesti fideszes csak annyit mondott a lapnak, hogy ő  személy szerint „elengedné ezt a történetet, mert már látszik, hogy jól nem lehet belőle kijönni”.

A teljes cikk itt érhető el.

17:01 A Blahán és a Móriczon is újraindult a gyűjtés a reggeli incidensek után

Még ha a Blahán kicsit csálé is a pult.

blahaalair.jpg

16.19 – A Kettős Mérce interjúja Soproni Tamással a Momentum Mozgalom alelnökével a mai és holnapi napról

Huszonnégy óra van még hátra az olimpiai aláírásgyűjtésből! Hogyan tervezi a Momentum az utolsó nap hajráját? 

 

16.05 – Mi a közös a 2024-es Olimpiában és a DVTK kezdőcsapatában?

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szerint a kormánynak egyikhez sincs köze. Kiemelte, hogy a játékok megrendezésére a főváros pályázott, a kormányak pedig „nincs ráhatása” a népszavazás eredményére. Azt a bölcsességet is megosztotta még sajtótájékoztatóján, hogy

Olimpia biztosan lesz 2024-ben. Legfeljebb nem Budapesten

15.40 – Szeged lenyúlja az olimpiát, hogy aztán lenépszavazza?

Erre következtettünk a Kétfarkúak helyi akciójáról olvasva. Ott ugyanis azért álltak ki, hogy Szegeden is lehessen aláírásokat gyűjteni. A mai nap folyamán stranddal fölszerelt Széchenyi téri pultjuknál már saját nemzeti konzultációjukat is elindították. A Kettős Mérce példája nyomán statisztikai adatokat is készítettek, igaz az „emberóra” kifejezés értelmét még kutatjuk…

15.20 – A Heti Válasz Londonnal példálózik, mint olimpiai sikertörténettel

Szőnyi Szilárd még egy jó kis PR-videót is talált, amelyen a mai Kelet-Londoni helyszínek láthatóak fenntartott szépségükben. Az az az apróság pedig nyilván elkerülte figyelmét, hogy 2008-tól fogva az olimpiára készülő brit főváros az ottlakó legszegényebb tanácsi bérlőket lakoltatta ki a sportlétesítmények céljára, akik közül utána sokan hajléktalanok lettek, vagy lakásról lakásra vergődnek, ahogy az a Guardian kilenc évvel ezelőtti riportjából is kiderül.

Arról már ne is beszéljünk, hogy a 2012-es londoni játékok is veszteségesnek bizonyultak.

15.05 – Nemrég Párizsban is olimpiarendezés-ellenes kezdeményezés indult, saját bevallásuk szerint a budapestiek példájára

Facebook oldalukon úgy fogalmaznak: 

A magyar példa arra ösztönöz minket, hogy népszavazást követeljünk a Párizs2024-el szemben

A népszavazás kírása érdekében ők online petíciót indítottak, ami jóval kényelmesebben hangzik mint a magyar módi. Az is igaz, hogy eddig csupán 1900 követőjük van a közösségi oldalon.

14.40 – „Fidesz-politikusok: álljatok ki végre és ítéljétek el az erőszakot!”

Borosüveggel ütötték le ma az LMP aktivistáját és széttörtek egy aláírásgyűjtő pultot is a Blahán. Az aláírásgyűjtési kampányt végigkísérték a hasonló esetek. 2010 előtt, ha egy párt szimpatizánsa ilyet csinált, az adott párt kiállt és elítélte a tettet, miközben arra kérte a szavazóit, ne csináljanak ilyet. Jó lenne, ha a Fidesz most is kiállna és elítélné a történteket, ezzel küldve erős üzenetet szavazóinak, nem támadjuk meg politikai ellenfelünket.

írja közben szerzőnk, Jámbor András a blogon

14.35 – A Momentum nem lesz újabb ellenzéki szalmaláng

Ezt állítja Keszthelyi András a Magyar Narancs Political Animal blogján. Több érvet is felhoz, amely alapján tartós mozgalmat vizionál, ha „a számok mögött tömeg is van.”

1. Nem civilek, politikusok

2. A támadás megerősíti őket

3. Nem a baloldalhoz beszélnek

4. Elég nagy a felhajtás és a hírverés (hype) körülöttük

5. Fiatalok

Hogy mindez mire lesz elég, azt többek között mostani gyűjtőakció sikere dönti el.

14.15 – 1960 óta majdnem minden olimpia rettenetesen túlköltekezett

A World Economic Forum grafikonjai megvilágítják, pontosan mennyire is

13.53 – A Kétfarkú Kutyapárt természetesen most sem köntörfalaz

Kiszámolták, mennyi kell még és éppen annyit gyűjtöttek, mármint szerintük. Állítólag oda is adják, de ez nekünk nagyon is gyanús!

13.46 – A Lehel téri Momentum-standnál délelőtt lassabban gyülekeztek mint az elmúlt napokban

Lelkes aláírókból, akik esetenként akár több tucat már kitöltött ívet is szállítottak a pulthoz, azonban nem volt hiány. Az emberek általában a már összegyűlt összes aláírás mennyiségéről érdeklődtek, illetve voltak olyanok is akik a piacról jövet az önkéntesekkel vitatkoztak. Tudósítónk kedvence azonban az a honvéd őrnagyi díszegyenruhát viselő, disznóbőr aktatáskás öreg bácsi volt, aki mindezzel nem törődve egykedvűen lépdelt át kétszer is az aluljáró forgatagán.

13:20 – Ahol a nép söpörte el az olimpiát

Vannak olyan városok, illetve országok, akik reálisan látták a saját helyzetüket, és inkább visszaléptek az olimpiarendezéstől. Íme a legutóbbi esetek:

Krakkó a 2022-es olimpiára fente a fogát. Vagy legalábbis Lengyelország szerette volna elnyerni a játékok rendezésének jogát. Csakhogy Krakkóban is volt népszavazás, ahol elég egyértelműen leszavazták a kezdeményezést. Mert nem lett volna rá a lakosok szerint elég pénz.

A svájci St. Moritz lakosai is szeretnek a földön járni: velük a 2026-os (szintén téli) olimpiát rendeztette volna meg a városvezetés. Aztán jött a népszavazás, ahol 60 százalékos többséggel nemet mondtak az olimpiára. Különben is volt már náluk két olimpia, és emellett az alpesi sí-világbajnokságot is ők rendezik idén – nem csoda, hogy igyekeztek racionálisan gondolkodni a saját anyagi helyzetükről…

Szintén Svájc, de egy másik város, Davos: őket a 2022-es téli olimpia rendezési jogáért mérettették volna meg. Csakhogy a svájciak hisznek a demokrácia erejében, és a népszavazáson köszönték szépen, de elutasították a lehetőséget. (Úgy tűnik egyébként, hogy a 2022-es téli olimpiáért nagyon nem volt nagy tülekedés…)

Hamburg viszont Budapest mellett a 2024-es olimpiára fente a fogát. Mint Németország egyik legnagyobb kereskedelmi városának, joggal feltételezhetnénk, hogy nem omlottak volna össze az olimpiától. Csakhogy Hamburg büszke népe mégsem így gondolkodott: mármint az a hajszálnyi többség nem, akik 51 százalékkal leszavazták a népszavazáson az ötkarikás játékokat.

A norvég főváros, Oslo viszont kicsit kakukktojásnak számít: a 2022-es téli olimpiára pályáztak volna ők is. Norvégia már két téli olimpiát is rendezett, így rutinos indulónak számítottak. Mégis visszavonultak, mivel a kormány szerint túl sokba került volna és az emberek sem támogatták az olimpiát meggyőző erővel. Így is volt, a norvégok 20-40 százaléka szerint Norvégiának nem lett volna elég pénze a rendezésre. Viszont az érdekesség, hogy a 2013-ban tartott helyi népszavazáson Oslo lakossága még 55 százalékban igennel voksolt az olimpiára. Valójában azonban a helyieknek sem tetszett az, amilyen nagyvonalúsággal a NOB herdáltatta volna velük a pénzt: állítólag a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elvárta volna, hogy a norvégok koktélpartikkal szórakoztassák őket, külön útsáv legyen minden útvonalon szabadon tartva a NOB-hivatalnokoknak, akiket pedig mindenhol mosolyogva kellett volna köszönteni. Oslót viszont nem ilyen fából faragták: egy évvel a kis többségű igenes népszavazás után már a hátuk közepére kívánták a NOB-ot és a velük járó játékokat is, így végül a kormány visszakozott.

13:05 – Kétszer annyian ellenzik, mint támogatják

A Republikon Intézet friss felmérése szerint a teljes népesség 44%-a ellenzi, míg a válaszadóknak csak egynegyede támogatja a budapesti olimpiarendezést. A felmérés szerint azonban Budapesten kiegyenlítettebb a helyzet, itt a lakosság egyharmada van ellene, egyharmada ellene, viszont ha csak a határozott véleménnyel rendelkező válaszadókat nézzük, akkor 53 százalék elutasítja az olimpiarendezést.

A pártpreferencia szerinti bontásból kiderül, mennyire befolyásolja az olimpiarendezés kérdésében az emberek véleményét a pártokról alkotott véleményük. Míg a fideszeseknek csak 22 százaléka ellenzi a budapesti olimpiarendezést, addig a baloldali-liberális szavazók 82 százaléka.

7-olimpia-tamogatottsag-republikon.png

12:32 – Az Együtt aláírás-átadása

Több mint 10 000 aláírást gyűjtöttek. Közvetítésünk.

A kulisszák mögötti információkat is tartalmazó (hogyan komponáljunk 4 embert és 2 dobozt egy képben egy szűk utcában) közvetítésünkben látható, ahogy az Együtt 10 450 darab aláírást ad át a Momentumnak a Rózsa utcai Momentum-bázison. Arra számítanak, pár százat még össze fognak gyűjteni ma és holnap.

Szabó Szabolcs elmondta, az Együtt ugyan országos népszavazást szeretett volna, de azt a kérdést ugye nem engedte át Választási Bizottság. Szerintük akkor lehet olimpiát rendezni, ha rendben van az egészségügy és az oktatás. Spät Judit szerint megalapozatlan a PwC által készített tanulmány, amelyre a kormány építi a kommunikációját. Az Együtt becslése szerint minden magyar családnak akár 1 millió forintba is kerülhet az olimpia. Az olimpiai pénzek problémájáról már sokat írtunk, például itt.

Spät azt is elmondta, a kormány cserben hagyta a vidék Magyarországát. Az olimpiai fejlesztésekből semmi nem jut vidékre, de a költségeket mindenki fizetni fogja.

A kérdésre, hogy fél-e az Együtt a Momentumtól, Szabó azt felelte, hogy az ellenzék célja az, hogy az Orbán-kormány helyett új kormányt állítsanak fel, és nem félnek attól, ha egy ellenzéki párt sikeres – a szavazók majd döntenek.

Végül sok sikert kívántak a kampányhoz a Momentumosoknak, amit szintén támogatni fognak.

12:29 – Részeg férfi aláíróívet tépett

A Momentum Mozgalom aktivistájának közlése alapján írta meg a 444, hogy egy nem budapesti, ámbár részeg férfi úgy tett, mintha alá akarná írni az aláírásgyűjtő ívet, de valójában trágárságokat vitt fel a papírra, és amikor ebben meg akarták akadályozni, elszakadt az ív és 3 aláírás odaveszett. Kár és gáz, hogy ez ma még belefér a politikai kultúránkba. De küzdjünk ellene.

12:22 – Az Együtt is hozott 10 450 aláírást

Hamarosan jelentkezünk az átadás helyszínéről. A 10 450 Együtt által gyűjtött aláírásból 2000 Csepelről, másik 2000 a XVI. kerületből érkezett.

12:15 – Kórházban van az üveggel fejbe vert aktivista, a tettest elfogták

A 24.hu cikkéből illetve a police.hu-ról tudjuk, hogy borosüveggel fejbe vert aktivistát a János Kórházba szállították. A LMP aktivistakoordinátora szerint a támadás után az aktivista az aláírópult inkább épségéért aggódott, ezért telefonált, noha a sebe erősen vérzett. A támadó viszont a korábbi hírekkel ellentétben mégsem menekült el, a rendőrség elfogta és előállította, elszámoltatása folyamatban van.

A Momentum azt írta a Facebook-oldalán, hogy ez már a sokadik erőszakos cselekmény az egy hónapja keményen dolgozó aktivistákkal szemben. Szerintük ez a kormány hazaárulózásának és a háborús retorikájának következménye (nehéz is lenne ennek az ellenkezőjét bebizonyítani, tesszük hozzá). Az LMP-s aktivistának mielőbbi jobbulást kívánnak – ahogy mi is.

11:41 – A Párbeszéd 10 000 aláírást adott át

A Párbeszéd párt 10 000 aláírást adott át a Momentumnak – közvetítésünk.

Szabó Tímea szerint „Orbán Viktornak és tolvaj bandájának” nem presztízseseményekre kell költeni az emberek pénzét, hanem többek között az egészségügy és az oktatás rendbetételére. A Párbeszéd még ma is és holnap is gyűjt, reményeik szerint összesen 12 ezer aláírással tudnak hozzájárulni az népszavazási kezdeményezéshez. Gergely László, a Párbeszéd XX. kerületi aktivistája – aki az elmúlt 4 hétben minden nap kiállt alírást gyűjteni – azt mondta, az elmúlt 8 évben nem látott az emberekben ilyen lelkesedést.

Szabó Tímea arra számít, a kormány meg fogja próbálni ellehetetleníteni a népszavazást, de ők minden erővel azon lesznek, hogy csalással vagy jogi csűrés-csavarással, törvényellenes döntésekkel ne lehetetlenítsék el a népszavazást. Elmondta, sajnos a Párbeszéd aktivistáit majd mindennap érték atrocitások – köpködés, lökdösés, verbális agresszió. Szabó Tímea azt is elmondta, hogy nem félnek attól, hogy a Momentummal ellenfelet szereznek, hogy elszívnák előlük a levegőt, épp ellenkezőleg, támogatják, hogy minél több fiatal, új, friss arc jelenjen meg a magyar politikában.

11:25 – Jelentés a pultoktól és a sajtóból

lehel-ter-eletkep.jpg
magyar-narancs-20170216.jpg

Tudósítóinktól tudjuk, hogy 10 óra fele a Blaha Lujza téri pultnál nem állt sor, pedig a korábbi napokon úgy látta, mindig legalább 2-3 ember várakozott, hogy aláírhassa az ívet. A Lehel téren csordogálnak az aláírások, ide viszont többen érkeztek már előre kitöltött ívekkel. A baloldalon látható képet itt készítette egyik tudósítónk.

A mai Magyar Narancs az itt, jobb oldalon látható címlappal jelent meg – megelőlegezve, hogy összegyűltek ugyan az aláírások, de feltéve a kérdést: meg tudja-e akadályozni Orbán az olimpiai népszavazást? Lehet, hogy ez pár aláíráson fog múlni?

Maradjatok velünk, mert hamarosan élőben közvetítjük, ahogy a Párbeszéd, majd az Együtt átadja az általuk gyűjtött aláírásokat a Momentumnak!

10:55 – Jelentés tegnapról: 9326+ aláírás

Dolgozunk a tegnapi összesítésen, de vannak még hiányzó adatok.

  • Az LMP-s pultok felének összeszámolása után, illetve az LMP Brüsszelből hozott aláírásai: 532 db
  • Együtt: legalább 400 db
  • Szabó Tímea (Párbeszéd) egymaga: 70 db (ő egyébként ma szerencsehozó kungfu-sapkában gyűjt, és arra biztat mindenkit, hogy tolják ma még meg!)
  • Momentum: 8324 db

Így bizton állíthatjuk, hogy tegnap legalább 9326 db aláírás gyűlt össze, ami valamivel kevesebb, mint a hétfői és a keddi 10 000-nél több aláírás – bár mivel információink még hiányosak, a tegnapi szám még nőni fog valamennyit. De mit hoz a mai nap? Tudósítóink információval jelentkezünk hamarosan.

10:29 – A Fidesz megkérdezi az emberek véleményét

  • a rezsicsökkentés megvédéséről;
  • az adópolitika és a munkahelyteremtő támogatások nemzeti hatáskörben tartásáról;
  • az egyes hazai civil szervezeteken keresztüli átláthatatlan külföldi befolyásolási kísérletekről;
  • és a migránsok őrizetben tartásáról.

Írjuk mindezt a kormányügyekben mindig jólértesült Magyar Idők információi alapján. A Fidesz-KDNP a Thermal Hotel Visegrádba kihelyezett frakcióülésén ugyan még nem született végleges döntés a nemzeti konzultáció elindításáról a fenti kérdésekben, de azt is megtudtuk a cikkből, hogy az olimpiai népszavazás nem szerepel a frakcióülés napirendjén.

10:04 – Üveggel vágták fejbe az LMP aláírásgyűjtőjét

A 444 több olvasói beszámolóra hivatkozva írja, hogy üveggel verték fejbe az LMP egyik aláírásgyűjtő aktivistáját a Móricz Zsigmond körtéren. Mentőt kellett hívni az aktivistához, de a körülményekhez képest jól van – írták az olvasók elmondása alapján. A támadó elmenekült, rendőrök érkeztek a helyszínre. Korábban Jakabfy Tamást, az LMP józsefvárosi képviselőjét érte támadás aláírásgyűjtés közben. Heltai László, az LMP képviselője akkor azt mondta, szerinte ez a kormány kommunikációjának következménye.

9:51 – „Stadionok helyett sokkal fontosabb dolgok is vannak”

Magának a Fidesznek kellett volna kezdeményeznie a népszavazást Rózsavölgyi János nyugdíjas, „volt fideszes” szerint. Ezért is írta alá a kezdeményezést, no meg azért, mert szerinte egyszerre egy paksi atomerőmű-fejlesztést és egy olimpiát nem lehet a népre ráterhelni. A Nyolc óra negyven videója.

9:42 – A budapesti fordulat

Miközben már legalább 14 momentumos pult fogadja Budapesten az aláírásokat, nézzük meg, hogy alakult a fővárosiak véleménye az olimpiarendezésről. Nemsokára ugyanis megjelenik a Republikon legfrissebb felmérése, írta meg tegnap a Magyar Narancson működő blogján az intézet. Eszerint 2015 szeptembere és 2017 január vége között 12 százalékponttal, 59-ről 47 százalékra csökkent az olimpiarendezést támogatók aránya a fővárosban. Az adatokból az is kiderül, hogy főleg az ellenzéki pártok eddig egyértelmű útmutatás nélkül hagyott támogatóinak véleménye változott meg. A Republikon Intézet szerint ez azt bizonyítja, hogy „a hiteles, világos politika alkalmas a közvélemény támogatásának elnyerésére a kormánypárti média és a Magyarország erősödéséről szóló propaganda ellenszelében is.” Hát, jegyezzük meg, az tényleg nem baj, ha valaki tudja is és képviseli is a saját véleményét.

9:20 – „Mégerősebb” érvek

Szalay-Berzeviczy Attilával készült Magyar Narancs interjút szemlézett az Index. A cikkből megtudhatjuk, hogy Szalay, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom elnöke szerint a Momentum „politikai kérdést” csinált ebből az ártatlan olimpiarendezési kérdésből, ezért nem voltak hajlandóak kiállni vitázni velük – eddig. Azt mondja, szerinte nem időszerű most az olimpiáról a népszavazás, mert ha annak eredményeképpen lépne vissza Magyarország, az „nemzetközi blamázs” lenne. Az olimpia brutális, magyar földön elszállásra különösen hajlamosnak vélt költségvetésétől való félelmet pedig elegánsan hárítja.

„Lényeges a szóhasználat, nem mindegy, hogy a költségvetés elszáll vagy kiegészül.”

Ezután a touché után (Szalay a Magyar Vívószövetség al- majd társelnöke volt korábban) már apróságnak tűnik az az erős érv az olimpiarendezés mellett, hogy Szalay úgy tudja a kajak-kenu szövetség elnökétől, hogy olimpiarendezés nélkül elképzelhetetlen a magyar terjeszkedés szlalomkajakban. Felmerül tényleg a kérdés, ezek az érvek döntsenek-e vagy a nép.

8:48 – „Erős” érvek

Miközben az utolsó teljes napon már több mint 10 aláírásgyűjtő pont kinyitott Budapesten, szemlézzük az olimpiarendezés mellett állásfoglaló toll-, száj- (esetleg köpönyeg-)forgatókat. Tegnapi elő közvetítésünkben megemlékeztünk Bencsik András szókimondó hazaárulózásáról, ma pedig éljük át azt a űrt, melyet Bayer Zsolt hiánya okozott a Magyar Hírlapban. A 24.hu szemlézte tegnap Galsai Dániel okfejtését, mely szerint (figyelem, olimpia melletti érvek következnek!) az olimpiaellenes mozgalom a tyúkmellűek forradalma, mivel a Momentum vezetője tyúkmellű és biztos nem tud teniszlabdával focizni, valamint az okostelefon és a töltöttkáposzta is ugyanúgy drága, mint az olimpiarendezés. Van még kérdés?

8:00 – Még 27 óra van hátra a gyűjtésből

Ebben a pillanatban már csak 1 napot és 3 órát mutat a Momentum NOlimpia weboldalán található visszaszámláló. A Momentum aktivistái pénteken már csak 11 óráig gyűjtik az aláírásokat, hogy utána még legyen idő rendszerezni az utolsó pillanatban érkező papírokat, és sikerüljön 16 óráig átadni az íveket a Nemzeti Választási Irodának.

index-szavazolap.jpg

7:47 – 1 olimpia = 60 évnyi magyar ingyensör

Az Index leleményes cikkben számolta ki az olimpiarendezés várható magyar költségeit (mészároslőrinc-szorzóval ez akár 12 000 milliárd forint is lehet), ennyiből pedig vígan visszavásárolhatnánk (vagy „szerezhetnénk”) Erdélyt, vagy akár 60 évig is ingyen sörrel itathatnánk minden magyar állampolgárt. Hát nem hangzik remekül? Más csodás ötletek és 10-fokú nemzeti konzultáció is van a fontos írásban!

7:30 – A tegnapi nap számokban

A Momentum Mozgalom pultjainál tegnap 8324 aláírás gyűlt össze, ami szép szám, de az utóbbi napok eredményeinél kevesebb. Az utolsó két napon egyébként összesen vagy 20 000-en írtak alá. A nagy kérdés ma az, hány aláírás jön még be az utolsó teljes napon, és az érvénytelen aláírások levonása után meglesz-e szükséges számú aláírás. Hogy mennyi szükséges, és hogyan próbálják azt várhatóan feljebb tornászni a „kormányos civilek”, a CÖF javaslatára, arról itt írtunk.

Ezért is számít ma még minden aláírás. Aki még nem írt alá, de támogatná a kezdeményezést, az többek között az alábbi Momentum Facebook-posztból tájékozódhat, merre találhatók aláírópultok, térképen pedig itt.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.