Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szexizmus akkor sem oké, ha a másik csapat szurkolói is csinálják

Ez a cikk több mint 7 éves.

Szurkolói levelet kapni mindig nagy élmény. Én is nagyon örülök, hogy ismét felkértek egy probléma megvitatására, a nyilvános térben.

Kezdjük az elejéről, miről is szól a felkérés:

„Ha már belekezdett, belerúgott egy társadalmi rétegbe, egy szubkultúrába – amire semmilyen rálátása, tapasztalása nem volt, ok-okozatok függvényében –, akkor kérem vigye végig a sztorit!

Szóljon be a fradistáknak, a kettős mércét alkalmazó MLSZ-nek.”

12336581_475253_1b20501f208e5db02397bdf803a104e9_wm.jpg

Így az olvasó, megtisztelve azzal, hogy olvasta korábbi cikkemet, amelyben a Diósgyőr szurkolóiról írtam, akik hülye kurvaként aposztrofálták az alapvonali asszisztenst, Kulcsár Katalint. Most pedig arra kért, hogy írjak a Fradi szurkolóiról is, akik múlt szombaton ugyanezzel a titulussal látták el a szintén asszisztens Urbán Esztert.

Lássuk akkor az alapokat:

Én nem írok megrendelésre lejárató cikket senkiről, nem rúgok bele társadalmi rétegbe, pláne nem szubkultúrába. Akkor is, most is a véleményemet mondom el. És tartom magam ahhoz, hogy a Diósgyőr szurkolói átléptek egy határt, amikor Kulcsár Katalint, akinek jelzése miatt a bíró büntetőt ítélt a Diósgyőr ellenfelének, az Újpestnek, megalázták, mert nő.

Elfogadhatatlannak tartom, hogy egy játék során antiszemita, rasszista vagy szexista megjegyzésekkel illessenek a szurkolók bárkit, játékost, bírót, asszisztenst, és nem, nem gondolom, hogy ez is a játék része, hogy a szurkolói kultúra, a „szubkultúra” mentegethető lenne pusztán azért, mert a lelátókon az a szokás, hogy bármilyen (jogos, téves) ítélet után meggyalázzanak, megalázzanak embereket, emberségükben. Ez nem lehet „ok-okozat függvénye”.

Ami viszont még ennél is jobban felháborít, az a Diósgyőr szurkolóinak jelenlegi állásfoglalása.

Mert nem tanultak az esetből.

Mindenki emlékszik rá, hogy a DVTK csapata milyen büntetést kapott akkor, amikor egy nyilvánvaló játékvezetői tévedés után a női alapvonali asszisztenst szidta. Éppen ezért is kísérte nagy várakozás a FEB ülését, hiszen mindenki tudja – önök is – hogy a Ferencváros szurkolói a legutóbbi mérkőzésen ugyanezt tették. Erről videófelvétel is van. A döntést kísérő nagy érdeklődéstől függetlenül, képesek voltak elnézni ezt sokadszor az önök által kivételezett szurkolótábornak.

Mi ez, ha nem a diósgyőri szurkolók hátrányos megkülönböztetése?

Ezt a közleményt a Diósgyőri Szurkolók Érdekvédelmi Egyesülete adta ki.

Merthogy múlt szombaton a Ferencváros játszott Mezőkövesden, a második félidőben kezezést reklamáltak, az alapvonali játékvezető, Urbán Eszter azonban nem jelzett, Szabó Zsolt így továbbengedte a játékot. „Hülye kurva” – zengte a Fradi-tábor, a csapat pedig végül 2-0-ra kikapott.

Diósgyőr meg dörzsölte a markát, hogy akkor jöhet a nagy büntetés a Fradinak is. Csakhogy a FEB (vagyis a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága) nem büntette meg a Fradit, ahogy egyébként végül tette a Diósgyőrrel, 500 ezer forintos bírságot és szektorbezárást rendelve el (hozzáteszem, nem csak a bíró és az asszisztensek szisztematikus szidalmazása miatt, voltak ott még pirotechnikai eszközök is, de nyilván a Fradi számlájára is fel lehet írni még egy-két tételt…).

N.B.: A cikk reggel jelent meg, délutánra a Fradit 400 ezer forintos bírsággal sújtotta az MLSZ, mert „minősíthetetlen, durva hangnemben szidták az egyik alapvonali játékvezetőt, Urbán Esztert”. Kérdés, hogy ők vajh’ okulnak-e az esetből, vagy legközelebb arra használják majd, hogy mások ellen érveljenek vele…

„Elég volt a kitalált büntetésekből, a jól hangzó, de minden alapot nélkülöző büntetési tételekből!” – így az érdekvédelmi egyesület közleménye.

Az érveléssel van bajom. Tehát a Fradit azonnal nem büntették meg egy nyilvánvalóan elkövetett vétségért – ez a probléma. De a Diósgyőrt egy „nyilvánvaló játékvezetői tévedés után” megbüntették, ez pedig fáj, nagyon fáj a szurkolóknak, akik nem restek „hátrányosan megkülönböztető magatartásról” lamentálni – hisz érdekvédelmi egyesületként ez a dolguk, és „jogi lehetőségeket” fognak megvizsgálni, hogy küzdjenek az „esélyegyenlőtlenségek” ellen, vagyis azért, hogy a Ferencváros is bűnhődjön. Kár, hogy másfajta esélyegyenlőtlenségek ellen, másmilyen hátrányosan megkülönböztető magatartás ellen nem emelnek szót. Sőt.

Pedig nemes célok ezek, csakhogy valami nagyon sántít itt. Az egy mentségként felhozható érv, hogy az asszisztens (történetesen nő) a Diósgyőr ellen befújatott büntetővel nyilvánvalóan tévedett? Akkor a DVTK-t sújtó ítéletet már lehet méltatlankodva lobogtatni? Akkor tehát mégsem sikerült tanulni a büntetésből, legalábbis úgy tűnik… Az nem érv valami ellen, hogy tévedett az asszisztens. Attól ugyanis magát a vétséget bizony-bizony elkövették a szurkolók, az nem lehet felmentő körülmény. És hogy ezek után a Fradira, illetve annak szurkolóira mutogatnak, hogy akkor MLSZ bácsi, tessék őket is gyorsan megbüntetni, mert van videófelvétel is – az meg… hát, khm, kissé, hogyismondjam, a kisdedóvókban dívó magatartás.

Szóval akkor álljon itt az én véleményem is, ha már így megkérdezték: undorító dolog az, hogy ma a focipályákon a tesztoszterontól fröcsögő férfiak gond nélkül kurvázzák le a nőket. Szégyen, hogy ezért a tettért valakit megbüntetnek, másokat meg nem. De a legnagyobb baj az, hogy még mindig nem sikerült megérteniük az érintetteknek, hogy MIÉRT probléma az, hogy lekurváznak egy nőt – függetlenül attól, hogy megbüntetik-e őket, vagy sem.

Szeretnék látni egyszer egy olyan szurkolói érdekvédelmi egyesületet, vagy akár csak egy magányos vezérszurkolót, aki kiáll a pálya szélére, és bocsánatot kér attól az alapvonali asszisztenstől, akit megalázott. Túl sokat kérek, túl nagyot álmodok? Valószínű. Úgy tűnik, a magyar szurkolói szubkultúra ehhez a férfiasan becsületes feladathoz még nem nőtt fel eléggé.

Én szeretném együttérzésemet kifejezni mind Kulcsár Katalinnak, mind Urbán Eszternek, és a további három nőnek, aki játékvezetőként vagy asszisztensként magyar bajnoki mérkőzéseket vezethet. Mert hát alapvetően róluk szól ez a történet, csak erről a nagy felháborodásban valahogy megint sikerült elfelejtkezni.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.