Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Örülhetsz, hogy nem lőlek le” – elszabadultak az indulatok az USA-ban Trump megválasztása után

Ez a cikk több mint 7 éves.

„Húzz vissza oda, ahonnan jöttél”, „örülhetsz, hogy nem lőlek le” – alig néhány napja nyert Donald Trump az amerikai elnökválasztáson, hívei pedig máris mindenre és bármire feljogosítva érzik magukat.

donald-trump.jpg

(Kép forrása: rantpolitical.com)

Bár az első napokban főként a Trump győzelme ellen tiltakozóktól volt hangos a média, mára kiderült, hogy Donald támogatói sem tétlenkedtek ebben az időszakban. Tevékenységük pedig sötét jövőt vetít elénk.

Nyugtathatták magukat sokan azzal, hogy Trump nem csinálhat olyan őrült dolgokat mégsem, mint amilyeneket a kampányában ígért – ez ugyan vissza nem tartja azt a gyűlölettel eltelt, és immár önmagát legitimnek tekintő tömeget, akik rasszista és szexista elnökük fedezéke alatt felhatalmazva érzik magukat arra, hogy a kipécézett csoportokat bántalmazzák. Lehet, hogy Trump maga verbális frázisokat alkalmazott csupán, ám az biztos, hogy követőit ez nem akadályozza meg abban, hogy az utcákon garázdálkodjanak, fenyegessenek, üssenek. Alig néhány nap telt el, de az uszításnak már van érezhető hatása, a gát átszakadt.

Day 1 In Trump’s America (Az első nap Trump Amerikájában) címmel indult Twitter-fiók, ahol egyre gyűlnek az olyan bejegyzések, amelyekben Trump-hívek által megtámadott, megfenyegetett emberek mesélnek borzalmas élményeikről.

Hátborzongató beszámolók ezek, többségük csupán néhány soros, ám közös bennük, hogy a megtámadottakat és megfenyegetetteket kivétel nélkül olyan emberek bántalmazták, akik Trump elnöksége miatt úgy vélik, jogukban áll ezt megtenni.

Csak néhány példa:

„Anyám mesélte, hogy egy fehér férfi állt a háztetőn és mindenféle rasszista szarságokat üvöltözött. Visszamenekült a házba.”

„Alig várom, hogy a „házasságotokat” megsemmisítse egy igazi elnök. Meleg családok = a pokolban égnek. Trump 2016” (egy kocsira biggyesztett, kézzel írt üzenet)

„Fekete ribanc… Az a szerencséd, hogy vannak itt tanúk, különben most azonnal agyonlőnélek” (négy férfi fenyegetett meg egy benzinkútnál tankoló nőt)

„Lementem hajnalban futni. A szembejövő gyerekek azt kiabálták felém, hogy húzzak vissza Afrikába.”

„A boltban odajött hozzám egy nő, letépte a fejemről a hidzsábot, és azt mondta: már tilos ilyet viselni és inkább akasszam fel rá magam, a nyakamnál fogva.”

És a történetek egyre csak gyűlnek… Hidzsábot viselő nők üzennek rokonaiknak, hogy ne vegyék fel többé a kendőt, és vigyázzanak magukra, van olyan egyetem, ahol már több incidens is történt. Férfiak ragadnak meg nőket „a pinájuknál fogva”, heccből, hiszen Trump is előszeretettel élt ezzel a kifejezéssel. Van olyan mexikói származású édesanya, akinek fiát osztálytársai bántalmazták, mondván, alig várják, hogy Trump végre deportálják őket. Amikor a rendőrséghez fordult, azzal hajtották el, hogy ez „iskolai ügy”.

Nem láthatjuk előre, hogy hová fog fajulni az a gyűlölet, amelyet Trump hónapokig tartó kampányában felizzított, elfojtott indulatokat szabadítva el. Az biztos, hogy már egyetlen eset is több lenne a megengedettnél. Csakhogy úgy tűnik, hogy mindazok, akik gyűlöletüket eddig ilyen nyíltan nem vállalták fel, immár sem nem szégyellik azt, sem nem takargatják. Nyílt utcán támadnak meg embereket, mert úgy érzik, elnökük erre megszólalásaival, ígéreteivel engedélyt adott nekik. Beláthatatlan következményei lehetnek ennek a tendenciának, főleg mivel kevéssé hihető, hogy Trump tenni akarna ellene. Idáig jutottunk. És még csak három nap telt el… Ha meríthetünk a Brexit-népszavazás megsokszorozódott gyűlölet-bűncselekmények tapasztalataiból, akkor ez a helyzet tovább romolhat a jövőben. Az Egyesült Államokban már évek óta nagyon feszült állapotok uralkodnak, bele sem szeretnénk gondolni, hogy milyen folyamatokat szabadíthat el ez a mostani szikra.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.