Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

7 tipp, amivel te is hozzá tudsz járulni az olimpiai népszavazásról szóló aláírásgyűjtés sikeréhez!

Ez a cikk több mint 7 éves.

Már csak pár nap van hátra a népszavazási aláírásgyűjtésből. A kezdeményező Momentumnak pénteken 16 óráig kell leadnia az íveket a Fővárosi Választási Bizottság irodájában (ezért is fontos, hogy ne az utolsó pillanatban, pénteken délután, hanem korábban juttasd el nekik az íveket, ha magad is gyűjtöttél aláírásokat). Pár nap van hátra, és ezt a pár napot nekünk, azoknak az állampolgároknak, akik végre győzelmet akarnak megérni egy népi kezdeményezés végén, meg kell tolnunk.

image_aspx_1.jpg

(Kép forrása: hirek.ma)

Ez az a hét, amikor kell találnod 1-2 szabad órát, hogy te is begyűjtsd azt a pár aláírást, amit még össze tudsz gyűjteni. Mivel budapesti népszavazásról van szó, és csak budapesti lakcímkártyával vagy tartózkodási engedéllyel jelentkezők tudnak aláírni, elsőre úgy látszik, a vidék nem szólhat bele a történésekbe, de ez nem igaz, vidékiként is tudsz segíteni a gyűjtésben. De hogyan is?

  1. Nyilván a legkonzervatívabb megoldás az, ha jelentkezel aktivistának, és a Momentum, vagy más párt kötelékében támogatod a gyűjtést. Ezt a nolimpia.com honlapon tudod megtenni, ahol minden nap látod azt is, hol gyűjtenek aláírásokat. És egy visszaszámláló mutatja, mennyi idő van hátra a gyűjtésből.
  1. De letöltheted a honlapról te is az ívet, vagy az aláírásgyűjtő pultoknál te is kérhetsz egyet, és aláírathatod a családtagjaiddal, munkatársaiddal (de nem a munkahelyen, ott ugyanis tilos a gyűjtés), ismerőseiddel. Kiírhatod a Facebookra például, hogy aki alá akar írni, ahhoz elmész, vagy találkozol vele. Így nem csak aláírást gyűjthetsz, hanem régi ismerősökkel is találkozhatsz.
  1. A fenti módon megszerzett ívekkel végig is kopogtathatod a saját lakóházad, vagy a környék házait. Én 2010-ben kopogtattam végig egy hasonló gyűjtés kapcsán a lakóházam, és semmi kellemetlenségem nem történt. Sőt, utána legalább úgy köszönhetünk az eddig nem ismert szomszédoknak, hogy ismerjük egymást, beszéltünk 2 percet. Akkor egyébként kiderült, hogy akikkel jóban voltam a házból, egy kivételével mind fideszesek voltak, de nem lett ebből semmi balhé, azóta is jóban vagyunk.
  1. Te tudod a legjobban, hogy a környékeden melyik boltba szoktak járni az emberek, és mikor van ott csúcsforgalom. Kiállhatsz pár ívvel és egy mappával, esetleg egy kinyomtatott papírlappal felturbózott vasalódeszkával (ami a legpraktikusabb aláírásgyűjtő asztal), leszólíthatod az embereket, hogy „népszavazásra gyűjtesz aláírást” a 2024-es olimpiáról. Hidd el, ha van megfelelő forgalom, gyűlni fognak az aláírások, és az eddigi tapasztalat szerint pár beszólás mellett rengeteg mosolyt és kedvességet fogsz kapni.
  1. Ha nincs időd gyűjteni, akkor egyszerűen utalhatsz pénzt is a Momentum Mozgalomnak. Az utolsó napokban feladott hirdetések iszonyatosan sokat tudnak számítani a gyűjtésben, így minden forintnak lesz helye. Itt tudod támogatni a Momentumot.
  1.  De ha nincs se időd, se pénzed, hogy az előző módokon támogasd a gyűjtést, akkor is nyomtathatsz, vagy a pultoknál beszerezhetsz aláírásgyűjtő íveket, amiket a táskádba berakva bármilyen találkozón elő tudsz kapni, és megkérdezheted az éppen veled vacsorázó, söröző, vagy munkatárgyaláson lévő partnert egy kis puhatolódzó beszélgetés után, hogy nem írná-e alá a népszavazási ívet.

  2. És ha se pénzed, se energiád, se időd nincs, vagy betegség miatt például már nehezen hagyod el a lakást, még mindig tudsz a közösségi médiában aktív lenni. Ráírhatsz az ismerőseidre Facebookon, emailben, telefonálhatsz, hogy írják alá az íveket, hogy gyűjtsenek. Megoszthatod a gyűjtésre felhívó tartalmakat, a különböző közösségi média platformokon!

    Olvasd el a pontos kitöltési útmutatót a NOlimpia honlapján. Ha elrontod az aláírást, ne javíts, hanem húzd ki az egész sort, és kezdd újra. Írj olvashatóan és legyél pontos, mert minden aláírásgyűjtő ívet átnéznek. Figyelj, hogy csak budapesti lakcímmel rendelkező, vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező személy írja alá az ívet. Részletek itt.

Persze az ember nehezen veszi rá magát ezekre. De már csak pár nap van hátra, és utána nem lesz gyűjtés. Utólag hiába mondja az ember, hogy bárcsak én is gyűjtöttem volna, hiába csapkodja dühödten a számítógépet. Ebben a gyűjtésben minden kicsi számít, mert a végén tudjuk, milyen szigorú rostáláson fognak átmenni az aláírások, és sejtjük, ha csak néhánnyal lesz az érvényes fölött a számuk, akkor nem lesz meg „hivatalosan” a szükséges 138 ezer.

Márpedig ritkán adatik manapság Magyarországon olyan lehetőség, hogy a nép valóban beleszólhasson egy ilyen döntésbe. Ezt most ki kell használnunk, most nem hibázhatunk. Aláírásgyűjtésre fel!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.