Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hupsz, a kormány szerint mégis baj van a versenyképességgel?

Ez a cikk több mint 7 éves.

Bár Orbán Viktor világa alapvetően egy alternatív valóság, de időnként még ebben a Mátrixban is feltűnnek a való világ elemei. A dolgok természetéből fakadóan leginkább a gazdaság és a piacok folyamatai rúgják be a képzelet ajtaját, és szűrődnek át a kormányzati kommunikációs hókuszpókusz repedésein.

orban.jpg

Nemrég írtunk arról, hogy a World Economic Forum (WEF) versenyképességi rangsorában a tavalyi, már amúgy is elég rossz 65. helyről idén a még rosszabb 69. helyre sorolódott a magyar gazdaság. A versenyképesség ismételt romlására és a WEF elemzésére, amely szerint a magyar gazdaság  lemaradásának okai a korrupcióban, a kiszámíthatatlanul változó szabályozási környezetben, a rosszul teljesítő államigazgatásban és az oktatási rendszer egyre súlyosabb hiányosságaiban  keresendők, a Nemzetgazdasági Minisztérium annyit bírt mondani, hogy a versenyképesség az nem is az, amit a WEF mond, hanem más. Konkrétan jöttek a szokásos, alternatív valóság kommunikációval, ahogy az szokás, amikor nem akarunk/merünk igazat mondani, és rezzenéstelen arccal hazudunk bele a másik szemébe. Nincs baj a hazai versenyképességgel, a WEF butaságokat beszél, mi jobban tudjuk.

Erre mi történt alig pár héttel később? Csendben megjelent egy kormányhatározat a Magyar Közlönyben október 13-án:

„A Kormány

[…]

  1. felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy az érintett miniszterek, gazdasági szervezetek, oktatási és tudományos intézmények szakmailag elismert képviselőinek felkérésével hozza létre a Nemzeti Versenyképességi Tanácsot, amely véleményezi a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából releváns kezdeményezéseket, és egyúttal javaslatokat fogalmaz meg a gazdasági versenyképességet javító kormányzati beavatkozásokra;

Felelős: nemzetgazdasági miniszter

Határidő: 2016. október 31.”

És ha még mindig kétségeink lennének, akkor egy nappal később, október 14-én maga a Miniszterelnök úr igazít el bennünket szokásos pénteki Kossuth rádiós előadásában (nem, nem interjú az!), hogy „Az is egy érdekes kérdés, meg hogy hogyan kell létrehozni egy jó gazdaságpolitikát, hogyan lehet javítani egy ország versenyképességét? Most, miután Magyarországon nem állami gazdaság van, hanem magángazdaság, ebből az következik, hogy a kormány egymagában nem készíthet jó gazdaságpolitikát, és nem tud javítani a versenyképességen, azt úgy kell csinálni, hogy a magángazdaság szereplőivel meg kell egyezni. […] a kormány ezért azt tűzte ki célul, ezt adtam feladatképpen is a minisztereimnek, hogy kössünk a gazdasági élet szereplőivel a versenyképességről szóló megállapodást, és abban állapodjunk meg a szakképzés irányáról, a bérpolitikáról, az adórendszerről, és sorolhatnám még a fontos elemeket.”

Ó, te jó ég! Akkor mégis baj van a magyar gazdaság versenyképességével? Csak nem? Mert nemrég még úgy volt, hogy minden a legnagyobb rendben van… De nyugalom, ijedtségre semmi ok! Van Nemzeti Versenyképességi Tanácsunk, ha versenyképes gazdaságunk nincs is. És azért ez sem semmi!

De ha már itt tartunk, először meg kéne nézni azt a bizonyos WEF versenyképességi tanulmányt és megfogadni a benne leírtakat: csökkenteni a korrupciót, egyszerűbbé és stabilabbá tenni a szabályozói környezetet, javítani az államigazgatás teljesítményén, nem stadionokba [bocs!], hanem az oktatási rendszerbe önteni a tízmilliárdokat, elfelejteni ezt a munka alapú gazdaság/összeszerelő üzem badarságot, stb. Vagyis úgy nagyjából nem a Fidesznek kellene kormányozni…

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.