Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ungvári Tamás úgy védte meg az ATV-ben a kormány kulturális pénzszórását, hogy eltitkolta, ő is milliókat kap

Ez a cikk több mint 7 éves.

Az Átlátszó újságírója, Becker András írta meg hétfőn, hogy az év végi kormányzati kulturális pénzszórásból 27 millió forintot kapott a Scolar Kiadó és Ungvári Tamás a szerző két régi könyvének újbóli kiadására. Azt viszont Becker már nem vette észre, hogy január első hetében Ungvári volt az ATV Egyenes Beszédének vendége, ahol megvédte a kormányzat év végi kulturális pénzszórását, persze azt elfelejtette megemlíteni, hogy abból ő is kapott.

42000.jpg

Ungvári Kaland és gondviselés (1985), illetve A regény és az idő (1977) című könyveire kapta a 27 millió forintot, ugyanabban a költési körben, amelyből 600 millió jut Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című 26 kötetes sorozatának újbóli kiadására. És ugyanakkor, amikor a kormány döntött arról is, 4 milliárd jut Orbán Viktor várbeli dolgozószobájának belsőépítészeti kialakítására, amelyről később Tuzson Bence elmondta, csak Tisza István dolgozószobai bútorainak puritán másolatai kerülnek majd oda.

Ungvári az ATV Egyenes Beszédében védte meg ezeket a kormányzati költéseket. Persze nem mindet, hiszen saját támogatásáról, amely körülbelül hússzorosa egy 1000-2000 példányban kiadott könyv költségének, nem beszélt.

„Ne pont egy könyvön gyakorolják az újságírók a felháborodást” – kezdi a műsort Ungvári, amikor is elmondja, hogy a NÉBIH feloszlatásával meg a szemétégetőkkel kell foglalkozni. „A könyvek azok szent dolgok.”

Amikor Rónai Egon azt mondja a Klubrádió és az ATV könyves műsorának vezetőjének, hogy a felháborodás azon van, hogy könyvkiadásra nem ad annyit az állam összesen, mint Borovszky Samu könyvére, Ungvári persze félrenéz, és tiltakozik az összehasonlítás ellen, hogy almát a körtével ne hasonlítsanak össze. Szerinte nem lehet a könyvkiadást ahhoz mérni, hogy nincs tüzelő. Majd megismétli, könyvre adott pénzen ne tessék fennakadni.

Persze ezután elterelik a témát, és Ungvári hosszan magyarázza, hogy miért jó, ha négymilliárdot költ Orbán lakberendezésre. Ungvári szerint így legalább lesz Rippl-Rónai a falon, és amikor Rónai Egon finoman utalni próbál, hogy nem lesz, Ungvári valamiféle kulturális megbékéléssel üti el az egészet: milyen jó lenne, ha lenne.

Tehát balliberális értelmiség egyik nagy doyenje, miután kap 27 milliót a Fidesztől könyvkiadásra, bemegy az ATV-be, és érvek nélkül, vagy hamis érvekkel, megvédi azt a pénzosztást, amiből ő is kapott. És ebben így elsőre semmi furát nem talál.

Persze az is érdekes kérdés, vajon az ATV találta meg Ungvárit véletlenül, hogy ő beszéljen erről? A műsorvezető-polihisztor ajánlkozott interjúalanynak, vagy esetleg valaki sugalmazta, hogy neki kellene beszélnie?

Az biztos, tisztességes ember ezekről a költésekről nem beszél úgy, hogy eltitkolja saját támogatását, és ezzel érintettségét a történetben. És nem kezd furcsa érvelésbe arról, hogy a könyv szent dolog, hogy így ne is kelljen azt nézni, mi lenne a könyvre és kultúrára szánt pénz társadalom számára leghasznosabb felhasználása.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.