Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szalai góljától Bernie Sandersig – volt minek örülni még 2016-ban is!

Ez a cikk több mint 7 éves.

Idén nem volt könnyű dolga az embernek, ha örömteli dolgokat keresett a közéletben. 2016 e szempontból nem volt jó év, de persze még így is számos olyan esemény, mozgalom vagy személy akadt, amely örömre adhatott okot. Szavazzatok a cikk végén, szerintetek mi volt a legjobb 2016-ban!

2016.jpg

 

1. A magyar válogatott menetelése a foci  EB-n

Milliók számára 2016 úgy marad meg, mint az az év, amikor a válogatott újra ott volt az EB-n, és nem csak ott volt, hanem zseniálisan teljesített. Bernd Storck csapata csoportelsőként jutott tovább a későbbi győztes Portugália, és a későbbi meglepetéscsapat, Izland előtt a csoportjából. A portugálokkal pedig egy óriási meccsen játszottunk 3-3-at, aztán pedig hiába a nagy vereség a belgáktól, az a meccs már csak az ajándék volt. Ezrek és tízezrek tomboltak önfeledten Budapest utcáin a meccsek után, és tomboltak a meccsek előtt Franciaországban. Még akkor is, ha azóta bebizonyosodott, hogy nem a magyar foci javult meg, hanem csupán a válogatott ért el kiugró eredményt; és akkor is, ha láthatjuk, mekkora lufi a stadionépítési program vagy az Orbán Viktor akaratából és állami milliárdokból kitömött klubfoci. De aki nézte, jó ideig nem fogja elfelejteni, mennyire jó volt magyarnak lenni ezekben a napokban.
Az EB legszebb magyar pillanatai:

2. A Tanítanék mozgalom feltűnése

2016-ban végre született olyan mozgalom Magyarországon, amely egy, a jövőnk szempontjából fontos ügyet képviselni tudott, progresszív és tömegeket elérő módon. A Tanítanék egyetlen iskola tanárainak nyílt levelével indult februárban Miskolcról, de pillanatok alatt országos mozgalommá nőtt, ami mögé tíz-, ha nem százezrek sorakoztak fel. Előbb Miskolcon csinálták meg a rendszerváltás óta volt legnagyobb vidéki tüntetést, majd Budapesten vitt ki a mozgalom háromszor is tízezreket az utcára.

Miközben kitört a kockás lázadás, és tízezrek nem engedték suliba a gyerekeiket, a Tanítanék sikeres sztrájkot is szervezett, a rendszerváltás utáni első polgári engedetlenség keretében. A csúcsponton, március elején az ország 76%-a támogatta a tüntető tanárokat. A nyárra persze elfáradt a mozgalom, amit nem főállású tüntetők, hanem főként tanárok csinálnak, de most év végén újra aktivizálódott, és a mínusz 6 fokban is közel 1000 fős tüntetést tudtak tartani. Február elsején újra az utcára vonulnak, és könnyen lehet, hogy a 2017-es összefoglaló cikkünkben is benne lesznek majd.

3. Érvénytelen a kvótanépszavazás

A kvótanépszavazás volt az elmúlt 25 év magyar politikájának mélypontja. A kormány gyűlöletkeltéssel, és a Brexit-kampányban elköltött közpénz összegét is felülmúlva, hazugságokkal uszított a menekültek ellen. Mindezt azért, hogy végül azt találják ki, az egész egy olyan alkotmánymódosításról szólt, amelyre Orbán Viktor azt mondta – miután a Jobbik nem szavazta meg -, hogy nem is volt rá szükség, mert az Alkotmánybíróság már döntött erről korábban.

De nem ezért nem lett sikeres a népszavazás, hanem azért, mert hiába a gyűlölet, az óriási pénztömeg, a kormány mindent letaroló kampánya, az embereknek a végére elegük lett az uszításból meg az egészből, és érvénytelenítették a népszavazást. A kormánypárt hiába próbált bármire hivatkozni, azért mégicsak ez lett 2010 óta a legnagyobb politikai vereségük. A kvótanépszavazáson ugyanis még annál is kevesebben mentek el szavazni, mint amennyit a közvélemény-kutatások előzőleg valószínűsítettek.

4. Gyárfás Tamás leváltása az úszószövetség éléről

Bár még nem tudjuk pontosan, mit jelent ez a jövőre nézve (ki lesz az utód, vagy kik), de Gyárfás Tamás leváltása az Úszó Szövetség éléről, egyelőre azt jelenti, hogy legalább egy maffiózó visszaszorul a magyar közéletben. Méghozzá első blikkre egy alulról, az úszósportból jövő kezdeményezésre, amelyet az idén 3 olimpiai bajnoki címet és egy olimpiai bronzot szerző Hosszú Katinka indított. Ha tényleg ez a valóság, akkor kevés ennél jobb hír volt 2016-ban!

5. Lett következménye a Kiss László-ügynek

Magyarországon a nemi erőszak még mindig sok szempontból tabutéma, de 2016 után biztosan egy picit kevésbé lesz az. Az úszóválogatott szövetség volt szövetségi kapitányának, Kiss Lászlónak került elő az év elején egy erőszakolási ügye, amiért börtönben is volt, bár idő előtt kiengedték. Az előző évek hasonló ügyeihez képest idén ebben a kérdésben a társadalom nem mismásolt, hanem egyöntetűen elítélte az erőszakot, Kissnek végül le kellett mondania tisztségéről, és egy furcsa virágos bocsánatkérésen átesnie. Sőt a társadalom elítélő magatartása nem csak Kiss Lászlón, hanem az ő tettét kisebbíteni akaró Aczél Endrén és Friderikusz Sándoron is fogott. A Kiss László ügyben, 2016-ban végre, a nemi erőszakot illetően nem volt egyrészt-másrészt.

6. Vasárnapi boltzár eltörlése

Még 2014 végén fogadta el a Fidesz a vasárnapi boltzárásról szóló törvényjavaslatot, amely akkor is nagy felháborodást keltett, és elutasítottsága a törvény eltörléséig nagyon magas maradt. Még úgy is, hogy számos munkavállalónak tényleg előnyös volt a törvény, és tényleg ezzel tudott hétvégi pihenést kiharcolni magának (tegyük hozzá, a Fidesz 2011-es munkatörvénykönyv átalakítása nélkül ez nem lett volna így). Gyakorlatilag rögtön népszavazási kérdést adtak be a törvény ellen, de a Fidesz népszavazási törvénye miatt a kormánypárt ezeket 2016 áprilisáig tudta blokkolni, amikor is más lehetőség híján kopasz verőembereket küldött a kérdést ismételten benyújtó MSZP-s Nyakó Istvánra. Csakhogy az ügy visszafelé sült el, végül a Kúria átengedte a kérdéseket, és így Orbán Viktornak vissza kellett adnia az embereknek a vasárnapi vásárlás lehetőségét.

7. Béremelések

Ez a pont akár 2016 legrosszabb történései listáján is szerepelhetne. Tényleg számos ágazatban emelkedtek a bérek, és a minimálbért is emelte a kormány, miközben a munkáltatói járadékot is csökkentette. Ez számos dolgozónak jelenti a megélhetés és a gyarapodás lehetőségét jövőre. Csakhogy a magyar bérek még így is elmaradnak a térség béreihez képest, és a szakképzetlenek között valószínűleg elbocsátásokat, és túlórákat fog eredményezni a minimálbér-emelés, plusz növekedni fog az infláció is. De ma Magyarországon örülni kell annak is, hogy a kormány feladta 6 év utána a mesterségesen alacsonyan tartott bérekkel növelt versenyképesség politikáját – amit Orbán Viktor maga is beismert decemberben.

8. Ligetvédők

A Városligetbe tervezett múzeumi-negyed valószínűleg az egyik leggonoszabb óriási beruházás-szörny, ami a kormány képzeletében megfogant. Viszont úgy tűnik, a ligetvédők, ha nem is teljes sikerrel, de fel tudják venni a harcot a hatalommal szemben, és ha minden jól megy, sikerül nekik 2018 utánra csúsztatni a monstrumok tervezett befejezését, ha pedig ez így lenne, lehet a kormánynak már nem is fogja megérni a beruházás és lemond róla. Persze ez még csak állom, és a Ligetvédőket belső ellentétek is fojtogatják, de végre újra van a Zengő után Magyarországon egy lassan már egy éve aktív és kitartó zöld mozgalom!

9. Standing Rock

Standing Rock egy az Egyesült Államok több mint háromszáz rezervátuma közül, és nagyjából nyolcezer lakota sziú és dakota őslakosnak ad otthont. Standing Rocknál április óta folynak a tüntetések a Dakota Access kőolajvezetékének megépítése ellen, amely egyrészt rendkívül magas környezeti és egészségügyi kockázattal fenyeget, másrészt a munkálatok feldúlnának több szakrális temetkezési területet is. De mindez egyelőre felfüggesztődött, mert decemberben végül felülvizsgálták a döntést, és úgy tűnik, győz a több ezer indián, aktivista, sőt, veterán katona is, akik a brutális rendőri terrorral szemben küzdöttek a környezet védelme érdekében. Bár Trump megválasztása újabb konfrontációt sejtet, de az eddig elértek is a tavalyi év legfontosabb győzelmének tekinthetők, a nagy hatalmú olajlobbi ellen, a környezet és a kisebbségek jogainak védelmében.

10. Bernie Sanders

Bár Bernie Sanders kampánya 2015-ben indult, de lényegében 2016-ban vált valósággá, és ugyan csak két vagy három olyan hét volt, amíg reálisnak tűnt, hogy legyőzheti a demokrata előválasztáson Clintont, mégis a progresszívok reménye lett Bernie az egész világon, sőt az elnökválasztási kudarc után ő maradt a Demokrata Párt egyik leghitelesebb és legnépszerűbb politikusa, akivel a Trump-korszaknak is számolnia kell. Pedig a veterán amerikai politikusban elvileg nincs semmi rendkívüli. Ugyanazt mondja évtizedek óta, egyszerűen nem korrupt, és Európából nézve egy teljesen hagyományos szociáldemokrata programmal indult el az előválasztáson. De már ezek az elképzelések is szinte forradalmi jellegűnek tűntek, nemcsak a jóval liberálisabb Egyesült Államokban, hanem az múlt évtizedekben a neoliberalizmusnak behódoló európai baloldalon is! Igazságosabb adórendszer, a dolgozók védelme, az emberi egyenlőségbe vetett hit, jobb oktatás, egészségügy, és az állami szolgáltatások mindenki számára való hozzáférhetősége.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.