Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kockás támogatásból kockás közösség lett

Ez a cikk több mint 8 éves.

A mai kockás támogatás azt tette meg, amire nem volt példa az elmúlt öt évben: identitást és közösséget adott az oktatásért tiltakozóknak, méghozzá alulról jövő, lokális közösségekből kiindulva. Ma lényegében beálltak a tanárok mögé a középiskolás diákok, méghozzá úgy, hogy élményt és közösségi érzést kaptak.

image_10.jpg

Rajcsányi Gellért ma látványosan nem értette a Mandineren: Mi ez a hülyeség? Tényleg a kockás ing? Tényleg Klinghammerre kell reagálni? Hát ez nem mozgatja meg majd Orbánt. Rajcsányi téved. Ha eddig nem lettek volna beszarva a kormánypártnál, akkor most biztosan be vannak. Ugyanis ők pontosan tudják, mit jelent a kockás ing, mit jelent az ilyen közösségformálás és mekkora ereje van. Klinghammer mondataira a mai nap után senki sem emlékszik, egy hét múlva pedig már senki se fogja tudni felidézni őket, de a mai nap után több tízezer középiskolás diák, ha kockás ingben látja kortársát, pontosan tudni fogja, hogy egy közösségbe tartoznak, és vicces lesz nézni, hogy a tömegközlekedésen kockás ingben utazókat vizslató szemek fogják nézni. Vajon azért vette fel?

A kockás inges támogatást nem a tanárok, nem a szülők, és legkevésbé Soros György szervezte. Maga a Facebook-esemény két középiskolás lány ötlete volt, a helyi szervezést pedig iskolánként, osztályonként maguk a diákok végezték el. Ki is jelölve ezzel a tiltakozások lokális vezetőit, és az óriási médiavihar miatt iszonyatos nagy élményt adva a résztvevőknek. Akik már holnap meg fogják kérdezni, hogyan tovább. Hiszen ezt az élményt meg akarják majd ismételni.

Annál pedig hosszú távon nem lehet jobb hírünk, mint hogy több tízezer, a politika utálata által még meg nem fertőzött fiatal érez rá a demokrácia ízére.

Ma lényegében a tanáraik mellett „csatasorba” álltak a középiskolás, sőt néhol az általános iskolás diákok is, a közoktatás átalakításáért. Hasonlót láttunk már a Hallgatói Hálózat idejében, amikor egyes középiskolák is csatlakoztak, de ilyen tömegben 14-18 éves emberek még a netadós tüntetések idején sem csatlakoztak politikai aktivistáshoz.

A kérdés, ahogyan az elmúlt hetekben is: hogyan tovább. De a mai nap után egy biztos: a Fidesz politikusaira nagyon rossz napok várnak, és ha a tiltakozás ilyen elementáris erővel folytatódik, csak még rosszabbak várnak – mindaddig, ameddig nem tesznek valódi és konkrét lépéseket a közoktatás ügyében.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 160 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.