Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közpénzből vásárolt propagandatévével a szegények ellen

Ez a cikk több mint 7 éves.

A TV2 gyalázatos riportot készített az utcán élő hajléktalan emberekről. A riport bűzlő szeméthalomként ábrázol embereket, haszontalannak és ellenségnek állítja be őket. Egyoldalú és embertelen. Sőt,még extrán hazug is, hiszen a riportban megszólaltatott Iványi Gábor lelkésztől egy korábban felvett interjúrészletet vágtak be, az engedélye nélkül.

6vvtgk4ueucgqkfas.jpeg

Mindezt abban a TV2-ben, amelyet a kormány a kaszinóbiznisszel tőkésített fel úgy, hogy tulajdonosa idén már a leggazdagabb 33 magyar egyike, aki állami hitelből, a mi pénzünkből vette meg a TV2-t. És tudjuk, az ilyen riportokat az a Habony Árpád rendeli meg kisstílű politikai játszmája részeként, aki közben, oldalán Gucci táskájával szippantja fel a koktélokat, valami bárban. A luxusfideszes kommunikátor és Dubajban, Ibizán nyaralgató kormánypárti barátainak ennyire telik, a legszegényebbek ellen indítani hadjáratot, ha már a migráns téma kifutott. Kell valami ellenség, akit lehet utálni.

És igen zavaróak lehetnek a hajléktalan emberek, a sarkon, az aluljáróban, van amelyikőjük még büdös is, de tényleg azt gondoljuk, hogy egykoron ez volt életük célja? Ezeknek az embereknek az élete kisiklott valahol – sokkal egyszerűbb az utcára kerülni, mint gondolnánk -, és mi, a társadalom nem védtük meg őket, az állam nem segített kezelni az anyagi, egészségügyi problémájukat, nem adta meg nekik a minimális támaszt, amivel nem kerültek volna utcára. Azt a támaszt, amivel Rogán Antal közben felhúzhatta folyton növő lakását a Pasa-parkban.

Magyarországon idén augusztusig háromszor annyi kilakoltatás volt, mint tavaly egész évben. Ebben az országban az állami transzferek, támogatások nagyobb összegben jutnak a leggazdagabbakhoz, mint a legszegényebbekhez. Abban az országban, ahol a minőségi oktatáshoz, a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés esélye annál kisebb, minél szegényebb vagy. Ahol levitték a munkanélküli járadék időtartamát 9 hónapról 3 hónapra, hogy ha valaki utcára kerül, ne tudja fenntartani albérletét, életszínvonalát, kevesebb jusson ételre, ruházatra, rezsire, mire munkát talál. Abban az országban, ahol állami támogatás lényegében csak akkor jár, ha elmész közmunkásnak, ahonnan pedig alig van esélyed visszatalálni a valódi munkaerőpiacra.

Ebben az országban, ahol a Fidesz kormányzása alatt nőtt a szegénység, csökkent az oktatásra és az egészségügyre költött kiadás, a kormánypárt nem segít a legszegényebbek helyzetén, hanem rendel róluk egy lejárató propagandafilmet, a közös adóforintjainkból megvett magántévéjében.

Pedig kezdeni kéne valamit a szegénységgel, és biztos nem azt, hogy propagandát csinálunk a szegények ellen. Ez nem megoldás, ettől csak rosszabb lesz. A probléma az, hogy a hajléktalanság kérdésére eddig csak ilyen válaszokat adott a kormány. Szabálysértéssé tette az utcán való tartózkodást, aminek annyi következménye lett csupán, hogy megbüntették azokat, akiknek eddig se volt semmijük. Kitiltotta őket a közterekről, ahova most visszamennek, mert máshova nem mehetnek. Harcol a szegények ellen, ahelyett, hogy a szegénység ellen harcolna.

Pedig lenne mit tenni ezekért az emberekért, akik bajba jutottak, és önhibájukból vagy önhibájukon kívül az utcára kerültek. De az biztos, hogy az állam nem segített megakadályozni azt, hogy oda jussanak, és nem segít kikerülni sem onnan.

Közben akad számos kezdeményezés, van olyan is, amivel fideszes önkormányzatok élnek, A Habitat Magyarország, vagy az Utcáról lakásba egyesület évente számos családnak segít, döntően magánpénzből, némi önkormányzati segítséggel: a legszegényebbeket juttatják lakáshoz. Lehetne bérlakásokat építeni, amivel nemcsak az albérletárak csökkennének, hanem fellendülhetne az építőipar is, miközben az állam tulajdonhoz jutna. És még számos pont van, ahol az állam úgy járulhatna hozzá a legszegényebbek támogatásához, segítéséhez, hogy abból az egész társadalom profitálna.

De nem ez történik. Ehelyett Habony hátradől, felszippantja a koktélját, és rendel egy riportot a szegények ellen. Kár, hogy a Fideszben azt gondolják, ez a megoldás.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.