Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ez a népszavazás az arrogancia és a kivagyiság legyőzéséről szól majd!

Ez a cikk több mint 8 éves.

Ma reggel a Kúria úgy döntött, az MSZP kérdését hitelesítik a vasárnapi zárvatartásáról. Ez azt jelenti, hogy a párt 5 nap múlva elkezdheti az aláírásgyűjtést, és 30 napja lesz a 200 ezer aláírás összegyűjtésére, miközben a már hitelesített másik két kérdésben (a termőföldek eladásának tiltásáról, és az állami vezetők bérplafonjáról szólóban) is tovább gyűjthet.

d_kos20160406020.jpg

(Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ma a Fidesz politikusai nyilván ki fognak állni, és a demokráciáról fognak beszélni, meg arról, hogy mindenkinek joga van népszavazni. Nyugodtan röhögjük őket szembe. A Kúria és az Alkotmánybíróság döntéseit befolyásolja a kormánypárt (lásd a Városligetről és az olimpiáról szóló népszavazás teljesen nevetséges indokok miatti elkaszálását), és csupán a társadalmi nyomásnak köszönhetően nem döntött a volt legfelsőbb bíróság az MSZP ellen. Abból óriási botrány lett volna, ami igazolná azokat az állításokat, hogy nem csupán gond van a magyarországi demokratikus és független intézmények rendszerével, de mára ők maguk váltak a gonddá, a Fidesz kezében.

De láttuk a folyamatot, hogy hónapokon keresztül hogyan gáncsolta el a kormánypárt a népszavazási kezdeményezést, és a végén a kopaszok hogyan akadályozták meg, Erdősinével összejátszva, a kérdésbeadást, és tudjuk azt is, hogy ez az akció hány közvetlen szálon kötődött a Fideszhez. És bár a népszavazást most jóváhagyta a Kúria, azért ne feledkezzünk meg arról, hogy mintha még csordogálni se csordogálna a nyomozás a választási bűncselekmény ügyében a kopaszok ellen, akik ugye erőszakkal akadályozták meg Nyakó Istvánt a kérdés benyújtásában, és segítették Erdősinét, most már a Kúria ítélete szerint is.

Miközben Gulyás Mártont már el is ítélték, mert az eset utáni napon leszedte a táblát a választási bizottság épületéről, nem tudunk arról, hogy tanúként vagy gyanúsítottként egy kopaszt is kihallgattak volna. Pedig az esetről készült videófelvételeken (amelyeknek egy részét a választási bizottság és iroda vezetője eltitkolta a választási bizottság tagjai elől, amikor azok Erdősiné népszavazási kezdeményezése mellett döntöttek), világosan látszik az összejátszás, a közös cselekvés a választás befolyásolására. De látszik az is, regisztráltak a kopaszok a választási irodában, tehát a rendőrség birtokában kéne lennie a címüknek, és az is, hogy amikor Erdősiné segítője beérkezik az épületbe, előbb nem engedik be, majd ő telefonál, pár perc múlva bent az egyik kopasz telefonja megcsörren és már be is juthat a segítő. Vajon ki lehetett a vonal végén, és majd 50 nappal az eset után miért nem vizsgálta ezt még a rendőrség és az ügyészség?

Tehát ha egy ilyen történetlánc után valaki arról beszél, hogy demokratikusan bárki benyújthat Magyarországon népszavazási kérdést, azt kiröhöghetjük. Itt inkább az Asterix és Obelixben lévő, lényegében teljesíthetetlen 7 próbához hasonlít a népszavazás kezdeményezése. Nem úgy tűnik, hogy mindenkinek egyenlő hozzáférése van itt a demokratikus intézményrendszerhez.

De most jöhet az aláírásgyűjtés és a népszavazás. Ha tényleg jöhet. Mert 200 ezer aláírást összegyűjteni nem gyerekjáték, ehhez órási szervezet és aktivistahálózat kell, illetve küzdeni akarás. No meg persze az, hogy a leadott, az elrontott aláírások miatt ráhagyással 250 ezer aláírásból 120 ezret ne találjon formai hibásnak a választási bizottság. Illetve ha ez is meglenne, akkor még mindig kiírhatja Áder János a népszavazást mondjuk augusztus 21-re, amikor az ország fele valahol nyaral, és az előtte lévő kampányt se követi figyelemmel. Ne feledjük el, a Fidesz 50 százalékos részvételhez kötötte a népszavazások érvényességét, az előtte lévő 25 százalékkal szemben.

És azt se feledjük el, hogy az MSZP vezérszerepe és megerősödése annyira kellemetlen a Fidesznek, hogy még a vasárnapi zárvatartást is bármikor beáldozhatják egy népszavazás megakadályozása érdekében. Ha ez történik, az persze nem kompromisszum lesz, hanem menekülés, de kihúzza a talajt az alól, hogy egy szavazáson mondhassák el a véleményüket az emberek arról az arrogáns magatartásról, ami ehhez a témához kötődik.

Mert ez a népszavazás nem csupán a vasárnapi zárvatartásról szól majd, hanem arról, ahogy ezt a folyamatot végigvitte a Fidesz. Hogy az egész vasárnapi zárvatartás csak arról szól, hogy a CBA nemzetközi multi versenytársait kicsinálja a kormány. Hisz miközben a munkavállalókra és a magyar családokra hivatkoznak, nem a vasárnapi munkavégzésért járó pótlékot emelték meg, hogy ezzel kényszerítsék vagy végleges bezárásra, vagy a munkavállalók megfizetésére ezeket az üzletláncokat, hanem egyszerűen betiltották, hogy vasárnap működjenek, beleszólva ezzel mindannyiunk életébe, és elvéve egy munkanapot, a kenyérkereset lehetőségét számtalan embertől.

Ez a történet arról a kivagyiságról és arroganciáról szól, ahogy megpróbálták megakadályozni ezeket a népszavazási kezdeményezéseket, különböző strómanokkal, trükkökkel, a választási bizottságot használva. Úgy, hogy az országban mindenki tudja, hogy ezeket a folyamatokat ők irányították.

Ha lesz vasárnapi zárvatartásról szóló népszavazás, akkor ez ellen az arrogancia és kivagyiság ellen fogunk szavazni. De a helyzet az, hogy már az is győzelem ma Magyarországon, ha az urnákhoz tudunk járulni.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 220 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.