Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar foci: ha a bíró hülye, az asszisztens kurva?

Ez a cikk több mint 7 éves.

Az EB után maximum ennyi maradt meg bennünk: focistáink fantasztikusak, szurkolóink pedig csodálatos hangulatot tudnak csinálni. Az eufória nem tartott sokáig. Az első bálvány akkor dőlt le, amikor a Fradi meg az MTK csúfosan teljesített a nemzetközi tornákon. A második pedig tegnap, amikor a DVTK szurkolói újabb mélypontot értek el.

fc84b5cd-2da9-4a12-8b83-0e264a5d3230.png

Fotó: mlsz.hu

Az természetes, hogy abban a pillanatban, ahogy a két bezzegcsapat kiesett saját tornáján, elemzések sora jelent meg arról, hogy akkor mégis csak hiába ömlik a pénz a magyar fociba, meg jaj, de szörnyű, hogy ennyi stadion épül, pedig semmit sem ér az egész.

Abból azonban nem lett igazán hír, hogy a tegnapi, „sima” NB I-es fordulóban, ahol a Diósgyőr fogadta az Újpestet, előbbi szurkolói még a magyar fociban megszokott rasszista-antiszemita vonalon átlendülve is tudtak újat mutatni az avatatlan füleknek.

A helyzet nem volt bonyolult. A DVTK kapusa, Antal Botond a gólvonalon megfogott egy labdát, elindult vele kifelé, majd teljesen feleslegesen meglökte a gólvonalon álmodozó újpesti Andricot. A játékot vezető Vad II. István büntetőt fújt, miután a gólvonalon helyezkedő asszisztens, Kulcsár Katalin jelzett neki.

Andric berúgta a büntetőt.

A diósgyőri szurkolók pedig nagyjából a meccs végéig folyamatosan vissza-visszatértek Kulcsár Katalin minősítéséhez, mert bár teljesen jogos ítéletet hozott, sajnos a foci ilyen, nyugodjunk bele, aki büntetőt ítél, azt szidni fogják. Ja, csakhogy Kulcsár Katalin történetesen nő.

„Hülye kurva” – neki ez jutott.

Hogy a bíró hülye, vak, félszemű, szemüveges, dögöljön meg, és a családja is, hetedíziglen, az teljesen (bár sajnálatosan) természetes, az úgynevezett „szurkolói kultúra” része. De az a gyűlölettel átitatott szexizmus, amivel a Diósgyőr szurkolói zengték be a lelátót, az aztán nagyon nem természetes (bár nyilvánvalóan nem újkeletű dolog ez sem…). Igen, büntetést valószínűleg fognak kapni érte, de hát büntetés jár a rasszista meg antiszemita rigmusokért is, mégis újra meg újra felzendülnek. Tehát valószínűleg annyit ér majd ez a büntetés, mint halottnak a lagymatag puszi.

Csak​ ​a​ ​biztonság​ ​kedvéért​ ​álljon​ ​itt​ ​egy​ ​kisfilm,​ ​1957-ből.​ ​Nemektől​ ​függetlenül,​ ​de​ ​a​ ​bírókra tekintettel,​ ​érdemes​ ​szurkolói​ ​kultúrát​ ​tanulni​ ​belőle:

Kulcsár Katalin egyébként egyetemi tanuló, a játékvezetői vizsgát már 14 évesen letette, nemzetközi meccseket is vezetett, 2008-ban Portugáliában a női U19-es Európa-bajnokságon is bíráskodott már, idén pedig ő vezette a női Bajnokok Ligája döntőt. Jellemzése szerint: „megfelelő tapasztalatokkal rendelkező, türelmes, de szabályszerűen bünteti a durvaságot, a túlzott erőbevetést, az alattomos játékot, illetve a súlyosan sportszerűtlen magatartást.” Most is ez történt, határozott mozdulattal emelte fel a kezét, és jelezte a szabálytalanságot.

A DVTK szurkolói pedig lecsaptak: megmutatták, hogy a foci bizony olyan kemény, férfias sport, hogy ha ott egy női asszisztens büntetőt jelez, akkor ő nem lehet más, csak értelemszerűen kurva. Mert a nők, ha valami rosszat csinálnak, akkor egyből ezzel az egyszerűen skandálható rigmussal leírhatóak, lealacsonyíthatóak, függetlenül attól, hogy éppen milyen szerepben teljesítenek.

Kulcsár Katalin nem csinált mást, csak végezte a munkáját. Ha helyette egy férfi lendítette volna az égbe a zászlót, akkor bizonyosan nem arra utalt volna a tisztelt publikum, hogy pénzért árusítja a testét. Neki viszont ez jutott – és akkor örüljünk neki, hogy nem rosszabb? Miért értelemszerű az, hogy ha ma egy meccsen nő vezeti a férfiak játékát, akkor egyből női mivoltában kell megalázni?

Hogy amúgy nem találkozunk ilyen elementáris nőgyűlölettel a focipályákon, annak legfőbb oka az, hogy az adatbázis szerint összesen öt nő vezethet meccset, mindannyian a FIFA égisze alatt játékvezetők vagy asszisztensek. De persze szexizmusért nem kell messzire menni, elég csak eme öt hölgy adatlapját megnézni.

A FIFA játékvezető Gaál Gyöngyi neve mellett például ez áll: „A játékvezetést kezdő nőktől eltérően jobb fizikai állapotban volt, teljesíteni tudta az előírt fizikai- és szellemi tesztet.” Csodálkozzunk tehát rá: Gaál Gyöngyi fizikailag és szellemileg is alkalmas volt, a többi, játékvezetést kezdő nőtől eltérően? Nem mellesleg Magyar Olimpiai Bizottságtól 2008-ban a Nők a Sportban kitüntető elismerést vehette át.

Talán még ennél is beszédesebb a szintén FIFA játékvezető Urbán Eszter jellemzése. Ő ugyanis „női mivoltához, korához képest határozott a szabályalkalmazásban, következetes az ítéletekben.” Akkor ezt értsük úgy, hogy a többi fiatal nő, aki meccseket vezet, női mivoltából fakadóan határozatlanul alkalmazza a szabályokat, és nem következetesen hoz ítéletet? A hivatalos adatbázisban(!) található jellemzések mögött megbúvó előítéletek rávilágítanak a lényegre, arra, hogy hogyan is gondolkodnak úgy általában a nőkről a foci világában.

A női játékvezető – és hát nyilván tisztelet a kivételnek – ezek szerint hisztis, béna, nem ismeri a szabályokat, azokat sem alkalmazza jól, és különben is, mit keres a pályán?

Szerencsére legalább kevesen vannak… De ha a szerencsétlen DVTK pont kifog egy ilyen női példányt, aki a gólvonalon szotyizva véletlenül beint egy büntetőt, akkor legalább a szurkolók azzal nyugtathatják magukat, hogy csak egy „hülye kurva” hozta az ítéletet, és ezt a megnyugtató indokot hosszú perceken keresztül skandálhatják, hogy a csapat méltóságán esett csorbát kiköszörülhessék. Tapsoljuk meg őket!

Nem csak az a szégyen, hogy ma ömlik a fociba a pénz, és cserébe szarul játszanak a csapatok. Az is szégyen, hogy ma még mindig ott tartunk, hogy ha egy nő „belekontárkodik” a férfiak sportjába (és akkor itt hagyjuk is, hogy bezzeg a női foci…), akkor egyértelműen el lehet küldeni oda, ahová való. Nem, nem a konyhába. Hanem az utcára strichelni, mert ugye aki ma nő, és nem azt csinálja, amit a férfiak szerint csinálnia kéne, akkor nyilvánvalóan nem más, mint hülye kurva.

Ne legyenek kétségeink: ha Kulcsár Katalin nem inti be a büntetőt, akkor vélhetően az újpesti szurkolók kurvázták volna le. Mert ez már csak így megy…

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.