Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Értsük meg végre: a magyar fociba öntött pénz csak a tehetségteleneket tartja fent!

Ez a cikk több mint 7 éves.

2016. augusztus 4. Idén eddig bírták a magyar klubcsapatok az európai kupákban. Harminckilenc nappal a válogatott utolsó belgák elleni meccse után még a csalfa remény is elszállt, hogy valami megmozdult a magyar fociban.

e3b99efd3a0da432411dccb7eb5a2e25.jpg

(Fotó: MTI)

Hiába a fogadkozás, hiába az önámítás, hiába a sok-sok milliárd, ma a magyar foci valósága az, amit a klubcsapataink produkálnak, és az EB-szereplés a meglepő és a kiemelkedő siker.

És pont az EB-szereplés, meg a klubcsapatok szereplésének kontrasztja mutatja meg, mi az igazi probléma. A magyar válogatott csodát csinált az EB-n egy zseniális szövetségi kapitánnyal, aki belerakta a megfelelő munkát, tudást, és ezeket ki is tudta szedni azokból a játékosaiból, akik negyven nappal később az FTC-ben, az MTK-ban vagy a Videotonban már erre nem voltak képesek. Persze lehet hivatkozni a fáradtságra, meg olyanokat mondani, mint a Fradinál, hogy nem volt elég idő a beugró albán csapat ellen felkészülni (mintha az albán csapatnak nem pont ugyanannyi ideje lett volna felkészülni), de a valóság az, amit az EB-siker elfeledtetett.

A válogatott kiemelkedő EB sikere nem a magyar fociközeg sikere, hanem Bernd Storck sikere, aki pont ezzel a közeggel szemben, ezt a közeget figyelmen kívül hagyva érte el azt. A magyar foci ma egy végtelenül korrupt, szakmaiatlan, a világ élvonalától fényévekre lévő, urambátyám rendszerben működő közeg.

És egy ilyen közegbe hiába önti bele az állam a milliárdokat, hiába húz fel stadionokat, hiába kötelezi a cégeket, amelyek még közbeszerzést akarnak nyerni, hogy az adókedvezményeikből maradó pénzt TAO címén csorgassák ide. Ettől csupán fennmarad a rosszul működő rendszer, megváltozni nem fog.

Az EB-szereplés alatt azoknak, akik attól féltek, Orbán Viktor sikere lesz a válogatott sikere, azt írtam, várjuk meg a klubcsapatok szereplését. Megvártuk. Az lett, amit tudtunk, hogy lesz.

Magyarországon mindenkinek, akinek van egy futballista vagy utánpótlás-fociban játszó ismerőse, tud legalább egy sztorit mondani arról, hogy nem a tehetség, hanem az edző zsebébe becsúsztatott boríték dönti el, ki kerül be már a 14 évesek között is a kezdőbe.

Látjuk, hogy az a Pintér Attila, aki totálisan megbukott a válogatottal, még mindig tud futballsikereket elérni a magyar fociban. Látjuk, hogy az Orbán Viktor köréhez kapcsolódó futballszakértők, mint például Bognár György, a Felcsút jelenlegi szakmai igazgatója (aki még az EB siker után is Storckot támadta, hogy nem is övé az érdem), kimozdíthatatlanok a magyar fociból, sőt a tévéképernyőn megmondó vátesz szerepéből is.

Látjuk azt is, egy nemzetközi cég felmérésben milyen eredményt értek el az agyonsztárolt futballakadémiák, mennyire nem működnek jól ahhoz képest, mennyi pénzt tolnak beléjük.

És mindeközben látjuk az EB-sikert, és jó lenne azt hinni, nem csak egyszeri fellángolás volt, és tényleg valami elindult a fociban. De ehhez az kéne, hogy a magyar foci ne egy politikai hűbérúr kénye és kedve szerint működjön, hogy a pénz szakmai munkára, tehetségre és elszántságra cserélődjön. És kéne, hogy ne stadionok épüljenek százasával, hanem grundok, és hogy a pénz ne tehetségtelen edzők, szakmai vezetők, klubvezetők kényelmes székeit tartsa fenn.

Persze sajnos ez tényleg csak álom. A magyar foci nem a Bernd Storckoké, hanem a Pintér Attiláké, és valódi politikai szándék nincs, hogy ez megváltozzon!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 264 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.