Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kádár óta nem volt akkora sztárja az M1-nek, mint Orbán híve, Kusovszky Imréné

Ez a cikk több mint 7 éves.

Valóban jobban járnak a nyugdíjasok az 1,6 százalékos nyugdíjemeléssel és a tízezer forintos Erzsébet-utalvánnyal, mintha nem kaptak volna semmit. Ezt próbálja Kusovszky Imréné is alátámasztani az M1 Ma reggel című műsorában. De olyan lendülettel, szerelemmel és átéléssel, hogy még az M1, propagandában sokat látott műsorvezetőjét is lemossa a képernyőről.

kusovszky.jpg

Kusovszky Imréné minden bizonnyal szerelmes a miniszterelnök úrba, na persze nem úgy, hanem politikailag. Ez az Idősek Tanácsának tagjának minden szavából átjön. Persze nincs gondunk Kusovszky Imrénével, azokkal van gondunk, akik a propagandaterméket állítottak elő belőle.

Kusovszky néninek minden jó, és pontosan tudja, hogy minden jó forrása Orbán Viktor.

Kusovszky elmondja az interjú elején, hogy az Idősek Tanácsa, amelynek ő tagja, a kormány mellett működő véleményező és javaslattévő testület. Majd azt is, hogy ennek a minden bizonnyal független testületnek az elnöke Orbán Viktor, az alelnöke az EMMI családpolitikáért felelős államtitkára. Tagjai a társadalom megbecsült tagjai, akiket speciel pont Orbán Viktor nevez ki. És láss csodát, Orbán Viktor pont velük egyeztet a nyugdíjemelésről. De még hogy! Hát legendásan! Az interjúban megelevenedik az idősekre mindig figyelő Orbán Viktor legendája.

November 16-án ugyanis az a „megtiszteltetés” érte az Idősek Tanácsát, hogy miniszterelnök úr is jelen volt. De adjuk is át a szót Kusovszky Imrénének:

November 16-án különböző témákban volt megbeszélés, amikor is egyszer csak a miniszterelnök úr annyit mondott, hogy a költségvetési többletből van neki egy javaslata, amit szeretne velünk megvitatni, és ő nagyon szeretné, ha karácsony előtt kiosztana minden egyes nyugdíjasnak tízezer forintot. Hát ezen azért meglepődtünk, mert egyetlenegy kormány, egyetlenegy miniszterelnök sem jelentett be ilyent (de igen, több is – a szerk).

Sajnos, arról már nem esik szó az interjúban, hogy miként vitatták meg a kérdést, de megtudunk más kulisszatitkokat:

Én úgy érzem, hogy amikor ezt a miniszterelnök úr bejelentette, mindegyikünknek az jutott az eszébe, futott hirtelen át az agyán, hogy jaj, ez a kisösszegű nyugdíjasoknak, ez nagyon nagy segítség, ez kimondottan karácsonyra, ebédre, vacsorára megoldhatja tényleg nekik a gondjukat. És nem mentünk vitába, mert lehetett volna differálni, ilyesmiket csinálni. Nem. Minden nyugdíjas. Ez egy nagyon-nagyon szuper gesztus, úgy érzem.

Tehát Orbán belibbent, előhúzott egy ilyen nagyszerű ajándékot, és bár vitatkozhattak volna vele, hogy talán érdemes lenne azoknak adni kicsit többet az ilyen „ajándékból”, akik tényleg rászorulnak, és akik Kusovszky szerint is csak ezzel tudják megoldani, hogy meleg ételt főzzenek maguknak karácsonyra, és ne kelljen sorba állniuk egy ételosztáson, de nem tették. Ugye, körülbelül egymillió nyugdíjas él ma Magyarországon havi 100 ezer forintnál kevesebb jövedelemből. Nem, ők ezt a szép gesztust nem akarták elrontani, a javaslattévő, tanácsadó testület örült, hogy Orbán Viktor személyesen adott nekik.

De Kusovszky néninek van véleménye az 1,6 százalékos emelésről is. Elmondja, hogy ők kérték, hogy ne 0,9 százalék legyen az emelés, hanem 1,6, de mire kérték volna, csoda történt, és a miniszterelnök úr már meg is adta. Micsoda érdekegyeztetés!

Sőt azt is megtudjuk, hogy a kormány majd utólag meg fogja emelni a nyugdíjakat az infláció mentén (sajnos ezt már nem Orbán Viktor ígéri meg, hanem Kusovszky néni mondja). És amikor a műsorvezető visszaszól, hogy az majd kiderül, vajon több vagy kevesebb lesz-e, mint az infláció, Kusovszky kimondja a tételmondatait:

Több lehet! Kevesebb azért nem szokott lenni. Hát azért mindenféleképpen kell nézni a reálértéket, és a kormány most már azért igazán elkötelezett a családbarát ország mellett, a családba pedig a nyugdíjasok is beletartoznak. És most felismerte, hogy a nyugdíjasoknak kell segíteni. Lépésről-lépésre kell haladni.

(…)

„Én egy családhoz hasonlítom az államot, jött a munkateremtés, jött a CSOK-program, jött a családi pótlékemelés (ilyen nem volt nyolc éve – a szerk.), és végül maradtak az idősek, és most próbálnak nekünk segíteni, rajtunk van a súly.

Tehát kevesebb nem lesz a nyugdíjemelés, mint az infláció, hiszen a kormány sosem hazudik, és azért, mert mos tmár vannak munkahelyek, meg van CSOK, és most jöhetnek végre a nyugdíjasok.

Egészen elképesztő és szürreális adás, amit Kusovszky lenyomott. Én nem éltem a Kádár-rendszer alatt, de valahogy így képzelem el az akkori M1 munkáját, hogy bejön a párt egyik tagja, és elmondja, hogy Kádár János mindent jól csinál és segít nekünk, a műsorvezető meg bólogat.

Miközben valójában egy egyszerű propagandafogásról van szó a nyugdíjasoknak jutó tízezer forint kapcsán, ami a nevetséges és nem a legrászorultabbaknak segítő 1,6 százalékos nyugdíjemeléssel együtt tényleg százezreket, ha nem közel egymillió ember hagy nyugdíjasként nyomorogni. Persze az normális lenne, ha legalább ezt az emelést, és egyszeri juttatást dicsérné valaki, lehet dicsérni, és lehet nem egyetérteni vele. De hogy ezt Orbán Viktor személyes adományaként, valamiféle kegyként értelmezze az állami tévé, és egy szó se essen arról, hogy mik a gondok ezzel, az már igazán egy mélyebb kategória. Ez az interjú után Erdogan vagy Putyin is megnyalná mind a tíz ujját!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.