Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Érthető félelem és politikai hisztériakeltés Körmenden

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Hit Gyülekezete tulajdonában álló ATV.hu közölt riportot Körmendről. A városban mindenfajta előzetes értesítés nélkül menekülttábort nyitottak, méghozzá 150 méterre a helyi sportcsarnoktól, ahol a körmendi klubok utánpótlás-csapatai edzenek. A riport szerint a táborban lakó 40 menekült végignézte a kézilabdás lányok edzését, és ebből konfliktus alakult ki, a kormány pedig rögtön lecsapott a történetre, hiába cáfol a Vas megyei rendőrkapitányság.

e1000.jpg

(Fotó: ATV.hu)

Mi történt Körmenden?

Az ATV.hu így számolt be a történtekről:

„Miután a bevándorlók odagyűltek és a junior-serdülő leánycsapat edzését kezdték el tanulmányozni, az iskola ügyeletes tisztje kiment hozzájuk, és távozásra szólította fel őket, amelynek eredményeként az egyik férfi berúgta az ablakot.”

Ennyi az, amennyit tudunk. Lényegében semmi. Az ATV.hu szerzője nem fejti fel a szálakat, miért fajult egy ablak berúgásáig a konfliktus, miért kellett elküldeni a menekülteket, csináltak-e ők bármit, ami zavart okozhatott. A portál az egész történetet a helyiek felháborodásáról szóló beszámolókkal keretezi, illetve azzal, hogy a körmendiek nem merik elküldeni lányaikat az edzésre. Innentől pedig, az események teljes ismertetése nélkül, a mellékes információkkal manipulálva rávezetnek mindenkit, hogy mi is történt valójában.

Pedig ebből a semmit nem mondó három mondat alapján a két szélsőséges igazságváltozat között bármi történhetett. Lehet, hogy a menekültek simán megálltak megnézni a sporteseményt, más szórakozási lehetőségük nem lévén. Nem csináltak semmit, de az ijedt helyiek elküldték őket, akár agresszívan is, ebből fakadt konfliktus, aminek a vége az lett, hogy az egyik menekült berúgta az ablakot. De lehetséges a másik véglet is, mégpedig az, amit az ATV.hu is sugall, hogy a januári kölni események elkövetőihez hasonlóan  viselkedő menekülteket kellett megállítani (bár tegyük hozzá, azóta kiderült, az elkövetők többsége nem az elmúlt évben érkező menekültek között jött Európába). Frissítés: azóta kiderült még ez a két mondat se igaz.

Ráturbóz a kormány, cáfol a rendőrség

Az ATV.hu tendenciózus cikkét rögtön átvette a kormányzati és szélsőjobboldali média, és hiába nem tudjuk, mi a valóság, Orbán Viktor már arra utasította Pintér Sándort, hogy azonnal intézkedjenek a rendészeti szakközépiskolában történt incidens miatt. Hiába cáfolta az ATV cikkében megjelenteket, és hiába nevezte tendenciózus és csúsztató írásnak azt a Vas megyei rendőrkapitányság.

Érthető félelem Körmenden

Pedig fontos lenne, hogy higgadtan beszéljünk a történtekről. Körmenden az egyik napról másikra nyitott a kormány menekülttábort, a lakosságot nem tájékoztatták, kik azok, akik odaérkeznek. A helyiek így csupán az elmúlt év propagandája alapján tudják beazonosítani az érkezőket, az olyan hazugságok alapján, mint hogy a menekültek nőket erőszakolnak, betegségeket terjesztenek, stb. Teljesen érhető egy ilyen helyzetben, ha a menekülteket látva, megnyugtató választ nem kapva félelmeikre hallgatnak a helyiek.

És higgyük el, még a menekültekkel legtoleránsabb ember agyában is megfordulhat egy ilyen, egyik pillanatról a másikra keletkező szituációban, hogy mi van, ha mégis igaz a kormánypropaganda. Persze nem az, de az ember ilyenkor nem az elvi álláspontra fog figyelni, hanem a biztonsága szempontjából legracionálisabb lépéseket fogja megtenni, például félni fog. Ha pedig egy olyan hír megjelenik, mint az ATV.hu riportja, az igazolni fogja a félelmeket, az emberek félelmükben felturbózzák a sztorit, hogy igazolják magatartásukat, és az eset lángra lobbanhat. Teljesen érthető magatartás, amit a kormánynak nem erősítenie kéne, hanem megelőzni, kezelni.

Miért kell Körmendre menekülttábor?

De nem ez történik. Lázár János ma azt mondta, 251 menedékkérő van összesen Magyarországon. Ezért érthetetlen, miért kellett a lakosság tájékoztatása és megnyugtatása nélkül hirtelen menekülttábort nyitni Körmenden, hiszen a jelenlegi létszám elfér a már nyitva lévő menekülttáborokban, és kérdéses az is, ha a kormány most új tábort nyit, miért zárt be pár hónapja más táborokat. Amellett is nehéz szó nélkül elmenni, hogy a kormány előbb lép egy ilyen, meg nem erősített történet kapcsán, mint hogy a helyi rendőrökkel egyeztetne, és hogy amikor a magyar nőket kell megvédeni, nem ilyen gyors. Félreértés ne essen, bárki követ el erőszakot nők vagy bárki más ellen, azok ellen fel kell lépni a jog, az állami erőszakmonopólium eszközével.

Körmenden is érdemes nagyobb rendőri jelentétet teremteni, de nem a menekültek állítólagos nőfaló mentalitása elleni védekezésül, hanem a lakosság megnyugtatása miatt. A nők elleni erőszak ügyében pedig nem a migránsok ellen kell védekezni, hanem ideje lenne a probléma fontosságához méltó, átfogó lépéseket tenni.

Tényleg fel kell lépni a nők elleni erőszak ellen!

Az elmúlt hónapok magyarországi eseményei, de legfőképpen a tegnapi ítélet, amelyben a volt barátnőjét féltékenységből lúggal leöntő orvost csupán négy évre ítélték, egyértelműen a jogrendszer megváltoztatásért kiáltanak. Erősebben kell büntetni az erőszak-bűncselekményeket, a jogrendbe be kell illeszteni azokat a sajátosságokat, amikről tudjuk, hogy egyértelműen a nemi erőszak, zaklatás és a hozzájuk kapcsolódó bűncselekmények jellemzői.

De ennél is fontosabb, például a körmendi ügy kapcsán felmerült félelmek kezelésére, hogy a rendőrség végre kapjon valódi képzést arról, hogyan ismerhető fel a nők elleni bántalmazás, erőszak, megfélemlítés a gyakorlatban. Ugyanis a menekült és nem menekült elkövető ugyanazon metódus mentén követi el az erőszakot, és pontosan ezért a legjobb védekezés, ha a rendőrség minél több tagja megismeri ezeket a metódusokat. És fontos a társadalom tudatosítása is ezekben a kérdésekben, hiszen a megelőzés legjobb módja az, ha a társadalomban tényleges védelmet kap  a potenciális áldozat; ha biztos lehet benne, hogy ha segítségért fordul az emberekhez, meg fogják érteni, és nem őt hibáztatják miniszoknyája miatt. Persze ettől se fognak megszűnni az erőszak-bűncselekmények, de legalább csökkenthetjük a számukat, és megelőzhetjük nagy részüket.

Lehetne higgadtabban?

De összességében az lenne a legnagyobb segítség, ha a sajtó munkatársai félinformációk alapján megírt, elfogult riportok helyett segítenének a társadalomnak megérteni, mi történik körülöttük, és ha a kormány politikai haszonszerzésből nem ugrana rá minden lehetőségre, ahol bűnözőnek állíthatja be az összes menekültet. Mert sejthetően nem történt kirívó eset Körmenden, a propaganda miatt és a megnyugtató válaszok hiányában most mégis érthető félelem uralkodhat a településen.

Frissítés: A nyugat.hu megszólalta azt a férfit, aki az ATV.hu lényegében koronatanúja volt, és közölte, valójában hazament miközben állítólagosan a menekültek megfélemlítették a lányokat, akkor pedig amikor betört az ablak már ott se volt. 

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 228 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.