Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így szipolyozza ki a dolgozókat egy igazi fideszes földesúr!

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Figyelő vizsgálta meg Orbán Viktor polgármesterének, Mészáros Lőrincnek a cégeit, vajon hogy működik „gazdaságosan” az állami pénzeket csapoló cégbirodalom, és egy érdekes számra bukkantak. Míg munkavállalóként 58 millió forintot termelnek a cégei, addig a dolgozók bőven a piaci bér alatt kapnak fizetést: „az átlagfizetés havi bruttó 229 ezer forint volt tavaly, ami igencsak elmarad a versenyszféra 263 ezres országos mutatójától.”

meszaros-lorinc.jpg

Fotó: MTI/nol.hu

Tehát Mészáros cégeiben a bérköltség 5 századot, 0,005 százalékot tesz ki. Ezt az arányt még egy lufiként felfújt szilíciumvölgyi tech cég is megirigyelné. ( Az itt írt számok egy elrontott számolási folyamat következményei, ezért elnézést kérünk az olvasóktól, a helyes száma a 0,4 százalék. A Mészáros cégeit foglakoztató iparágakban ez a bérköltség hányad egyébként 1% környékén szokott lenni, tehát így is bőven alacsonyabb a szokottnál, de az eredeti számolás alapján irreális nagy szám jött ki, elnézést kérünk – utólagos javítás a szerző)

És ez a szám nem csak azt mutatja meg, mennyi valós teljesítménnyel mennyi pénzt kasszíroz főként állami pénzekből Mészáros, hanem azt is tökéletesen mutatja, mi az a nemzeti nagytőke, amit Orbánék építenek.

Mert ez a nemzeti nagytőke a kizsákmányolásban semmiben sem különbözik bármilyen nemzetközi nagytőkétől, sőt. Mivel teljesen ezeknek az embereknek a kezében van a politikai- és médiahatalom is, amit pontosan ebből a kizsákmányolásból és lopásból építenek fel, még fel se tudsz ellenük lépni munkavállalóként.

Azt az országot építi a kormány nagyban, amit Mészáros kicsiben a cégében. Ez a nemzeti nagytőke a kiszákmányolásra, a közösből egy kisebbségnek és nem a nagy többségnek való visszaosztásra épül.

És láss csodát! A kormány pont most csökkenti a a nagy cégek, a magyar és nemzetközi nagytőke társasági adóját 19-ről 10 százalékra, miután Mészáros kizsigereli a munkavállalóit, hogy az 1,4 milliárdos yachton megpihenve ebből az irtózatos profitból még 9 százalékkal kevesebbet kelljen visszafizetnie a közösbe, hogy ezzel a pénzzel kevesebb menjen oktatásra, szociális kiadásokra, egészségügyre, és ennyivel több menjen a Fidesz hatalmának megőrzésére.

Ezt kéne észrevenni a dolgozóknak, az értelmiségnek, ezt a fajta kizsigerelést, hogy a lopás, a korrupció nem önmagában baj, hanem azért, mert olyan elnyomást szül, amelyben leuralják a médiát és a politikát, ellopják az országot magától a néptől, és ezt könnyedén megengedhetik maguknak azok után, hogy úgy facsarják ki a dolgozókat, ahogy akarják.

Most éppen egy olyan minimálbéremeléssel, amely bár ad, de még mindig kevesebbet, mint amennyit a környező országokban, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban kapnak a dolgozók. Simán lenyomhatják a torkunkon, hogy a társasági adó csökkentésével legálisan lophassák el a pénzünket, hogy kevesebb jusson oktatásra, egészségügyi kiadásra, játszóterekre, utakra, felújításokra, családtámogatásra.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.