Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

600 ezren! Közel annyian nézték a március 15-i tanártüntetést a tévében, mint a 2014-es választási műsorokat

Ez a cikk több mint 8 éves.

Az ATV közlése szerint körülbelül 400 ezer ember követte végig a március 15-i tanártüntetést a csatornán, a tüntetés közvetítése a legutolsó percekben volt a legnézettebb, akkor több mint 600 ezren követték a beszédeket a tévé képernyője előtt, és a közvetítésre rövidebb-hosszabb ideig összesen egymillió néző kapcsolt. Ez hihetetlenül magas szám.

d1000.jpg

(Fotó: ATV.hu)

Összehasonlításképpen a 2014. október 28-án rendezett, az Erzsébet hídon végigvonuló, második netadós tüntetést 362 ezren, a 2014. november 17-i Közfelháborodás Napját pedig 469 ezren követték az ATV műsorán. Hogy értékelni tudjuk,  mekkora ez a szám, érdemes megvizsgálni más politikai műsorok nézettségét. A 2014-es választásokat 481 ezren nézték az M1-en, és 471 ezren a TV2-n, az RTL Klubon pedig még kevesebben. Azt is tudjuk, a tévénézők egy része szörföl a választási műsorok között. 2010-ben átlagosan 598 ezren figyelték az M1 adását, 750 ezren a TV2 választási adását a meghosszabbított kampánycsend miatt, és kevesebb mint 1 millióan az RTL Klub késő esti bejelentkezését. Persze a 2014-ről 2010-re való csökkenésnek oka a kábeltévék, illetve az internet elterjedése is, de a politikai küzdelem érdektelenné és a pártpolitika tét nélkülivé válása is.

Pont ezek miatt meglepő, a 400 ezer fölötti átlag és a 600 ezer fölötti maximális figyelem a március 15-i tanártüntetés végén, méghozzá nem is a két legnézettebb adón. Ráadásul úgy, hogy az RTL és a TV2 választási számait felfelé húzza az alap nézőközönség, és a választások vasárnapi csúcsra eső ideje.

De persze itt nem a konkrét matematika a lényeg, hanem az, hogy mekkora figyelem összpontosul most az elmúlt hetek történései után a magyar politikára, hogy 650-680 ezer ember hallgatta élőben és nem a média torzításán keresztül Pukli István sztrájkra felhívó szavait, hogy 600 ezer embernek a munkaszüneti nap délutánján fontos volt bekapcsolni az ATV-t, és meghallgatni, mit mondanak a tüntető tanárok. Ilyen figyelemmel kevés pillanatban rendelkezett, ha egyáltalán rendelkezett civil tüntető csoport az elmúlt 25 évben. Ezt a figyelmet pedig nem a média generálta, hanem az ügy fontossága és a tiltakozók kérlelhetetlen kiállása.

Ez a szám pedig komoly üzenet mind a tiltakozóknak, mind az elemzőknek, mind a kormánynak. Helyzet van. Komoly társadalmi felháborodásáról van szó, és nem néhány unatkozó tanár hülyeségeiről.

Pontosan ezért lehet tudni, hogy az Orbán-féle, cinikus „ezek biztos csak vicceltek” nem fog bejönni, és ha rendesen, akár csak pár tízezres valós részvétellel megcsinálják az első sztrájknapot a tiltakozó tanárok, a kormánynak vagy le kell törnie a sztrájkot, vagy még többen fognak csatlakozni a következő naphoz.

Ezt a tüntetést hiába próbálja meg számomra teljesen érthetetlen okokból a média, és az ellenzéki véleményformálók egy része alulértékelni, nem kéne. Itt most tényleg országos, tényleg mindenkihez eljutó történéseknek lehetünk a szemtanúi – hiszen a 600 ezer ATV-s nézőn kívül, ott vannak az eseményt az interneten élőben követők, a későbbi híradásokban velük találkozók, és az ilyen nagy horderejű ügyek pont olyanok, amiket megbeszélnek a családi asztalnál, a kocsmákban.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 212 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.