Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

100 ezer forintra bírságolták a ligetvédő közmunkást. 18 napra kell fogházba vonulnia.

Ez a cikk több mint 7 éves.

Frissítés: A címben és a szövegben szereplő állítások nem felelnek meg a valóságnak. Valójában Józsefet egy 2012-es a cikkben is szereplő eset miatt ítélték fogházra. Sajnáljuk, hogy megtévesztettük olvasóinkat, utólag is elnézést kérünk.

 

18 nap fogház – ennyi járt gyorsított eljárásban annak a ligetvédőnek, aki kordont bontott még a nyáron. 100 ezer forintra büntették meg, garázdaságért kell bűnhődnie. Mondjuk annak speciel örülhet, hogy két napot már leszámoltak a büntetéséből, amit az előzetesben töltött.

20160910_161441.jpg

Raffael József kedden fogházba vonul

Raffael József júliusában ott volt, amikor a Ligetvédők kidöntötték az OSB lapokat a Kertem kerítése mentén. Adatait a rendőrök felírták, de őt magát nem vitték be a fogdába. Néhány nappal később azonban a II. János Pál pápa téren igazoltatták, ekkor már kattant a bilincs, nem sokkal később pedig a Fővárosi Törvényszék gyorsított eljárásban tárgyalta az ügyét – az ítélet szerint a kordonbontással garázdaságot követett el, szabálysértéssel „megúszta” az ügyet. 100 ezer forintos bírságot kapott, de az ítélet szerint ezt a Nagy Ignác utcai Büntetés-végrehajtási Intézetben kell leülnie, potom 18 nap alatt. A könnyítés annyi, hogy a 20 napból (egy ugyanis 5000 forintot „ér”) kettőt elengedtek, mivel ennyit előzetesben már leült. Az ítélet ellen fellebbezett, a Kúria azonban elutasította a kérelmét, amelyben szó szerint azt írta: „Nem vagyok bűnöző.” Szeptember 13-án, reggel 9 órakor kell bevonulnia.

A dolog persze, nem ilyen egyszerű. Hogy Józsinak ilyen hirtelen döntöttek az ügyéről, abba valószínűleg belejátszott az is, hogy 2012-ben már volt egy ügye, ami miatt a rendőrség kereste. Az szintén szabálysértési eljárás volt, ugyancsak garázdaság miatt büntették meg, egy munkatársa lecigányozta, ő pedig arcon ütötte ezért. Az esetről videófelvétel is készült. Az akkori büntetése 120 óra közhasznú munka volt, ennek egy részét az Üdvhadseregnél ledolgozta, ám a pártfogója ezt utólag nem igazolta. Ezért a rendőrség továbbra is kereste, most pedig a két ügyet összevonták.

Hogy 2012 óta hogyan nem találták meg? Vélhetően azért, mert az akkori iratokban a nevét éppúgy elírták, ahogy a lakcímét is. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy 120 óra helyett 120 napnyi büntetést tüntettek fel (véletlenül) a papírjain. Józsinak nincs amúgy sem állandó lakhelye: átmeneti szállókon húzza meg magát, amikor van rá lehetősége.

A lényeg tehát, hogy Józsi azóta is dolgozik, közfoglalkoztatottként. Hol karbantartó (például a rendőrségen), hol kertész, vagy ami éppen akad.

Most azonban kissé megnehezítette a dolgát ez a hirtelen bevonulás. Nemrég ugyanis került volna új munka számára, csakhogy a fogház miatt halasztást kellett kérnie, mert nem tudna a megadott időben kezdeni. Csakhogy emiatt a munkaügyi hivatalban is akadt problémája: mivel a hivatal szerint visszautasított egy közfoglalkoztatotti állást, megvonják tőle a 22 ezer forintnál alig több juttatását, ami munkanélküliként járna neki. Elég nagy veszteség. De Józsi azért abban bízik, hogy miután kijön a fogházból, megkapja azt az állást, ahová eredetileg felvették.

A szabálysértés ugyanis nem jelent priuszt – az viszont tény, hogy ezzel a „renoméval” nem lesz könnyű helyzetben. Egy dologban viszont biztos: bármi is lesz, miután elhagyja a fogházat, biztos, hogy visszatér a Ligetvédőkhöz.

Hogy miért csinálja?

„Egy olyan helyzetben lévő embernek, mint én, nagyon sokat jelent a Városliget. Ha nincs pénzed, és nincs hova menned, ide még mindig eljöhetsz. Aludni, lakni. Itt vannak a barátaim, itt jól érzem magam. Itt nem számít, hogy ki vagyok, érted?” – mutat körbe a sétányon, ahol a szeptemberi napsütésben mindenféle emberek sétálnak.

De Józsi nem csak ezért döntött úgy, hogy saját nehéz sorsa ellenére is védeni fogja a Ligetet. „Kertész az eredeti szakmám, fontosnak tartom, hogy megvédjem a fákat. Ennél többet erről nem tudok mondani” – vonja meg a vállát, mintha ez lenne a legtermészetesebb dolog a világon.

Állami gondozottként nőtt fel, családja nincs. Romaként rengeteget küzdött már a fennmaradásért. Munkája hol van, hol nincs. A sors iróniája például, hogy karbantartóként dolgozott azon a rendőrkapitányságon is, ahová bevitték, miután előállították. A Liget neki is az a hely, ahol üldögélhet az árnyékban, ahol kikapcsolódhat, ahol megpihenhet – és még ennél is többet.

Hogy aktivistaként kockáztatta azt az ingatag egzisztenciát is, amit nehezen, de felépített magának, épp ezért igazán szívszorító. Védeni akart valamit, ami az övé is, és mindenki másé is.

Most szabálysértő, garázda egyénként vonulhat fogházba. Büntetése súlyos, súlyosabb annál, mint amennyit sok más, hozzá hasonló civilre kiszabtak.

Mert Józsi természetesen nincs egyedül. Több mint száz, az övéhez hasonló ügy fut jelenleg is, a Ligetvédők aktivistái ellen – bár nem gyorsított eljárásban, mint az övé. A büntetések 25 és 50 ezer forint között mozognak, ezért is tűnik olyan soknak Józsi százezre, amit a fogházban ülhet le.

Az elmúlt hónapokban sokat tanultunk abból, ami a Városligeten történik. Megtanultuk, hogy a kormányzati gőg felette áll a népakaratnak. Láttuk, ahogy kopasz verőlegények tapossák el a demokráciába vetett maradék hitünket. És most az is világossá válhat számunkra: aki ebben a világban ledönt egy kordont, nem számíthat irgalomra. Egy utcán élő, közfoglalkoztatott, roma aktivista mutatja meg nekünk szeptember 13-án, hova, milyen irányba tart most ez az ország.

Józsit és társait segíti a TASZ, emellett közfoglalkoztatottként tagja a Közmunkás Mozgalom a Jövőért érdekvédő csoportnak is, és a Magyar Szegénységellenes Hálózat sem hagyja magára. Még remélik, hogy az utolsó néhány napban az ítéletet sikerül enyhíteni, de valójában nincs sok minden, amiben bízhatnának. Az ügy, amilyen gyorsan, olyan határozottan lett lezárva. 18 nap a fogházban. „Valahogy csak ki lehet bírni” – mondja Józsi, egy társa viszont aziránt érdeklődik, könyvet vihet-e be magával. Az biztos, hogy naponta járnak majd hozzá látogatók, hogy ellenőrizzék, hogy van, és reméli, semmilyen jogsértést nem követnek el ellene „odabent”.

Józsi egyébként jól van. Sokan támogatják, a Ligetvédők mögötte állnak. Emelt fejjel fog bevonulni, mert – ahogy mondja – „meg akarom mutatni, hogy mire képes ez a hatalom az olyan kisemberekkel szemben, amilyen én vagyok”.

„A belenyugvás a legnagyobb ellenségünk!” A Ligetvédők szeptember 13-án várnak mindenkit a Nagy Ignác utcai Büntetés-végrehajtási Intézet előtt, reggel 8 órától. Hogy az ilyen esetek ne maradjanak szó nélkül.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.