Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

13 megyei lapot és a Népszabadságot is felvásárolhatja egy Fideszhez köthető médiacsoport?

Ez a cikk több mint 7 éves.

Az MMonline írta meg csütörtökön, hogy a Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is jóváhagyta azt az üzletet, amelyben a Népszabadságot és 8 megyei lapot tulajdonló Mediaworks felvásárolja az 5 megyei lapot kiadó Pannon Lapok Társaságát, így Magyarország második legnagyobb árbevételű médiacége jön létre az RTL Klub után.

sajtoszabadsag.png

Egy héttel korábban egy másik cikket is közölt az MMonline, amely szerint a 20 millió forint jegyzett tőkéjű Opimus Press Zrt. vásárolja meg ezután a Spéder Zoltánhoz kötött Heinrich Pecina által tulajdonolt Mediaworksöt. A lap arra már csak egy, az üzlethez kapcsolódó személy élettörténetén keresztül utal, amit több, az ügylet által érintett személy is biztos információként jelzett nekünk: az Opimus Press Zrt. mögött az elmúlt évek fideszes médiaalapításait és médiabevásárlásait irányító személyek vannak.

A Marketing & Média online azt írja, Mátrai Gábor fog fontos szerepet játszani a felvásárlás után létrejövő gigacég, az Opimus Press Zrt. életében. Ezt a nekünk nyilatkozó egyik forrás is megerősítette. Mátrai 2010 után Szalai Annamária általános helyettese volt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, amit nehezen nevezhetünk a Fidesztől független posztnak.

A nyár elején, a Fidesz által Spéder Zoltán ellen indított háború idején mi is megírtuk, hogy az oligarcha elleni támadás célja, vagy járulékos haszna Spéder médiacégei, illetve a hozzá köthető médiacégek megszerzése lehet. Persze nem következik ebből automatikusan a médiacégek Fidesz alá való kerülése, az Indexért például Simicska Lajos jelentkezett be saját lapjában, a Magyar Nemzetben azzal a felkiáltással, hogy az internetes portál nem kerülhet a Fideszhez.

A fentebb említett Mediaworks kapcsán már korábban is voltak olyan pletykák, miszerint a helyi közéletre nagy hatással rendelkező megyei lapokra akarja rátenni a kezét Habony Árpád és a Fidesz, és most valószínűleg ez is fog történni.

A nekünk nyilatkozó források szerint a Pannon Lapok megvásárlása volt a nyitány a Mediaworks eladásához, és nemsokára nyélbe is ütik az üzletet.

Ha ez megtörténik, óriási, a helyi, nagyvárosi közéletben kulcsfontosságú médiaportfólió kerül a Fidesz irányítása alá. A Pannon Lapok részéről a Dunaújvárosi, a Fejér megyei, és Zalai Hírlap, a Napló (Veszprém) és a Vas Népe, míg a Mediaworks részéről az Új Dunántúli Napló, a Heves megyei Hírlap, a 24 óra (Komárom-Esztergom megye), az Új Néplap (Jász-Nagykun-Szolnok megye), a Somogyi Hírlap, a Békés megyei Hírlap, Tolnai Népújság, és a Petőfi Népe. Nem beszélve az online portfólióról, lényegében monopolhelyzetben lévő helyi portálokról.

A teljes Mediaworks portfólió itt érhető el: http://mediaworks.hu/hu/products
A Pannon Lapok társasága itt: http://www.plt.hu/termekek/

A helyi lapokon túl pedig kérdéses a Mediaworks által tulajdonolt Népszabadság, Nemzeti Sport és a Világgazdaság sorsa, ebből is legérdekesebb a Népszabadság helyzete. Információink szerint ugyanis a megyei lapok és portálok voltak a felvásárlás célpontjai, a Népszabadság csak hab a tortán. Ezért is kérdéses, mi lesz a lap sorsa.

Több verzió lehetséges. A Népszabadság szép lassú elsorvasztása, esetleg az újságírók valamilyen fajta elüldözése, vagy a lap átalakítása, esetleg eladása egy független szereplőnek. De ne felejtsük el, ez utóbbi is, ha megtörténik, minden valószínűség szerint a kormánypárt engedélyével fog megtörténni. Az eladás kapcsán egyébként pletykaszinten a 168 órát és a Klubrádiót tulajdonló, Köves Slomóhoz köthető Brit Média csoport merült fel.

Ha ez az adásvétel ebben a formában megtörténik, az még a mostanihoz képest is radikálisan alakíthatja át a magyarországi média-erőviszonyokat. A megyei lapok ilyen szintű leuralásával a Fidesz számottevő elérést fog szerezni a nagyvárosi, megyei városi lakosság körében, ami óriási politikai előnyt jelent. Másrészt pedig hatalmas csapás lesz a független sajtóra Magyarországon.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 264 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.