Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Van ahol teljes osztályok nem mentek be – percről-percre a Nem leszünk suliban napról

Ez a cikk több mint 8 éves.

Szülők hirdettek meg tiltakozást Nem leszünk suliban néven február 29-re, hogy így tiltakozzanak a köznevelés áldatlan állapotai miatt. A csordogáló információk szerint vannak olyan helyek is, ahol senki nem ment be a diákok közül, de többségében csak az osztály egy része hiányzik az iskolákból.

Írd meg nekünk, nálad mi a helyzet. A teljes osztály bent van, vagy csak pár ember hiányzik? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre is, te miért nem vagy miért veszel részt a tiltakozásban. És ha nem mentetek be, mit csináltok suli helyett? Küldj képet és szöveget az [email protected] címre, vagy írj nekünk a facebookon.

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 176 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket

19:58 Ilyen transzparenseket csináltak ma a Radnóti diákjai:

 

A Radnóti Gimnázium néhány diákja ma iskola helyett aktivista workshop-on vett részt és ezeket a gyönyörű transzparenseket készítette az Aurórában#nemleszeksuliban

Közzétette: Auróra – 2016. február 29.

19:18 Értékelésünk a mai napról

 

Számos iskolában ürültek ki az osztályok, a fővárosban, vidéken de kistelepüléseken is, a diákok és a tanárok közös…

Közzétette: Kettős Mérce – 2016. február 29.

18:39 Bár a KLIK azt állítja nem kértek be számokat, a mai akció részvételéről az iskolákból, a 444 két forrásból, és mi is három különböző forrásból úgy értesültünk kért a KLIK ilyen számokat az iskoláktól. A minisztérium szerint egyébként a diákok döntő többsége ma iskolába ment. Ez csak azért érdekes, mert 1 millió 200 ezer diákról beszélünk, és ennek a fele ugye 600 ezer, tehát még a döntő többség mellett is 1-2-3-4 százezer diákról beszélünk aki ma nem ment iskolába, ha pedig van számuk amit nem hoznak nyilvánosságra annak nyilván oka van.

18:16 a Számok alapján Pécs járt élen ma a tiltakozásban, úgyhogy ide is rakjuk egy pécsi diák olvasónk levelét:
Sziasztok!

11. osztályos diák vagyok Pécsről, A PTE Babits Gimnáziumból, ahol a 36 fős osztályomból, 30-an teljesen biztos, hogy nem voltunk ma iskolában, de az is lehetséges, hogy senki sem, pontos információm jelenleg nincs. Viszont az iskolából a többi osztályban is ez a helyzet, bizonyos osztályok egyáltalán nem mentek be, amiért én nagyon büszke vagyok az iskolámra. Szerintem ez fontos lépés már a diákok részéről is, hiszen nem tudhatjuk, lehet, hogy ez a megmozdulás lesz az elindítója annak, amire mindannyian vágyunk, hisz ezek az állapotok már nem normálisak! Az új érettségis jogszabályok, a temérdek óra, fűtés, kréta, WC papír hiány már egyszerűen nevetséges. De ha esetleg nem ez lesz a megindító pont, biztos vagyok benne, hogy ez is hozzásegít majd ahhoz. 

17:26 Ellenzéki pártok egy mondatban:
Az LMP szerint a pedagógusok, a szülők és a diákok határozott kiállása hozhat érdemi javulást az oktatásban, a kormány ugyanis csak úgy tesz, mintha meghallgatná a problémákat, de érdemi lépésekre nem hajlandó.
Az MSZP szerint a gyermeket a középpontba állító új közöktatási törvényre van szükség, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) pedig meg kell szüntetni.
A PM szerint végre „felébredtek” az emberek, és megértették, hogy nem tűrhetnek tovább, ha a hatalom az ő és a gyerekeik életével játszik. Tordai Bence nagyra értékelte, hogy a mozgalom nem hagyja megosztani magát, kölcsönös a szolidaritás a tanárok, az ápolók, a szakszervezetek, a diákok és a szülők között.

17:24 A Fidesz szerint ma a szocialisták tiltakoztak. Mi nem úgy láttuk.

A Fidesz szerint a gyermekeket és a pedagógusokat nem szabadna felhasználni politikai akciókhoz, mint azt a szocialisták teszik. A pedagógusok ma minden támogatást megkapnak a kormánytól, béremelésükre eddig 234 milliárd forintot fordítottak, és a javaslataikat szem előtt tartva megkezdődik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) átalakítása. – áll a Fidesz közleményében

17:22 Voltak különös okai a mai távolmaradásoknak

 

Nem mindenki tiltakozott ma, aki nem ment be az iskolába, a fotón lévő igazolás szerint például volt aki gyikká vá…

Közzétette: Kettős Mérce – 2016. február 29.

16:20 A Kecskeméti Főiskola Tanítóképző karán is volt ma szolidaritási demonstráció a közoktatásban tiltakozókkal.

kecskemet.jpg

16:11 A KLIK nem kért be pontos számokat, így nem számolják a hiányzó gyerekeket. Mi pletykákból egyébként mást hallottunk, ha önnek is van információja arról, hogy egy iskolában számolják, nyilvántartják ki, vagy hányan  nem mennek, illetve mennek be a suliba, mindenképpen írjon nekünk az [email protected] címre.

15:15 A magyar közoktatásban jelenleg 1 millió 191 ezer 513 gyerek tanul az Oktatási Hivatal adatai szerint. Ha átlagosan 25 fős osztályokkal számolunk az 47660 osztály. Eszerint pedig nem reprezentatív önbevalláson alapuló kutatásunk szerint a magyar közoktatás osztályainak 1%-ról tudunk eredményt mondani.

495 osztály önbevalláson alapuló adatai után azt tudjuk mondani, 13736 gyerek jár ebbe a 495 osztályba. Ebből 4046-n mentek be ma iskolába, ami a tanulók 29,46%-a. 9690 diák nem ment be ebben a 495 osztályban ma iskolába, ami osztályonként 19 fő, ez a tanulók 70,54%-a. Ha ebből kívánunk a 100%-ra vonatkozó statisztikát levonni, mindenképpen hazudunk, mert nem kapunk pontos eredményt, de ha a 495 osztályra vonatkozó számok, türköznék az országos számokat az azt jelentené, hogy 840 ezer diák nem ment ma iskolába. Ez a szám persze nem valós, de azt biztosan tudjuk állítani, több százezer diák ma nem ment be az iskolába.


14:55 A
z Eduline érte el az eseményt szervező Puskás Krisztinát:

„Sokkal többen hiányoznak, mint a Facebook-on jelezték! Nem számháborúzni akarunk, de döbbenetesen sokan csatlakoztak és maradtak távol. Csak néhány példa:
Szentendre: az egyik iskola szinte teljesen üres
Sopron: két iskola ürült ki
Érd: egy iskola üres
Szeged: több iskolában hiányoznak egész osztályok
Orosháza: pár fő ment csak be az egyik osztályba
Pécs: üres, illetve több osztályban csak néhány gyermek van bent
Monor: egy gyermek ment csak be az egyik osztálybaBudapest: rengeteg üres, vagy alternatív programot szervező iskola, hiányzó osztályok sokasága.”

14:51 A szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumban ma csak egy diák ment be a suliba, ő is csak azért, hogy a TV2 interjúzzon vele.

14:30 Már 366 osztályból van adatuk. nyilván ez nem adja vissza pontosan az országos, teljes számokat, de a 366 osztály 9902 diákjából , 2951 jelent meg ma az iskolában, ez a diákok 29,8 százaléka. 6951-en nem mentek be ma ami 70,2 százalék. Emlékeztetőül 250 osztály feldolgozása után ez a szám 70,8 volt, tehát az új adatok türkében nem nagyon változott a szám.

14:26 Főszerkesztőnk gyors értékelése:

 

Bevallom én azt hittem ez a mai ne legyünk a suliban nap be fog fuccsolni, a szülők nem tudnak mit kezdeni a…

Közzétette: Jámbor András – 2016. február 29.

13:57 Szolidárisak az ELTE diákjai:

 

Fél egykor az ELTE BTK több mint 100 tanulója, és oktatója vonult kockás ingben az egyetemen, hogy kimutassák szolidá…

Közzétette: Kettős Mérce – 2016. február 29.

13:26 Eddig 250 osztályból dolgoztunk fel adatokat az ország minden pontjáról. Eszerint ebbe a 250 osztályba 6788 diák jár, akik közül ma 1989 ment be iskolába, ez a diákok csupán 29,3%, ami azt jelenti 70,7%-a a diákoknak nem ment be az iskolába a vizsgált 250 osztály alapján. A vizsgálat persze önbevallásos és nem reprezentatív, de számos olyan osztály is szerepel az adatsorban, ahol a teljes osztály bent volt ma az iskolában.

13:06 Legjobb igazolás ever:

gyikka.jpg

13:04 A Studió K színházban ma gyerek megőrzés van, és a színház ajtaját, a gyerekek rajzaival, követeléseivel dekorálták ki. Galériánk:

12:45 „Esztergom, József Attila Általános Iskola: a tanulók kb 60%-a bent van. Az én gyerekem is, és ez így van rendjén.” – írta olvasónk.

12:43 Budapesti Általános Iskola ma reggel:

nemlesz_3.png

12:10 Van aki ma is jóra tanítja a gyerekeket.
nemlesz_1.png

11:58 102 osztály adatai után az derül ki, hogy 25%-a volt bent a diákoknak ma az iskolában, ebből 12 olyan osztály volt, ahol senki nem volt bent. Vidéki és pesti iskolák között nincs számottevő különbség a számok alapján, és még mindig a baranyai oktatási intézmények vezetnek az összesítések szerint. (az eredmények továbbra sem reprezentatívak)

11:38 A budapesti Radnóti Gimnáziumban, ma bementek a tanulók, de fórumot tartanak a közoktatás problémáiról.

11:28 45 osztályról találtunk eddig létszámjelentést a közösségi médiában és a sajtóban. Természetesen ez a szám nem reprezentatív, de ebben a 45 osztályban a gyerekek mindössze 28 százaléka van ma suliban. Pécsen még ennél is kevesebben mentek be az 5 osztályba aminek az eredményeiről tudunk ott 15%, ez az arány.

11:07 Volt olyan osztály Budapesten amelynek a fele bement a suliba, a fele otthon marad, de akik bementek azok is kockás inget húztak.

11:05  Van aki így oldja meg a tanulást ma:
noveny.png11:00 A srácoknak nem volt több igazolható órájuk, így ők az iskolából szolidaritanak:
nemlesz.png

10:54 „20 fős osztályba járok, ma egyedül vagyok bent. Reggel fél 9-re jöttem, az osztálytermem üres volt, az igazgató körbejárt megszámolni, hányan vagyunk. Így az van, hogy ma 11-ig van tanítás, az első három óra után haza lehet menni. Addig beszélgetünk, társasjátékoztunk” – írta Fejér megyéből egy diák az Index információi szerint.

10:51 Szintén Pécs, kereskedelmi szakközép: 4/26 és 7/17

10:44 Pécsen elég komolyan vették a dolgot. Leőwey Klára Gimnázium, 12/b: ketten vannak bent a 34-ből

10:42 Pécs, ANK, 12/a: 23 diákból senki sem ment be

10:18 Pukli István a Teleki igazgatója azt mondta a 24.hu-nak, sokan hiányoznak, de ő mint igazgató egyébként annak örül, ha a gyerekek bejárnak az iskolába. A 24.hu szerint a budapesti Eötvösben a többség bement az iskolába, egyébként információnk szerint az igazgató korábban erre kérte a szülőket és a diákokat.

10:17 Budapesti középiskola, ahol két diák van bent az osztályban:budaoest.jpg

10:17 Egyelőre úgy tűnik, inkább a vidéki iskolák tiltakoznak, vagy csak onnan jönnek hírek.

10:16 Szolnoki szakközép 12/a-jában 0 diák ment be az iskolába

10:14 „A szekszárdi I. Béla Gimnázium egyik 10. osztályos tanulója azt írja, ma ő sem ment suliba, ebbe szülei beleegyeztek. A 23 fős osztályból csak 4-en vannak bent, az egész évfolyamon kevesebben vannak, mint egy osztály létszáma.” – HVG

10:12 Egy szülő jelezte: náluk már pénteken is tartott a nem bemenés, akkor 12-en voltak bent a 28 fős osztályból, de nem a politika, hanem az influenza győzött.

10:02 Egy Óbudai általános iskolában olvasónk szerint az osztályban a szülők előre megbeszélték, így senki se ment be.

9:50 Pécsen egy gimnáziumban és egy általános iskola alsó tagozatán is 40% alatt a megjelentek száma. 

9:30 Központi jelzés hiányában nem nagyon tudjuk, mennyire sikeres a tiltakozás, de jelzésértékű, hogy Baján és Ózdon két iskolában, és Győrben, illetve Tiszakécskén is van olyan iskola, ahol egy-egy osztályban kevesebb mint 10 diák van jelen.

Szép lassan érkeznek a hírek a #nemleszunksuliban napról. Van ahol senki se ment be, van ahol az osztály fele hiányzik, és nyilván olyan is ahol mindenki bent van. Nálatok mi a helyzet?

Közzétette: Kettős Mérce – 2016. február 29.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.