Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A jövőnkért tüntetnek! – élőben a tanárok Kossuth téri tüntetéséről

Ez a cikk több mint 8 éves.

A netadós tüntetésekhez fogható tömeg gyűlt össze szombat délelőtt a Kossuth téren az Orbán-kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozva. Több tízezer demonstráló nemcsak a tanárok, de az egészségügyi dolgozók, és a kormány által kisemmizett csoportok érdekében is szót emelt. A Kettős Mérce élőben, képekkel és videókkal is tudósít a helyszínről. 

11_1.jpg

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 160 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!

15.15 – Tüntetés utáni gyorselemzésünk

Több tízezren tüntettek a Kossuth téren – és nem csak az oktatás jövőjéért. Az arrogáns és pökhendi kormánypolitika,…

Posted by Kettős Mérce on Saturday, February 13, 2016

14.00 – A Párbeszéd Magyarországért országgyűlési határozatban kényszerítené rá a kormányt, hogy eleget tegyen a Herman Ottó Gimnázium és a Teleki Blanka Gimnázium tanári kara által megfogalmazott követeléseket. 

13.40 – Az MSZP törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy az az önkormányzat, amely képes rá, vehesse vissza iskoláját.

Benyújtanak egy másik, a költségvetést módosító javaslatot is, amely szerintük lehetővé teszi az intézményekben a minőségi oktatást. „Egyetlen iskola sem maradhat kréta, eszközök, vagy fűtés nélkül – indokolta.”

13.33 – A jobboldali média zászlóshajói is csatlakoztak a köztévé stratégiájához, és tejességgel ignorálták a több tízezres tanári tüntetést. Ha mégis megemlítették, akkor is csak azért tették, hogy tolmácsolják Palkovics államtitkár kijelentést, miszerint fölösleges tüntetni.

12695457_10208666889453429_35272422_o.jpg

13.28 – A köztévé híradóit nem nagyon zavarta meg a tüntetés. Miközben tanárok tízezrei demonstráltak a Kossuth téren, az M1-en a szegedi csokoládéfesztiválról szólt a fáma. 

13.20 – Klinghammer István, a az előző Orbán-kormány felsőoktatási államtitkára, az ELTE volt rektora értelmetlennek tartja a tüntetéseket. A Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta, „pipa” lesz a tévében grasszáló „borotválatlan, kockás inges” tanároktól. 

A tüntetés bebizonyította, a tanároknak is elegük van a fideszesek arroganciájából!

13.10 – A Független Előadó-művészeti Szövetség friss nyilatkozatában javasolja „tagszervezetei képviselőinek, művészeknek és a háttérben dolgozó művészeti szakembereknek, hogy mint a kormányzat által évek óta semmibe vett szakmai közösség tagjai”, csatlakozzanak a pedagógusok tiltakozásaihoz.

A nyilatkozat apropója az, hogy a független színházak működési támogatásra kiírt pályázati keretösszeg, amelyről tegnap döntött a minisztérium, a korábbi évek tendenciáinak megfelelően, ismét 40 millió forinttal csökkent, a nyertes pályázók pedig várhatóan csak augusztus-szeptember körül juthatnak hozzá a támogatáshoz, így fél évig a semmiből működjenek, miközben teljesíteniük kell a pályázatban előírt szakmai és pénzügyi feltételeket. A nyilatkozat szerzői a hiányzó összeget egy fedett sportlétesítmény árának töredére teszik.

13.00 – „Isten áldjon Magyarország” felkiáltással zárul a tüntetés. Maradjatok velünk, a tüntetéssel adott reakciókkal frissül az élő közvetítésünk!

12.57 – A Szózat eléneklése után a tüntetők megfogadták Sándor Mária felhívását, és öt perc néma csönddel fejezik ki békés tiltakozásukat! Helyi tudósítóink szerint nagyon erős hatást kelt a percek óta tartó óriási csönd, durvább, mint ha üvöltenének.

Csak az eső hangja. Sándor Mária kérésére 5 perc néma csönddel ért véget a tüntetés, az oktatási és egészségügyi dolgozókért, a rokkantakért, a rasszizmus áldozataiért, a Quaestor károsultakért, a hitelkárosultakért, a mélyszegénységben, és dolgozói szegénységben élőkért élőkért, azokért a kisemberkeért akiket a kormány politikája kisemmizett! Több tízezer ember állt csendben a tüntetés végén!A tüntetésről szóló közvetítésünket itt olvashatjátok, amely folyamatosan frissül továbbra is a reakciókkal: http://kettosmerce.blog.hu/2016/02/13/a_jovonkert_tuntetnek_eloben_a_tanarok_kossuth_teri_tunteteserol

Posted by Kettős Mérce on Saturday, February 13, 2016

12.52 – Gallóné: A tárgyalás nem hozott eredményt, és nem is fog, mert nincsenek olyanok a tárgyalóasztalnál, akiknek felhatalmazása lenne megállapodásra. Világosan kell látni: a köznevelés átalakításának terve a miniszterelnök ötlete alapján készült el. A döntéseket a miniszterelnök hozza – Orbán takarodj, válaszol a tömeg.

„Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla” – idézett fel egy orbáni dakota közmondást Galló Istvánné. „Orbán takarodj” – kiabálta nagyon hosszan a tömeg.

„Miniszterelnök úr: a köznevelés állatorvosi lova megdöglött. Ideje lenne lovat cserélni.” – zárta beszédét Gallóné.

12.47 – Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke zárja a beszélők során. Meglátása szerint a kormány tönkretette a magyar oktatást. Olyan oktatási rendszert hozott lére, ami rossz a gyereknek, pedagógusnak, nevelő-oktató munkát segítőknek, az egész országnak rossz. A gyerekeket megfosztották a tanulás, a pedagógusokat a tanítás szabadságától.

A szegénység felszámolásának eszköze a tudás. A hatalom tudatosan taszítja szegénységbe a felnövekvő generációt. Milyen ország lesz ez így 10-20 év múlva, teszi fel a kérdést. A kormány figyelmét erre felhívta a pedagógusok sztrájkbizottsága, de az a füle botját se mozdította. De most elfogyott a türelem, elég volt, nem hagyjuk – mondta.

12.42 – Fazekas: „Annak idején az iskolaudvarra tettek focikaput, de hálót nem raktak rá, mert csak elhasználnák. Ma az iskolaigazgatók kapnak bankkártyát, de pénzt nem kapnak rá, mert csak elhasználnák.”

„Annak idején intőt kaptam, ha a folyosón rohangáltam. A fiam dicséretet hozott haza, mert jól teljesítette a tornaóra keretében a folyosói futással a Cooper-tesztet.”

Elmondása szerint, a gyerekeink fogják megenni azt a levest, amelybe szüleiknek és tanáraiknak saját keserűségüket kell belefőzniük.

12.38 – Fazekas Gergely a szülők nevében szólal fel:

„Tisztelt gyászoló rokonság!” – kezdi.

Arról beszél, hogy mennyiben volt más 30 éve iskolába járni. „Édesapám is sokat segített a papírszállításban az éves használt papírgyűjtés alkalmával, én is sok papírt szállítok az iskolába, mert különben nincs félfamentes papír.” 

Szatirikus előadásában hosszan sorolja, gyermeke iskolájában melyik szülőre milyen iskolafenntartási feladatokban lehet számítani. A tüntetőknek nagyon tetszik a beszéd, amelyből elég nyilvánvalóan látszik, mennyire leromlott az oktatási rendszer az elmúlt években.

12.35 – Dávid Gyula Márton diák előre megosztotta a szövegét ask.fm-en. Azt üzente, hogy hallgassanak rájuk, hallgassanak a gyerekikre a szülők! „Szeretnék egy boldog, sikeres és összetartó Magyarországon élni”

12.32 – Sok tízezren vagyunk, nem azért, hogy a gyerekeinknek is az jusson osztályrészül, mint nekünk. Nem azért, hogy külföldön telepedjenek le, mert ebben a Kánaánban nincs jövőjük – mondja Mendrey.

A kormány lebecsült minket, nem gondolta, hogy a különböző szakmák képesek kezet nyújtani egymásnak, és szolidaritást vállalva nemet mondanak az oktatás lebutításának, az ország lerablásának.

A szakszervezeti vezető zárásként kijelenti, készek akár a végsőkig is elmenni, és akár sztrájkot, munkabeszüntetést hirdetni. Erre a tömegben: „Na végre!”

12.29 – Mendrey: A kormány célja, hogy szembefordítsa az elégedetlen csoportokat egymással. A hatalom szerint aki kimondja, hogy a király meztelen, az a bukott baloldal embere, és csak balhézni jött. „Szervusztok, Isten hozott titeket a klubban!” – mondja a tüntetőknek.

12.27 – Mendrey szerint Orbánnak és barátainak tényleg itt van már a Kánaán, majd a botrányos korrupciós ügyekről beszél. Kijelenti, a miniszterelnök meg fog bukni. Mikor ezt mondja, a tömegben hátul többen azt kiabálják: Itt az idő!

12.25 – Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint Orbánnak igaza van: a valóságon kívüli, virtuális buborékba zárt erő gerjeszti a robbanásszerű elégedetlenség hullámát, ez az erő a Parlamentben van. 

12.22 – Arra kéri az embereket csukják be a szemüket és döntsék el kinek kívánnak – a tüntetőknek vagy a kormánynak – szép álmokat!

12.20 – Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó tanára mesét mesél, nagyszájúról és mindentudóról, hogy a biciklitologatásban megfáradt óvodások is megértsék. A mesében az oktatás összes problémáját belefoglalja, a lényege az, hogy az oktatás nem működik. A mese főszereplői a kormányzati fejesek, is miközben azok bénáznak, az iskolai tábla mögött diákok, tanárok és szülők nagy tömege gyűlik össze!

12.15 – Követeli, hogy oktatásra költsék a GDP  6 százalékát, ahogyan a tanárok minapi közleményében is áll.

Beszéde után a Teleki Blanka követeléseiből olvasnak fel részleteket.

12.13 – Pukli: A pedagógusok a körülmények miatt képtelenek ellátni a rájuk szabott feladatokat. A KLIK-nek az a fontos, hogy papíron működjenek a dolgok. „Apropó, papír, az nincs” – utal az iskolák közmondásosan katasztrofális felszereltségére. 

„Legyetek újra igazgatók intézményvezetők helyett! Követeljük vissza a munkáltatói és gazdálkodói jogokat.” – kiáltja Pukli.

12.10 – Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium állásajánlattal érkezett: a kiváló pedagógusoknak szerinte Londonba mehetnek mosogatni.

12.05 – Az MTVA riporterei úgy látszik megtalálták a pontot, ahonnan a legkevesebb tüntető látszik.

15_1.jpg

12.00 – Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke:

„Szabad oktatásra, szabad pedagógusokra, szabad iskolaválasztásra van szükség” – indítja beszédét. Szerinte a pedagógusok 25 pontját kell végrehajtani, mert a pedagógusoknak mindenben igaza van.

A közgyűjteményi dolgozóknak 2002 óta nem emelték a bérüket.

Churchillt idézi, aki az ismert anekdota szerint világháború alatt ellenezte a kulturális kiadások csökkentését, mondván, akkor minek háborúzunk.

Beszéde végén arra szólítja fel az embereket, hogy minél többen lépjenek be a szakszervezetekbe.

11.55 – Sándor Mária beszédére nagyon lelkessé válnak a tüntetők. Zúg a „Hazaárulók!”

A nővér reagált a kormány vádjaira is. Azt kérdezik kik állnak mögöttünk? Hát elmondom a titkot, ti álltok mögöttünk. Nincs több megosztás, együtt fogunk küzdeni!

Amikor hajnaltól órákat ülve vártok vérvételre éhgyomorra, amikor hónapokkal későbbre kaptok helyet a városlistán, vagy amikor gyermekeik műtétjét halasztják el, jusson eszetekbe ez a kormány szerint az az európai színvonalú egészségügyi ellátás.

Nem engedünk a diktatúrának – fejezte be! Sándor Mária azt kérte mindenkitől, 5 percig mindenki álljon meg a végén, és maradjon csöndben, a mélyszegénységben élőkért, a rasszizmus áldozataiért, a rokkantakért, a Quaestor-károsultakért, azokért a kisemberekért akiket a kormány kisemmizett.

11.52 – Sándor Mária, a fekete ruhás nővér beszél: Az egészségügy mindig ott van a pedagógusok mellett. Milyen ország az, ahol az orvos, a pedagógus, a védőnő, az ápoló, a szociális munkás egy éve az utcán van és süket fülekre talál? Többet nem fognak tudni megosztani minket, mert mi megértettük, csak együtt léphetünk tovább, az ország megértette, összefogásra van szükség! Megemlékezik az oktatási és egészségügyi kisegítőszemélyzetről, akik nélkül sem az egészségügy, sem az oktatás nem tud működni, ezek az ágazatok pedig 2007 óta nem kaptak fizetésemelést.

11.50 – Boros Péterné, az MKKSZ  Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetétől.

„Vállaljunk közösen felelősséget azért, hogy legyen minőségi közszolgáltatás, és gyermekeink ne alatttvalók, hanem szabad, alkotó emberek legyenek Magyarországon.”

Beszédének elején már felhangzott, ma először, az Orbán takarodj.

„Köszöni a csatlakozóknak és a támogatóknak. Jelen van a teljes közszolgálati szektor – mondja, és a velünk vannak a szolidarító verenyszféra szakszetvezetei.

Az ország versenyképességének feltétele a minőségi közszolgáltatás. De ilyen anyagi körülmények között ez lehetetlen: 1400 milliárddal csökkent az elmúlt években a közszolgáltatások támogatása.

Lenne miről tárgyalni a kormánnyal, mondja Boros Péterné: a dolgozói szegénységről, a létszámhiányról, a törvénytelen 10 órás munkaidőről.

Kiemelte, hogy a közszolgálati dolgozók 70%-a nő, családanya, sokan családfenntatók, nagy részük nélkülözik.

Tárgyaljunk a lopásról is miniszter úr! A tömegben szól a maffia maffia, de Boros Péterné nem a korrupcióra gondol. Aquinói Szent Tamást idézi: „Lopás a méltó munkabér meg nem fizetése!”

„Tőlem azt követelik, hogy legyek harcosabb. Én vállalom, de sikeresek csak akkor lehetünk, ha növekszik a szakszervezet ereje. Segítsetek, hogy azt mondhassuk, több 100 ezer tagunk van!”

„Vállaljunk közösen felelősséget azért, hogy legyen minőségi közszolgáltatás, és gyermekeink ne alatttvalók, hanem szabad, alkotó emberek legyenek Magyarországon.”

11.47 – A második beszéd után felhangzik az „Orbán takarodj!”

14_1.jpg

11.45 – A bölcsődei dolgozók és szociális dolgozók nehéz munkakörülményeire és alacsony bérére is kitér, elmondva, a kormány csak ígérget, de nem tesz semmit. „Ezer sebből vérzik, recseg ropog az ország.” Nem kormánypropagandára, látszategyeztetésekre és stadionokra, hanem létbiztonságra és kiszámítható jövőre van szükségünk – mondja Szűcs. „100 vagy ezer forintos béremelésért kell küzdenünk, miközben állami vezetők 5 milliókat keresnek.”

Beszédét Petőfi soraival zárja: „Habár fölûl a gálya, / S alúl a víznek árja, / Azért a víz az úr!”

11.43 – Amihez hozzányúlnak vagy ellopják vagy tönkreteszik – mondja a kormányról Szűcs. Kijelenti,a bölcsődei dolgozók szolidárisak a pedagógusokkal, hiszen eljött a szolidaritás ideje. „Ha nem állítjuk meg a kormányt, gyermekeink és dédunokáink is viselni fogják a következményeket.”

11.41 – „Többen vagyunk itt, mint a stadionokban a futballdrukkerek. Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk a Fidesz-KDNP-eseknek eddig és ne tovább!” – kezdi beszédét Szűcs Viktória Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke.

11.37 – Az MTI a tüntetés kezdete után adott hírt Palkovics államtitkár véleményéről miszerint okafogyottá vált a tüntetés. Szerinte „nincs olyan, a szakszervezetek által felvetett kérdés, amelyről a köznevelési kerekasztalon, illetve külön egyeztetésen ne tárgyaltak volna.” Varga Andrea a Kossuth téri tüntetésen ezzel párhuzamosan „látszategyeztetésként” hivatkozik az egyeztetésekre.

11.35 – Ernyőerdő

ernyorerdo.jpg

11.33 – „Már átlátunk a szitán” – mondja Varga, aki szerint a kormány megpróbálja megosztani a tiltakozókat, látszategyeztetésekkel lefegyverezni. „Nem hagyhatjuk cserben egymást, mert akkor magunkat és saját gyermekeinket hagynánk cserben.” 

11.31 – Varga Andrea spontán nemzeti konzultációt vezetett le, melyből kiderül, hogy a tüntetők szerint a mostani bérekből nem lehet megélni, és Orbán korábbi szavaihoz hűen, az oktatás az egyik legfontosabb kérdés az ország számára. Orbántól a „tisztességes munkáért, tisztességes béreket” mondatot játsszák le, Lázártól pedig az „akinek nincs semmije, annyit is ér” mondatot.

11.28 – Varga Andrea, Autonóm Területi Szakszervezet (ATSZ) elnöke szerint azért gyűltek össze az emberek, mert becsülettel fel szeretnék nevelni a gyerekeiket. Nem csak a tanárokért, de az egészségügyi dolgozókért, és az egész országért, saját magunkért demonstrálnak ilyen sokan.

11.22 – A himnusz elénekelése után zúg a „Nem hagyjuk!” Galkó Balázs Király Gábor A rögök c. versét szavalja.

11.17 – Kezdődik a tüntetés. 

A konferanszié a színpadra szólítja a rendezvény felszólalóit. Beszélni fog:

  • Varga Andrea – Autonóm Területi Szakszervezet (ATSZ) elnöke
  • Szűcs Viktória – Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) elnöke
  • Boros Péterné – Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) főtitkára
  • Sándor Mária – Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság (MMECT)
  • Csóti Csaba – Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) alelnöke
  • Pukli István – Teleki Blanka Gimnázium igazgatója
  • Pilz Olivér – Herman Ottó Gimnázium Miskolc, tanár
  • Mendrey László – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke
  • Dávid Gyula Márton – diák
  • Fazakas Gergely – szülő
  • Galló Istvánné – Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke

11.05 – Helyszíni tudósítóink szerint a netadós tüntetésekhez fogható mértékben érkeznek a polgárok a Kossuth térre. Rég volt ennyi ember itt. Egyelőre mindenki visszafogott a becslésekkel, a mi tudósítóink szerint 20-30  ezren vannak.

Elkezdödött a tüntetés a Kossuth téren! Több tízezren de legalább 30 ezren vagyunk! Talán Philipe látott utoljára ekkora tömegete ezen a téren! Élő közvetítésünk az eseményekről a linken: http://kettosmerce.blog.hu/2016/02/13/a_jovonkert_tuntetnek_eloben_a_tanarok_kossuth_teri_tunteteserol

Posted by Kettős Mérce on Saturday, February 13, 2016

10.58 – A napokban Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János, a Miniszterelnökség első embere is megpróbálta hitelteleníteni a pedagógusok törekvéseit. Orbán így fogalmazott: „nem életszerű, hogy egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, rájön, hogy rendkívül elégedetlen és elkezd levelet írni, tiltakozni”. Lázár viszont arról beszélt, hogy felesleges tüntetni, mivel a kormány át fogja alakítani az oktatásügyet. Csak az nem mindegy, hogyan…

10.55 – Hogy mi a tényleges probléma jelenleg az oktatásban, arról itt írtunk korábban.

10.48 – A Kossuth tér középső része már megtelt, pedig a menet még csak most érkezik meg. A vége is elindult már a Jászai Mari térről.

10_1.jpg

10.44 – A menet biciklicsöngőkkel ad hangot elégedetlenségének.

5000 tüntető vonul a Kossuth tér felé, ahol 11 órakor kezdődik a pedagógusok tüntetése. A menet vége még mindig a Ké…

Posted by Kettős Mérce on Saturday, February 13, 2016

10.35 – A menet eleje már a Szemere utcánál tart, ám a vége még mindig a Képviselői Irodaház rakpart felőli oldalán, ahová folyamatosan érkeznek az újabb csoportok. Itt vannak a miskolciak, mögöttük pedig a szegedi és sátoraljaújhelyi tüntetők is megérkeztek. 

10.25 – Az alábbi fotón látszik ahogy elindul a menet, miköben a tömeg vége a Jászai Mari térnél visszakanyarodik, és egészen a Képviselői Irodaház másik oldalához.

pano.jpg

10.17 – Elindult a menet a Kossuth tér irányába.

10.15 – Percenként új becslések érkeznek a helyszínről, az emberek már nem férnek be a Jászai Mari térre, kb. 3-5 ezeren gyűltek össze, a járdán és az úttesten is állnak a rakparton a Képviselői Irodaház magasságában.

8.jpg

10.10 – Taxisok a menet élén. Mint korábban már mondtuk, rengeteg ágazat dolgozója, szakszervezete fejezte ki szolidaritását, és ez a szónokok listájában is észrevehető majd. A tüntetéshez még annak megkezdése előtt 44 szakszervezet, egyesület és mozgalom csatlakozott. Többek közt az Egészségügyben Dolgozók Független Szakszervezete, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, az Oktatói Hálózat, a Szülői jogi Fórum az Autista gyermekekért Csoport, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete, a Kéményseprők Országos Szakszervezete és a Független Diákparlament . A teljes lista itt olvasható és folyamatosan frissül.

7.jpg

10.05 – Mi történt a héten?

Kedden megtartotta alakuló ülését a köznevelési kerekasztal, válaszul a pedagógusok múlt heti demonstrációira. Az egyeztetés több érdekes eredményt hozott. Egyrészt nem ült le a tárgyalóasztalhoz a Pedagógusok Szakszervezete, bár korábban úgy lehetett tudni, hogy ezt tervezik. Tárgyalt viszont a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, miközben ők korábban bojkottot hirdettek (utólag a PDSZ elnöke, Mendrey László ismét visszakozott: „Tévedtem. Talán a pedagógiai optimizmus hitette el velem, hogy a kormány hallva az elégedetlenek hangját érdemben akar tárgyalni” – nyilatkozta).

Pedig első körben úgy tűnt, minden résztvevő elégedett volt az eredményekkel. Hogy az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón Balog miért nem ígért semmi lényegeset, arról itt írtunk részletesen.

Hamar kiderült, hogy az egyeztetéssel jóformán senki sem elégedett mégsem. Többen jelezték, hogy a kerekasztalt illegitimnek tekintik, mivel ott főként a kormány által létrehozott szervezetek (mint a Fekete György vezette MMA, a Nemzeti Pedagógus Kar és a Klebelsberg Intézményfenntartó központ) képviselői ülnek.

Pénteken a Pedagógus Sztrájkbizottság több órán keresztül tárgyalt az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőivel – a tárgyalást utólag eredménytelennek értékelték, ugyanis nagyjából hasonló ígéretek hangzottak el, mint a köznevelési kerekasztalnál, a sztrájkbizottság azonban ezeket nem fogadja el. Így fordulunk rá a mai tüntetésre.

9.55 – A Jászai Mari téren épp felsorakozik a menet az induláshoz. Becsléseink szerint már legalább 2000 ember gyűlt össze egy órával a tüntetés kezdése előtt.

Bő egy órával a tüntetés kezdése előtt már több mint 500 tanár gyűlt össze a Jászai Mari téren, ahonnan taxisok és tű…

Posted by Kettős Mérce on Saturday, February 13, 2016

9.45 – A magyar emberek kétharmada egyetért a tanárokkal – derül ki a Publicus és a Vasárnapi Hírek friss felmérésből. A polgárok úgy vélik, hogy ha teljesülnének a pedagógusok követelései, akkor az oktatási rendszer valóban javulna.

oktatas_koveteles.png

9.35 – Már 300-400 embernél is többen összegyűltek a Jászain, a tüntetés kezdéséig még másfél óra van, és a folyamatosan érkeznek a demonstrálók. A dunaújvárosiak és szigetszentmiklósiak is megérkeztek. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) aktivistái biciklicsengőket osztogatnak a tömegben, ezeket majd az EMMI előtt fogják használni, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét az oktatási rendszer súlyos helyzetére.

3_2.jpg

4_1.jpg

9.25 – Folyamatosan érkeznek a tiltakozók vidékről, a buszokról az id. Antall József rakparton szállnak le, innen haladnak a Jászai Mari téri gyülekezőponthoz. Már megérkeztek a tanárok a Jászságból, Szolnokról és a monori járásból is.

tunti2.jpg1.jpg

9.15 – Az oktatási rendszeren belüli tiltakozások nem pusztán a nyílt levelekben és nagy tüntetésekben merülnek ki, a küzdelem helyi, iskolai szinten is folyik. A tegnap például a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecse pedagógusai flashmobbal tiltakoztak, a politikai önkényeskedés ellen, hiszen a Fidesz önkormányzati képviselői miatt lemondott az Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. 

mcs18951.jpgA flashmob

9.10 – A tanárok tüntetése 11 órakor kezdődik a Kossuth téren, ám a gyülekezés már 8 órakor elkezdődött a Jászai Mari téren. A menet, amelyben a pedagógusok, diákok és szülők mellett taxisok és egy tűzoltózenekar is lesz, 10 órakor indul a Jászai Mari térről. Az útvonal: Balassi Bálint utca, Markó utca, Szemere utca, Szalay utca, Kossuth Lajos tér.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.