Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hogy nevezzük azt, amikor egy párt megengedhetetlen eszközöket használ egy kampányban?

Ez a cikk több mint 7 éves.

Hát választási csalásnak. Nem csupán a választás napján, a szavazatszámlálás közben esetlegesen elkövetett csalások számítanak annak, hanem az is, amikor megengedhetetlen eszközökkel kampányol egy párt.

orban_3.jpg

fotó: MTI

Amikor otthon társasjátékozunk, akkor sem csupán az számít csalásnak, ha valaki suttyomban többet lép a bábuval. Akkor is csalást kiáltunk, ha valaki a dobozból kivesz egy kis plusz játékpénzt, ameddig a többiek nem figyelnek; ha az egyik játékos fizikai erejével vagy hatalmával próbálja megfenyegetni a másik játékost, ne úgy lépjen, hogy neki rossz legyen; ha úgy értelmezi újra a szabályokat, hogy neki kedvezzen.

Állami, adófizetői pénzből pártkampány

A Fidesz például több pénzt költött erre a kampányra, mint amennyit Nagy-Britannia pártjai költöttek összesen a Brexit népszavazási kampányban. A probléma csupán az, hogy ezt a pénzt nem a sajátjából költötte, de még csak nem is az oligarchái által ellopott százmilliárdokból, hanem adófizetői pénzből.

Abból a pénzből, amit a nemre szavazók, az igenre szavazók, az érvénytelenül szavazók, az otthonmaradók, és azok adóztak össze, akiknek elegük van már ebből az egészből, vagy alapból nem érdekelte őket.

És ezt a pénzt nem a NEM szavazat melletti kampányra dobták össze. Nem ezért adózunk. Hanem jobb egészségügyi ellátásáért, oktatásért, a szegénység csökkentésért, a családok támogatásáért, vagy akár csak azért, hogy azt a rohadt kátyút tüntessék már el az útról.

Nem kampányolnia kéne az önkormányzatoknak

Márpedig a Fidesz az állam pénzét, az önkormányzatok pénzét költi kampányra, teljesen szabálytalanul, és mindenfajta jóérzést és kampányegyenlőséget megsértve.

Engem nyolcadik kerületi lakosként például különösen bánt, hogy miközben bokáig a dzsuvában gázolunk a Baross utcában minden nap, vasárnap pedig térdig, és az önkormányzat a szociális ellátáson spórol, a legszegényebbeket utcára rakja, ha nem fizetnek halál pontosan – tízmilliókat szór el plakátokra, mobil autóra és biciklire szerelt plakátozásra a népszavazási kampányban. Én biztos nem ezért fizetek adót.

Szavazatszerzés fenyegetéssel

De fenyeget is a Fidesz a kampányában. Az csupán a legalsó szint, hogy a Fidesz aktivistái, médiaszemélyiségei, sőt többször politikusai is hazaárulónak nevezik azokat, akik nem szavaznak nemmel, ennél is tovább megy a kormánypárt.

Egész településeket zsarolnak, hogy nem kapnak majd fejlesztési pénzt, ha nem úgy szavaznak a választók, hogy menekülttábort telepítenek a városba, vagy menekülteket költöztetnek hozzájuk. Miközben valójában egy menekülttábor vagy egy menekült elhelyezésének szempontjait nem a szavazegy szavazaá eredménye kéne, hogy meghatározza (arról pedig ne is beszéljünk, hogy mivel nincs és a mostani tudásunk szerint nem is lesz kötelező kvóta, ezért nem is fognak menekülteket telepíteni Magyarországra).

De hallhatunk olyan sztorikat is, amelyben egyes szavazókat félemlítettek meg, a családjuk támogatásának megvonásával, vagy az utcában történő felújítási munkák elmaradásával.

Szavazatvásárlás

De sorra kerülnek elő a szórólapok és felhívások is, amik krumplit vagy más élelmiszereket ajánlanak a nem szavazásért cserébe. Persze sajnos ilyesmi mindig történt a rendszerváltás óta, de az, hogy más is vett korábban szavazatot, az nem menti fel a jelenlegi rezsimet: a szegények megvásárlása saját politikai céljainkra az egyik legundorítóbb és legaljasabb cselekedet.

Közszolgák bezsarolva

A legújabb pedig az, hogy a kormány állami és önkormányzati alkalmazottakat, közszolgákat kötelez kampányolásra, illetve közmunkásokat is a Fidesznek való kampányolásra a Nem szavazat mellett. Pedig az állami alkalmazottaknak nemhogy nem kéne ebben részt venniük, hanem számukra egyenesen tilos a pártpolitikai tevékenység, érthető okokból. Nehogy ettől függjön a hivatali előmenetelük, pártatlanul járjanak el, ha politikai nyomás is érkezik, ne részesítsék előnyben egyik vagy másik állampolgárt párthovatartozása miatt. Ezt sérti most meg a Fidesz, és ezzel maga festi fel a pártállam képét.

Támogasd a Kettős Mércét, hogy ne csak a kormányzati gyűlöletpropaganda jusson el az emberekhez, hogy a Mérce cikkei még több emberhez eljuthassanak a népszavazás kapcsán. Támogass minket 1000, 2000 vagy 5000 forinttal (ezekből az összegekből plusz 1000, 2500, vagy 7000 emberhez juthatunk el), és írd be a közlemény rovatba, hogy népszavazás; az így beérkező pénzeket a népszavazással kapcsolatos cikkeink, posztjaink Facebook-hirdetésére fogjuk fordítani.


támogatás bankkártyával

Ha Paypalen vagy banki utalással támogatnál minket, ide kattints.

Így zajlik ez  a kampány, és közben sorra hozza nevetséges döntéseit a fideszes delegáltakkal feltöltött Nemzeti Választási Bizottság, amely pont egy-egy fideszes kampányelem használatának a végén hoz döntést arról, hogy azok szabálytalanok voltak, amikor már mindegy. Az a Választási Bizottság, amely szerint azért nem illeti meg a kampányplakátokat illető védelem a Kétfarkú Kutya párt plakátjait, mert az érvénytelen szavazatra biztatás nem is a kampány része…, de amely azért tiltja be a PM vasárnapi rendezvényét, amely részben a bojkottról szól, mert szerintük a távolmaradásra való biztatás a kampány része.

Így készülünk vasárnapra. És lehet bármilyen fontos is ez a kérdés, lehet-e fontosabb, mint a saját tisztességünk, a demokráciánk, a minden állampolgár véleményének kijáró egyenlőség?

Szabad-e részt venni egy olyan választáson, ahol az egyik fél teljesen egyértelműen tisztességtelen eszközöket használ, csal?

Mert bizony, aki vasárnap elmegy szavazni, vagy érvényesen szavaz, az jóváhagyja ezeket a kampányeszközöket, jóváhagyja a tisztességtelen kampányt is. Ennek a választásnak az is a tétje, meddig mehet el egy párt a kampányban, mit engedünk meg neki.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.