Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mennyi vagyona van a magyar elitnek?

Ez a cikk több mint 7 éves.

A száz leggazdagabb magyar vagyona 2002 és 2016 között 632 milliárdról 2800 milliárdra nőtt, azaz több mint megnégyszereződött! A leggyorsabb növekedés a Gyurcsány-kormány időszakában volt tapasztalható, majd a válság beköszöntével enyhe visszaesés következett be, ám 2010-től a vagyonosodásuk ismét visszaállt a hosszú távú trendvonalra.00188750.jpeg

fotó: Népszava

Évtizedek óta minden újabb megszorítási hullámnál előkerül, hogy nincs elég pénz az országban. Ez azonban nem igaz. Irdatlan mértékű presztízsberuházást hajtunk végre, nagyvállalatokat támogatunk indokolatlanul százmilliárdokkal, szintén százmilliárdokról mondunk le az szja, illetve az áfa kapcsán, nem is szólva a több száz milliárdos korrupciós veszteségről.

Az oktatás, az átképzés, az egészségügy, az épületszigetelés, a fenntartható energia, a közösségi közlekedés és a szociálpolitika tehát megfinanszírozható lenne. Nyugat-Európához képest a rossz magyar adórendszer jellegzetességei az alacsony legfelső szja adókulcs (helyette az egyetlen kulcs), illetve a vagyonadó és az örökösödési adó szinte teljes hiánya. Ennek hatása meg is látszik a leggazdagabbak vagyonosodásán.

A napi.hu 2002 óta folyamatosan nyomon követi a száz leggazdagabb magyar vagyonát. A listán szereplők összetétele sokat változott, erősen korrelálva az éppen regnáló kormányok színével. Mi viszont most az összevagyonra voltunk kíváncsiak:

top100gazd.jpg

Forrás: napi.hu

Először is le kell szögezni, hogy a lista összeállításának módszertana valószínűleg inkább alul-, mint felülbecsüli a tényleges vagyont, hiszen pont ebben a körben rendkívül elterjedt az offshore, illetve az egyéb vagyoneltitkolási technikák. De fogadjuk el mégis ezeket az adatokat.

Azt látjuk, hogy 2002 és 2015 között a száz leggazdagabb vagyona 632 milliárdról 2597 milliárdra nőtt, azaz több mint megnégyszereződött! A leggyorsabb növekedés a Gyurcsány-kormány időszakában volt tapasztalható, majd a válság beköszöntével enyhe visszaesés következett be, ám 2010-től a vagyonosodásuk ismét visszaállt a hosszú távú trendvonalra. És ez még csak a legfelső száz ember, alattuk bőven vannak igen gazdag magánszemélyek.

grafi2.jpg

A háztartások nettó pénzügyi vagyona (GDP-arányos értékek); forrás: MNB

Kérdés, hogy ehhez képest mi történt ugyanezen idő alatt a társadalom többi részének vagyoni helyzetével?

Nos, a magyar háztartások nettó vagyona 2008-ig csökkenő trendet mutat. Onnantól 2015-ig van benne egy emelkedés, ám a 2002-es szintet így is csak 14 ezer milliárddal haladja meg. Ha ebből kivonjuk a száz leggazdagabb magyar közel 2000 milliárdos vagyongyarapodását, akkor azt találjuk, hogy míg a száz leggazdagabb 2000 milliárddal lett még gazdagabb, addig a többi, közel tízmillió magyar 12 ezer milliárddal!

Ezenfelül rendelkezésre állnak már a legfrissebb adatok is. Eszerint a 2016-os évre újabb 180 milliárddal lett tehetősebb a felső száz, s immáron 2800 millárd forint körüli vagyona van.

Új egyenlőség

A cikk elsőként az Új Egyenlőség honlapján jelent meg

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.