Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Az oktatásra fordított költségek érjék el a GDP 6%-át” – Bekeményítettek a tiltakozó tanárok!

Ez a cikk több mint 8 éves.

A kormány legfőképp saját magával tárgyaló tegnapi kerekasztalára válaszul ma bekeményítettek a tanárok. A zuglói Teleki Blanka gimnázium igazgatója, Pukli István, a miskolci Herman Ottó Gimnázium és a budapesti Kölcsey Gimnázium közalkalmazotti tanácsának vezetői, Pilz Olivér illetve Törley Katalin ma a tiltakozásnak eddig helyet adó honlapon egy közleményt tettek közé, ebben 4 pontban fogalmazzák meg a követeléseiket.

gyermek.jpg

A közlemény szerint a tiltakozó tanároknak elfogadhatatlan a köznevelési kerekasztal, mert szerintük „az egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul.” Hozzáteszik: „a megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően, a sajtónyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és a szakértők távol tartása; valamint a témák szétaprózása illegitimmé teszik szemünkben ezt az eseményt.”

Tisztázzák azt a helyzetet is, hogy a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója képviselte-e őket a tegnapi tárgyalásokon: „A kormány hiába akarja összemosni az elégedetlenségi mozgalom egyik emblematikus figurájának véleményét a tiltakozó intézmények valódi akaratával. A Herman igazgatója a saját nevében nyilatkozhat, mi viszont a 737 csatlakozó intézmény nevében nyilvánítjuk ki álláspontunkat.”

Végül pedig 4 pontban összesítik a követeléseiket:

  • Követeljük, hogy a kormány mondja ki, a 2011-ben elfogadott köznevelési törvényt átmenetinek tekinti, és haladéktalanul kezdje meg az érdemi egyeztetéseket a közoktatás valódi szereplőivel egy új közoktatási törvény elkészítéséhez!
  • Követeljük, hogy az új közoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetések annak szakmai alapjaitól kezdődjenek! Az elmúlt öt évben kiderült, hogy az eddigi irány sem jó, és a toldozgatás-foltozgatás sem vezetett sehova.
  • Követeljük, hogy az oktatásra fordított költségek érjék el a mindenkori GDP 6%-át, az átlátható, kiszámítható és stabil normatív oktatásfinanszírozás érdekében!
  • Követeljük, hogy az intézmények napi működését lehetetlenné tevő, a tanulók és a pedagógusok számára elviselhetetlen helyzetet okozó közismert problémákat a jogszabályok és az utasítások azonnali módosításával haladéktalanul kezeljék!

A közlemény azért fontos és érdekes, mert a tegnapi tárgyalások után mindenki úgy nyilatkozott, mintha a kerekasztal célt ért volna, megnyugodtak volna a felek. Nem véletlen, hogy a kormány csupán magukat a tiltakozókat nem kívánta az asztalnál látni, és az sem véletlen, hogy a pozíciójukat féltő szakszervezetek nem a tiltakozó tanárokat ajánlották maguk helyett.

Úgy tűnik a hermanos, telekis tanárok értik a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, és tanultak az elmúlt évek tüntetéseiből. Erő felmutatása nélkül nincs lehetőség egyezségre a kormánnyal, és ami talán még fontosabb: ez a 4 pont túlmutat azon, ami eddig látszott a tiltakozásokból, és ahogy azokat a kormány kívánta láttatni. Nem csupán a tanárok és a pedagógusok túléléséről van már szó, nemcsak az utóbbi években felhalmozódott hibák korrekciójáról, hanem az oktatási rendszer tényleges megújítását kívánják a tiltakozók, erre utal az is, hogy az oktatásból eddig kivont források visszavételét követelik!

Ez pedig azt is jelenti, ahogy a tiltakozó tanárok is kérik, mindannyiunknak ott kell lennünk szombaton, február 13-án 11 órakor a kossuth téri tüntetésen!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 147 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.