Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így álltak ki a Népszabadságért! – 12 emlékezetes akció a kivégzett lap mellett

Ez a cikk több mint 7 éves.

Lassan egy hónapja történt, hogy egy októberi szombat reggelen arra ébredtünk, hogy az egyik legrégebbi és legnagyobb magyar napilapot kivégezték. A Népszabadság felfüggesztésének napja óta sok minden változott (például megtudhattuk, hogy minden valószínűség szerint Mészáros Lőrinc vette meg a lapot kiadó Mediaworks céget), de a lap sajnos nem indult újra. Ennek ellenére, vagy talán épp ezért magyar – és nem magyar – olvasók számtalan módon fejezték ki nemtetszésüket a magyar sajtószabadság felszámolása miatt. Kezdve a többezres létszámú tüntetésektől a petíciókon és verseken át a Népszabadság nevével feliratozott divatárúkig, íme 12 kreatív és nagyhatású formája a napokban 60 éves napilap melletti szolidaritás kifejezésének!

14714880_227552510994062_7980659470144966151_o.jpg

Fotó: Népszabi Szerkesztőség

1. „Szabad ország, szabad média!”

Október nyolcadikán reggel terjedt el a megmaradt magyar sajtóban a hír: a Népszabadságot felfüggesztették. Koradélutánra pedig már két tüntetés is szerveződött: az egyiket az MSZP szervezte a Mediaworks budai épülete elé, a másikat pedig civilek a Kossuth térre. Bár az eseményt csak pár órával a kezdete előtt hirdették meg a Facebookon, a Parlament előtti teret többezres dühös tömeg töltötte meg.

Az eseményen felszólaló szónokok többsége rögtönzött beszédet mondott, hiszen nem volt előzetesen megszervezett program. Olyannyira nem, hogy a szónokok egy létra tetejéről mondták el beszédeiket. Tamás Gáspár Miklós beszédében visszatekintett a Kossuth tér és az ország elmúlt néhány évtizedére:

„28 esztendeje járok tüntetni erre a térre. Nem mentünk olyan nagyon sokra. Itt az ideje annak, hogy az évtizedes küzdelmek a sajtószabadságért, az emberi méltóságért, a demokráciáért végre már eredményt hozzanak! És addig is, hogy egy roppant egyszerű mondattal zárjam kis szónoklatomat: az, ami ma történt, disznóság!”

TGM beszéde után felharsant az éljen, de az este leggyakrabban ismételt szlogene a „Szabad ország, szabad média!” volt.

Élő adásunk a 2016.10.08-i Kossuth téri tüntetésről

2. A szolidáris média Magyarországon…

A nem kormánypárti sajtóban sorra jelentek meg a Népszabadság melletti szolidaritási nyilatkozatok. Kisebb és nagyobb sajtóorgánumok is kiálltak a lap mellett, köztük az Index, a 444 és a Magyar Nemzet is. De a sajtó mellett más médiumok is jelezték véleményüket: az RTL Klub stábja például Népszabadság feliratú pólóban tartotta meg október 18-i adását.

rtlnepszabadsag.jpg

Az RTL Klub stábja.

3. …és a határon túl.

A magyar sajtón is túlgyűrűzött a bezárt lap okozta felháborodás: egy szlovák és egy lengyel lap is címlapon fejezte ki szolidaritását.

ndenniknepszabadsag.jpg

A szlovák Denník N lap címlapja. / Instagram.

A lengyel Gazeta Wyborcza címlapján magyarul írják:

„A Gazeta Wyborcza szerkesztősége szolidaritását fejezi ki a puccsszerűen bezárt Népszabadság, a legnagyobb magyar ellenzéki napilap újságíróival. Tiltakozunk a magyarországi sajtószabadság csorbítása ellen. A független, kormányt bíráló média elnémítása a nem demokratikus rezsimek jellemzője. Ez a gyakorlat ellentmond a demokratikus Magyarország történelmi hagyományainak is. Veletek vagyunk, magyar Barátaink, Népszabadság újságírói! A Gazeta Wyborcza hasábjai mindig nyitva állnak számotokra.”

gazetawyborczanepszabadsag.jpg

A lengyel Gazeta Wyborcza címlapja. / Facebook.

4. Pártok és a tiltakozás változó fokai

A Fideszen és a KDNP-n kívül a magyar pártok is hallatták hangjukat a Népszabadság-üggyel kapcsolatban. Azokon túl, akik csak elítélő nyilatkozatokat tettek, a Párbeszéd például a Magyar Idők szerkesztőségét tapétázta ki tiltakozásképp, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselői végleg kivonultak az Országgyűlésből, a Kétfarkú Kutyapárt pedig újra „megjelentette” a Népszabadságot – ezúttal olyan tartalommal, amely mellett biztosan nem függesztenék fel újra a lapot:

nerszabadsag-mkkp.jpg

Az új, kormányhű Népszabadság címlapja. / ketfarkukutya.com

5. Az EU és a Népszabadság

Magyarország határain túl is tiltakoztak politikusok, Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke például a Twitteren figyelmeztetett magyar nyelvű üzenetben, hogy „A Népszabadság hirtelen bezárása aggasztó precedenst teremt. Szolidaritásomat fejezem ki a Kossuth téren tüntető magyarok mellett.”

martinschulz.jpg

6. Az EU és a Fedél Nélkül

Az Európai Parlament zöld frakciójának tagjai a Fedél Nélkül Népszabadság-különszámával demonstráltak.

epzoldekfedelnelkul2.jpg

7. A Fedél Nélkül különszáma

A Népszabadság bezárása óta kétség kívül a Fedél Nélkül különszámának megjelentetése volt a lap szerkesztőségének legnagyobb dobása. A Népszabadság Facebook oldalán közzétett nyilatkozat szerint a szám kiadása óta eltelt két hétben a „postai úton a kiadványból rendelő olvasóink 3,7 millió forintot adományoztak a Menhely Alapítványnak. Az árusok a szokásos 8000 példány helyett 37000 darabot adtak el. Azt mondják, 250 forint szokott lenni az átlagos adomány, most a duplája volt. Ez azonban csak akkor siker, ha emlékezünk Kepe Róbert FN-főszerkesztő szavaira a közös számból: a megnövekedett figyelem tartson ki a mai naptól is. Figyeljünk együtt a társadalom legkiszolgáltatottabb tagjaira!”

A Fedél Nélküllel fotózkodás pedig ezalatt a két hét alatt a Népszabadsággal való szolidaritás kézzelfogható és nyomon követhető leképeződésévé vált. Magánszemélyek, szerkesztőségek és hírességek egyaránt fotózkodtak Fedél Nélküllel. Többek közt Alföldi Róbert, Nemes Jeles László, Csákányi Eszter, Fekete Ernő és Thuróczy Szabolcs is így tett.

alfoldifedelnelkul.jpg

8. Művészek és a sajtószabadság – a színházban

A magyar művésztársadalom nem csak a Facebook-képeken használta fel a Fedél Nélkült: a Szkéné Színház A fajok eredete című darabjának egyik előadásán a színészek (Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs) 30 darab népszabadságos Fedél Nélkült osztottak szét. Az ebből összegyűlt pénzt a Menhely Alapítványnak adományozta a színház. A darab egyébként arról szól, hogyan lesz hajléktalanná, a társadalomból száműzötté három zaklatott életű, meg nem értett figura. A színészek általában pár forintot kalapoznak össze a produkció egy bizonyos pontján, ezen az előadáson 5200 forintot gyűjtöttek.

mucsifedelnelkulfajokeredete.jpg

9. Művészek és a sajtószabadság – tiltakozó írók

Nagynevű magyar írók petícióval tiltakoztak a Népszabadság bezárása ellen. Az aláírók közt szerepel többek közt Böszörményi Gyula, Dragomán György, Karafiáth Orsolya, Kukorelly Endre és Parti Nagy Lajos is.

„Mi, magyar írók, tiltakozunk a Népszabadság aljas és gyáva megszüntetése ellen. Szolidaritást vállalunk a lap újságíróival és minden munkatársával, akiktől hitvány és cinikus módon vették el munkájukat és a megszólalás lehetőségét.

A Népszabadság nemcsak politikai napilap, hanem kiemelten fontos kulturális műhely is volt. Egyike azon kevés nyomtatott sajóterméknek, ahol vers, széppróza, kritika vagy esszé még egyáltalán helyet kaphatott. A lap tönkretétele ezért is pótolhatatlan veszteség. […]

A Népszabadság brutális tönkretétele nemcsak újabb lépés a sajtószabadság teljes felszámolása felé, hanem egy évek óta tartó folyamat jelképes lezárása is.

Sajtószabadságot! Demokráciát!”

Parti Nagy nem csak aláírásával jelezte egyet nem értését. A Nyolc óra negyven videójában elmondta, az egész eset egy régi anekdotára emlékeztette:

„Az ötvenes években az egyik ismert kommunista ellenzéki kijön a börtönből, és nem tesz lakatot a szájára. Ezért megüzenik neki a pártközpontból, hogy az elvtárs ne csak hirdesse, hogy Magyarországon diktatúra van, hanem vegye is tudomásul, és viselkedjen aszerint!”

10. Művészek és sajtószabadság – Erzsike néni

A művészi tiltakozás azonban nem a hivatásos művészektől érkezett, hanem Erzsike nénitől. Erzsike néni hosszú ideje már minden nap a devizahitel uzsorakamatának eltörléséért tüntet egyedül, mivel ezt ígérte fiának annak halálos ágyán. Az idős hölgy története a Népszabadság egyik júniusi számában jelent meg, és ezt Erzsike néni most egy verssel hálálta meg:

„Flaszterparaszt került most nagy bajba,

Helikopterezését letagadta.

Fénykép is készült, újság is megírta,

Hazugsága így lett bizonyítva.

Luxustóni cselekedett nyomban,

a Népszabadságot betiltotta.

Igaz írásnak ez lett az ára,

80 munkás került az utcára.

Fidesz-kormány csak annyit mondott,

Krokodilkönnyeket ontani nem fog.

Orbán vállalta a nép haragját,

Hogy mentse Rogán és Matolcsy irháját.”

 erzsikeneninepszabadsagvers.jpg

11. Népszabadság a kifutón

A Népszabadság-ügy a divat világát is megérintette. A The Four magyar divatmárka tavasz-nyári kollekciójának a bemutatóján az egyik modell egy Népszabadság feliratos fekete pulóverben lejtett végig a kifutón. A Glamour megkeresésére a The Four kommunikációs menedzsere így nyilatkozott a darabról: „Az utolsó pillanatban döntöttük el, hogy kiküldjük a kifutóra a pulóvert egy amolyan statement darabként, de erre a nagy felhajtásra egyáltalán nem számítottunk.” Megvenni sajnos még nem lehet a pulóvert.
thefourdivatbemutato.jpg

12. Népszabadság mindenhol

És ha valaki szeretné, akkor akár kisbabáját vagy háziállatát is nevelheti politikai tudatosságra egy Népszabadságos ruhadarabbal. Hiszen sosem lehet elég korán megtanulni:  Éljen a sajtószabadság!
14570645_227553537660626_1510165885517032617_o.jpg

+1 A közösség ereje

A tiltakozás különböző formái ellenére mindez egy dologról szól: nagyon sokan együtt, közösségi módon léptek fel a szólásszabadság lábbal tiprása és az elnyomás ellen. Konok Péter ezt az ellenállást a térkő repedéseiben feltörő fűhöz hasonlította:

„Lassan tényleg egy térkövezett médiavalóságban élünk. Az egész terünket kiszorították, de a térköveknek vannak repedései. És abban gazként, kőtörő fűként egy közösségibb dolog kisarjadhat, hiszen most már egymásra vagyunk utalva. Sokkal inkább egymásra vagyunk utalva, hogy [a Népszabadságot] elvették tőlünk.”

A sajtószabadság megőrzése érdekében továbbra is együtt és cselekvő módon kell fellépnünk, hogy újra erős legyen a szabad sajtó Magyarországon!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.