Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miskolcról indult, országos lett – Élőben a tanárok tüntetéseiről

Ez a cikk több mint 8 éves.

Összesen 11 városban tartanak szolidaritási tüntetést ma a pedagógusok, hogy felhívják a figyelmet az oktatás katasztrofális helyzetére. A ma induló demonstráció-hullámot a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levele indította el január elején. A segélykiáltásként megfogalmazott levélben a tantestület jelezte: immár az egész oktatási rendszert veszélyben érzik, és azonnali változásokat követelnek. A kezdeményezéshez azóta több mint 29 ezer magánszemély és 500-nál is több iskola csatlakozott országszerte. A Fogadóóra címet viselő fáklyás felvonulásra csak Miskolcon ezreket várnak (az oktatási szféra dolgozói mellett kifejezik szolidaritásukat a közlekedési szakszervezetek is), emellett Békéscsaba, Budaörs, Budapest, Győr, Hajdúszoboszló, Pécs, Sopron, Szeged, Szombathely és Veszprém városában is hirdettek demonstrációkat február 3-án délutánra. Percről percre – videókkal és képekkel is – közvetítjük az eseményeket!

12477007_10208596614456598_889064244_o.jpg

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. Ezt a közvetítést is a ti támogatásotokból tudjuk megvalósítani. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!

20:30 Gyorselemzésünk a tüntetés után:

 

A rendszerváltás óta nem voltak annyian, 5000-en vidéki tüntetésen mint ma Miskolcon., és a rossz szervezés és eső ellen…

Közzétette: Kettős Mérce – 2016. február 3.

19:20 Ez történt Budaörsön: A budaörsi demonstráció résztvevői zuhogó esőben a helyi Herman Ottó Általános Iskola udvarán gyülekeztek fáklyákkal, itt meghallgatták többek között egy helyi óvodapedagógus, Budaörs polgármestere, az Illyés Gyula Gimnázium egy volt diákja és a PDSZ elnökségi tagjának rövid beszédeit. Általános derültséget keltett amikor a szakszervezeti vezető felmutatott egy fotót Soros Györgyről, hogy látta-e valaki, mert elvileg ő pénzeli a tüntetést, de még egy vasat sem adott. A beszédek után csendes menet indult a város főutcáján félpályás útlezárás mellett, az autós közlekedés teljesen leállt a körülbel 3-400 méter hosszú menet miatt, azonban dühöngés helyett inkább bátorítóan szóltak ki ablakaikon az autósok illetve focimeccsekről ismert ritmusokat dudáltak. Körülbelül egy órás séta után az iskolához visszaérve hamarosan szétoszlott a tömeg.

Megint variál a minisztérium

Az előzetes hírekkel ellentétben Rétvári Bence, az Emmi államtitkára ma bejelentette, február 9-én tartják meg az első közoktatási kerekasztalt. Tegnap még úgy tűnt, hogy a minisztérium direkt rászervezi az egyeztetést a Pedagógusok Szakszervezete által meghirdetett országos demonstrációra – de végül ebből engedtek. Talán nem véletlenül: a mára meghirdetett tankerületi fórumokon is erősen feszült volt a hangulat, volt olyan iskola, akit nem engedtek napirend előtt felszólalni, ezért kivonultak az egyeztetésről.


Rétvári azt is bejelentette, a kerekasztalhoz várják:

– a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézetet

– az Eszterházy Károly Főiskolát

– a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát

– az Országos Köznevelési Tanácsot

– a Pedagógusok Szakszervezetét

– a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot

– a Nemzeti Pedagógus Kart

– a Nemzeti Ifjúsági Tanácsot

– az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságát

– a Nagycsaládosok Országos Egyesületét


A mai, több ezer embert megmozgató, országos demonstráció-sorozatról Rétvárinak nem meglepő módon Gyurcsány Ferenc jutott eszébe. Annyit fűzött hozzá az eseményekhez: tíz évvel ezelőtt még Gyurcsány Ferenc lovasrohamot vezényelt a békésen ünneplő emberekre, de ma már mindenki szabadon elmondhatja a véleményét.

19:12: Varga Andrea szakszervezeti vezető zárta a beszédek sorát Miskolcon: „Azért vagyok ma itt mert teljesítettem a női princípiumot és szültem 3 gyereket, de fel is akarom nevelni őket! Két tannyelvűbe írattam a gyerekeimet, hogy elmehessenek külföldre. Valami eltört bennem, mert én nem ezt akarom, nem akarom, hogy külföldre menjenek, nem akarok skype-nagyi lenni, kezemben akarom tartani az unokámat.” „Én is egészségügyis vagyok”, mondtam tavaly, „Én is buszvezető vagyok”, mondtam délután” – emelte ki a szolidaritás fontosságát. Az óvónő kezébe adjuk a gyereket, mert dolgozni kell, de egy óvónő fizetésből nem lehet megélni. És az a kéz, amelyre a gyereket bízzuk, a hónap végén remegve nyúl az üres pénztárcája után. Követeljük, hogy mindannyiunknak emberhez méltó bére legyen!! Végül azzal zárta: Ez itt a nép. Van meg lejjebb, de hátrább nincs. Szakszervezeti vezető vagyok. Ne engedjétek, hogy gyáva legyek. Ne engedjétek, hogy gyáva alkukat kössek. Ha nem jól csinálom, váltsatok le. Nem én vagyok a szakszervezet, hanem ti. Azért a víz az úr. Ezzel a miskolci tüntetés véget ért.

19:10 –  Kubatovics Áron, Szentendre civil önkormányzati képviselője számolt be a helyi tankerülei fórumról. Kubatovics beszámolójának legérdekesebb pontja: hiába, hogy a fórumokat az államtitkárság, illetve a Klik erőszakolta rá a pedagógusokra (épp azon a napon, amikor az ország több pontján demonstrációkat tartanak), sem a városvezetéstől, sem az Emmi államtitkárságától nem jelent meg senki az egyeztetésen. A pedagógusok többsége viszont leginkább azzal jelezte az egész eseményről a véleményét, hogy „Miskolcon vagyunk” feliratot tűztek a ruhájukra. És hosszasan sorolták a problémáikat.

Kubatovics beszámolója: https://www.facebook.com/aron.kubatovics/posts/1019069391465180

18: 58 – A rendőrség tájékoztatása szerint 5000-en vannak a miskolci demón. A szerkesztőségben azon merengünk, vajon volt-e a rendszerváltás óta ekkora tüntetés Budapesten kívül. 
18: 45 – Újra Miskolc! Tóth Réka, a Diákparlament nevében beszélt, elmondta, hogy Hermanos volt, és nagyon büszke most arra, hogy ebbe az iskolába járhatott. „Vegyenek minket számba, diákok nélkül nincs oktatás.” – mondta.
Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetések szónoka egyetemistaként tüzelte az embereket: a felcsúti stadion is a mi pénzünkből épült, miközben évről-évre csökken az oktatásra szánt pénz – mondta. Szerinte a jelenlegi kormány elveszi a fiatalok jövőjét, akik ezért külföldre mennek. Végül jelezte, ha Orbánnak és Baloghnak nosztalgikus érzései vannak van a 60-as évek iránt, költözzenek Észak-koreába, mert ott divatos a központosítás.
Mendrey László, a PDSZ elnöke következett: „A tudás a sikeres országok útja, nem a rabszolgamunka!” Mendrey bojkottra szólítják fel a szervezeteket, azt kérte senki se vegyen részt a szerinte nevetséges Köznevelési Kerekasztalon.
Galloné, a PSZ elnöke szerint elfogyott a pedagógusokra oly jellemző türelem. A hatalom nem érti, mi a baj, mert nem akarja megérteni, hogy az oktatáspolitikája megbukott. Galloné végezetül mindenkit elhívott a február 13-i tüntetésre a Kossuth térre, mint mondta: „ A tiltakozás ott teljesedjen ki!”
Földiák András a Szakszervezeti Érdekegyeztető Fórum elnöke összefogásra hívott fel: „Szerinte az egész magyar közszolgálati rendszer recseg-ropog, és a kormányban nem tudják, hogy mit kellene tenni. A kormány vagy ráerőszakolja az akaratát a munkavállalókra (oktatás), vagy nem tudja mit kezdjen velük (egészségügy), vagy nem törődik velük, semmibe veszi őket (kultúra, szociális munka). Földiák összefogást sürgetett a kultúra, az egészségügy, az oktatás terén!
Végül Nemes Gábor, a Egységes Közlekedési Szakszervezetének vezetője beszélt. Egységes és erős közszolgálati demonstrációra, közös stratégiára van szükség szerinte. A miskolci városvezetésnek és a kormánynak címezve elmondta, nem kérunk a kisérletekből. „Nem vagyunk kisérleti alanyok, sem statisztikai adatok.„ A mai nap a problemák kimondásának napja. De holnaptól mi adjuk a leckét.” – fejezte be beszédét. 
18:35 – Budapesten, a Szabadság téren a zuhogó esőben viszonylag nagy tömeg, körülbelül 700 fő gyűlt össze, de a beszédek alatt folyamatosan szivárogtak haza az emberek. Az esernyőktől nehéz volt látni, a hangosítás sem volt túl izmos, ezért az emberek egymástól kérdezgették a hátsó sorokban, hogy éppen ki és miről beszél. A legnagyobb izgalmat az keltette, amikor Szüdi János oktatási szakértő beszédében a szakszervezeteket is megemlítette, de ezt a tömeg nem viselte túl jól, hangosan fújjoltak. Egy későbbi beszédben Lázár Júlia, a Hívatlanul csoporttól például arra biztatott mindenkit, hogy a pedagógusok a maguk eszközeivel (flashmobokkal, kétórás munkabeszüntetésekkel, egyéni megmozdulásokkal) folytassák a küzdelmet, és semmiképp se hagyják abba a harcot. A demonstrálók jó kedvűen tűrték az esőt, és bár a beszédekből kevesen hallottak keveset, de ha tapsolni, éljenezni kellett, a hátsó sorok is felélénkültek. A demonstráció végén még megemlítették a szervezők, hogy ideje máris készülni a február 13-i tüntetésre. „Ez jó volt, azon is ott leszünk” – mondta a tüntetés végén egy öreg bácsi, majd kézen fogva hazasétált a feleségével.
12650292_1085399871511163_916024300_n.jpg
A birodalmi sas lábánál gyülekeznek a budapesti tüntetők
18:15 – A  délmagyar szerint Szegeden kb. 500-an vannak, a nyugat.hu a szombathelyiek számát 200-ra becsüli. A Kisalföld szerint Győrben 120-an, Sopronban 60-an tüntettek. Győrben a szervezők jövő hétre új tüntetést jelentettek be. 

A pedagógusok egyik legfontosabb problémája a Klik, vagyis a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működésével van. Az iskolák életét gyakorlatilag megbénítja a szervezetmonstrum, amelynek egyetlen célja, hogy centralizálja az oktatási intézmények irányítását, és amelynek „köszönhetően” a pedagógusok bérei csúsznak, az adminisztrációs terhek nőnek, az intézmények fenntartása, működése veszélybe került. Nem egy iskolában olyannyira tarthatatlan a helyzet, hogy közüzemi tartozásokat halmoznak fel, mert a Klik nem fizeti a számlákat sem, miközben hiányoznak olyan egyszerű eszközök, mint a kréta, a nyomtatópatron vagy éppen a WC-papír. Ehhez képest a minisztérium ragaszkodik a gigaintézményhez, sőt maga Balog Zoltán közölte: nem engednek az állami fenntartó rendszerből.

Ehhez képest most épp az Emmi egyik háttérintézménye, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tette közzé hatástanulmányát, amelyben a Klik működését vizsgálták. Csak néhány a megállapításaik közül:

– A központosításnak a Klik felállítása óta eltelt időben semmilyen előnye nem látszik.

– A Klik akadályozza az iskolák mindennapi működését, megfosztja az intézményeket az autonómiájuktól, az igazgatókat pedig lehetetlen helyzetbe hozza.

– A Klik nem hoz érdemi szakmai döntéseket, azokat „felülről” szabályozzák és még a szakmai szervezetek elől is titkolják, ez pedig súlyos politikai kockázatokat hordoz magában.

– A Klik alá tartozó tankerületeket csak utasításokat követnek, amelyeket azonban a stratégiai gondolkodás teljes hiánya jellemez. Mivel a helyi szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyják, a távoli központból irányított intézményekben ellehetetlenedik a munka.

Csak egy példa, egy mai hírből: Szeptember óta nem fizeti ki a Klik két úszóegyesület teljesített számláit. Az intézmény közel 10 millió forinttal tartozik az Új-Hullám Sportegyesületnek és az Oxigén Úszósulinak, akik több mint 500 gyerek úszásoktatását végzik. Mivel 2014 óta kötelező az úszásoktatás, ám az iskolák többségének nincs uszodája, ezért egyesületeknek, úszóiskoláknak szervezik ki a feladatot. Csakhogy most a felhalmozódott tartozás miatt úgy tűnik, 500 gyereknek le kell mondania a kötelező úszásórákról, épp a Klik miatt.

18:10 – Veszprémben 150-en vannak, itt is esik, úgy hírlik, kb 3 fok van. Sokaknál mécseseket látni, állítólag ezeket fogják lerakni a tünti végén. A szervezők a Ha én rózsa volnék dalszövegét osztogatják a tiltakozóknak.

Budaörsről pedig videóval jelentkezünk, a helyi Herman Ottótól majdnem a főtérig ért a tömeg, tudosítónk szerint 800-1000 között lehetnek.

17:55 – Miskolc a tiltakozások bölcsője, a Hősök terén közel 3000-en hallgatják a felszólalásokat, helyszíni tudósítóink szerint a dühös pedagógusok, diákok és szimpatizánsok teljesen megtöltik a Hősök terét. A tüntetés a miskolci Herman Ottó Gimnázium petíciójához csatlakozó iskolák felsorolásával indult. 

Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója is felszólalt. „Sokan kérdezték h nem félunk-e, de nem félunk.” – mondta, majd azon élcelődött, hogy vannak, akik szerint a pedagógusok tiltakozását Soros György támogatja. A KLIK megszüntetésére tett javaslatát hatalmas taps fogadta.

Pukli után két Hermanos diák, Bedècs Vivien Bendicskó Lilla szólalt fel: „Büszkék vagyunk arra, hogy nem csak a történelemórán halljuk, mit jelent a demokrácia és a szólasszabadság, hanem meg is tanuljuk a tanárainktól!”

Miskolcról még jelentkezünk!

12670033_10153132440181324_1604084789_o.jpg

„Elégtelenek!” – kiabálják a miskolci tüntetők

17.35 – Tényleg országos a tiltakozás, Pécsen kb 1000-1200 ember tüntet a kormány oktatáspolitikája ellen. A pécsiek a 48-as térről indultak, most értek a Színház térre a KLIK épülete elé, ahol felszólalások kezdődnek. Alul élőben követhetitek!

Tüntetés

Posted by Berkecz Balázs on Wednesday, 3 February 2016

17.25 – Békéscsabán az eső ellenére több iskolából, 200-250 pedagógus, diák és szimpatizáns vonult ki tiltakozni a Szent István térre. Hrabovszki-Megay Oktávia, a tüntetést szervező Ébredj, Viharsarok civil szervezet elnökének rövid beszéde után a résztvevők egy fehér szalagot feszítettek ki a Városháza elé.

bekescs.jpg

17.20 – A miskolci menet eleje közben megérkezett a Hősök terére, de a vége még több utcával arrébb van. A szervezők arra kérik a demonstrálókat, tömörüljenek össze, hogy mindenki beférhessen a térre.

12656352_10153132422461324_790688269_o.jpg

misk3.jpg

misk4.jpg

17.15 – Budaörsön is párszáz tanár, szülő és diák gyűlt össze.

budaors.jpg

17.13 – Budapesti ernyőrengeteg

17.07 – budapesti Szabadság-téren már több százan vannak és folyamatosan érkeznek a demonstrálók. Pécsen 150 ember gyülekezik.

17.05 – Út közben több százan csatlakoznak a miskolci tüntetőkhöz.

misk1.jpg

17.03 – A miskolci menetben közben a tanárok követelései hangzanak el. 

Mit is várnak a pedagógusok?

Nem sokkal a Herman nyílt levele után a budapesti Teleki Blanka Gimnázium – támogatva a miskolciak kezdeményezését – egy 16 pontos listát állított össze, a pedagógusok követeléseivel.

  1. Valódi reformokat követelünk a gyakorló pedagógusok szakmai szervezeteivel történő egyeztetéssel, továbbá követeljük a reformok feltételeinek előzetes megteremtését, és felmenő rendszerű bevezetését!
  2. Követeljük a diákok és a tanárok óraszámának csökkentését!
  3. Követeljük a NAT tantárgyi követelményeinek a 21. századra való adaptálását, a lexikális ismeretanyag csökkentését, a diákok szabad idejének és gyermekkorának visszaadását!
  4. Követeljük a hátrányos helyzetű diákok állami forrásból való rendszeres ösztöndíjazását az egyenlő esélyek megteremtése és a társadalmi mobilitás érdekében!
  5. Követeljük az IKT korszerűsítését minden oktatási intézményben!
  6. Követeljük a tankönyvválasztás szabadságát!
  7. Követeljük a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosítását!
  8. Követeljük az oktatás finanszírozásának európai átlaghoz való igazítását!
  9. Követeljük az iskolák gazdasági önállóságának és az intézményvezetők igazgatói jogköreinek visszaállítását, a KLIK megszüntetését!
  10. Mind a tanulás, mind a tanítás alkotómunka, amit nem lehet bürokratikus indikátorokkal minősíteni. Követeljük a pedagógus-életpályamodell és -minősítés, valamint a tanfelügyeleti ellenőrzés átalakítását, immáron a valóságos oktatási feltételek figyelembevételével.
  11. Követeljük a személyiségi jogok tiszteletben tartását, és a felügyelettel kapcsolatos dokumentumoknak az OH informatikai felületén való rögzítésének leállítását!
  12. Követeljük a pedagógus bértábla minimálbér-követésének visszaállítását, a tanári fizetéseknek az értelmiségi léthez szükséges szintre emelését.
  13. Követeljük a tanárellenes, 40-60%-os fizetésemelésekről szóló, a közvéleményt félrevezető bejelentések leállítását. A több évtizede pályán lévő kollégák bére néhány ezer forinttal, vagy egyáltalán nem növekedett a pályamodell bevezetése óta.
  14. Követeljük a túlmunka díjazásának visszaállítását!
  15. Követeljük az oktatás teljes dolgozói körének a bérrendezését : a pedagógusok munkáját segítő iskolatitkároknak, rendszergazdáknak, az iskolák működését biztosító karbantartóknak, takarítóknak.
  16. Követeljük, hogy az elvont NOKS-státuszokat (szabadidő-szervező, gyermek- és ifjúságvédelmi felelős, gazdasági ügyintéző) állítsák vissza!

16.57 – A Kisalföld szerint Győrben 50 tanár tiltakozik.

16.55 – Egyre kevesebbet költ oktatásra a magyar állam:

2003-ban még a központi költségvetésből GDP-arányosan 5,7 százalék jutott oktatásra, addig 2013-ban már csak 3,93 százalék. 2010 után ráadásul felgyorsult a folyamat és 3 év alatt közel 1 százalékponttal csökkent a GDP-arányos állami kiadás, aminek fő elszenvedője a középfokú és felsőfokú oktatás volt. Az OECD adatai szerint 2008-2012 között az oktatásra költött állami pénzek a teljes állami kiadások százalékában 25 százalékkal csökkentek Magyarországon. A magyarországi csökkenés az egyik legmagasabb mértékű volt az OECD-országok közül.

Bár egyre kevesebbet költ a kormány az oktatásra, van, amire ezen belül nem sajnálják a pénzt.

A pedagógusok leginkább a centralizált oktatás ellen tiltakoznak, aminek megtestesítője nem más, mint a Klik. A 2013-ban létrejött gigaintézményre akkor még 441 milliárdot szántak, 2016-ban azonban már 561 milliárdos büdzséből gazdálkodhatnak. Vagyis másfélszeres pénzből gazdálkodhatnak idén – rosszul.

Baja még a pedagógustársadalomnak, hogy silány minőségű, de rájuk erőszakolt tankönyvekből kell tanítaniuk. A szintén centralizált tankönyvpiac 20 milliárd forintból gazdálkodhat, ebből csak 9 milliárd arra ment el, hogy államosíthassák a tankönyvkiadókat, ennyibe került az Apáczai és a Nemzedékek Tudása Kiadó megvásárlása. Mondhatni, megérte!

Szintén nagy baj, hogy az életpályamodell bevezetése ellenére sem emelkedik úgy a tanárok fizetése, ami méltó lenne az elvégzett munkájukhoz. Ehhez képest 11,3 milliárd forint ment el arra, hogy az Oktatási Hivatal és az Oktatáskutató és fejlesztő Intézet kidolgozzon egy átfogó programot az „életpályamodellhez kapcsolódó továbbképzések fejlesztésére”. Ablakon kidobott pénz…

Szintén az OH költhetett 3,5 milliárdot az „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” elnevezésű pályázatra, és 4 milliárdot a pedagógusminősítési rendszer bevezetésének szakmai támogatására – ami ellen a tanárok szintén tiltakoznak.

De – ismételjük meg – kréta nincs az iskolákban, a bérek rendszeresen késnek, és a kísérleti tankönyvek többsége legfeljebb krumplipucoláskor használható fel értelmesen.

16.45 – Tényleg nagyon sokan vannak – helyszíni tudósítóink alaposabb becslése 3000 közelire teszi a létszámot.

16.40 – A tanárok menete elindult a Herman Ottótól, a Hősök tere felé, ahol a közlekedési dolgozók már várják őket. A téren közben épp Orbán Viktor szavait játsszák be: „Magyarország felemelkedésének a kulcsa a tudás.” Hát igen…

16.36 – A Herman előtt eredetileg a rendőrség nem zárta le az úttestet, mert „nem számítottak sok emberre”, ezért csak a járdát zárták le. A tüntetők nagy számát látva azonban korrigálták a hibát.

16.30 – A miskolci Herman Ottó Gimnázium előtt elkezdődött a tanárok demonstrációja, tudósítónk első becslése szerint legalább 3000 ember gyűlt már össze.

herman2.jpg

Az egyik szónok, Tyetyák Zoltán épp arról beszél: „mindenkinek van olyan tanárra, akire élete végéig emlékezni fog, de ki fog emlékezni egy ügyeskedő miniszter, egy szolgalelkű államtitkár, vagy egy erőszakos házelnök nevére 20-25 év múlva?”

Elkezdődött a tüntetés Miskolcon! Elég sokan vannak a szemerkélő eső ellenére is! Az egyik szónok épp arról beszél: „mindenkinek van olyan tanárra, akire élete végéig emlékezni fog, de ki fog emlékezni egy ügyeskedő miniszter, egy szolgalelkű államtitkár, vagy egy erőszakos házelnök nevére 20-25 év múlva?”Közvetítésünk a tüntetésekről a linken: http://kettosmerce.blog.hu/2016/02/03/miskolcrol_indult_orszagos_lett_eloben_a_tanarok_tunteteseirol

Posted by Kettős Mérce on Wednesday, February 3, 2016

16.25 – A 24.hu rövid interjút készített a pedagógusok tiltakozáshullámát elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium egyik tanárával. Kiállásuk példamutató!

16.18 – Tanári bérek és életpályamodell

Bár a kormány berkein belül szokás olyan frázisokkal hergelni a népet, mint hogy „soha nem látott mértékben nő a tanárok bére” (copyright Kósa Lajos); vagy utalni arra, hogy a pedagógus életpályamodell csupa szépet és jót hoz a tanároknak, az igazság ennél sokkal szomorúbb. A pedagógus életpályamodell alapján 2016. szeptemberétől valóban emelkedik a tanári fizetés 3,4 százalékkal, ami 3-15 ezer forint közti összeget jelent. Ha azonban a pedagógusok bérét nem választották volna el a minimálbér mindenkori értékétől, akkor egyeseknek már január 1-től akár 20 ezerrel is nőhetett volna a bére. Ráadásul míg a minimálbér nem csak idén, de tavaly is emelkedett , a pedagógus életpálya-modellben tavaly nem járt magasabb fizetés – míg ha marad az eredeti rendszer, akkor 5-5 százalékkal nőtt volna tavaly és idén is a tanárbér. Így a tanárok keresete az elmúlt két évben jócskán elmaradt attól, amit egyébként megérdemelnének, s ami a régi rendszerben járt is volna nekik. Hab a tortán, hogy az OECD-országok közül Magyarországon a legalacsonyabbak a pedagógusbérek.

Az általános iskola felső tagozatán oktató tanárok 48 százalékát keresik annak, amit a hasonló képzettségű, teljes munkaidőben foglalkoztatottak.

A magyar tanárok mindössze 30 százaléka fiatalabb 40 évesnél, és több mint 35 százaléka elmúlt már 50.

16.10 – Helyzetjelentés szülői szemmel Miskolcról, ahol nemsokára kezdődik a fáklyás felvonulás:

Az oktatásban nincs helye a politikának, de nem is az oktatók masíroztak be a parlamentbe és írták elő a tisztelt Parlamentünknek, hogy mit kell tennie, pont ellenkezőleg, a parlamenti politika volt az, ami nem állt meg az iskola kapujában, hanem erőszakkal tovább nyomul, a folyosókig, a tantermekig, egészen addig, míg be nem hálózza és meg nem fojtja gyermekink lelkét. Márpedig én nem hagyom, hogy gyermekem és közém álljon egy hatodrangú szerző által jegyzett silány olvasókönyv, egy olyan kétes tantárgy mint az etika, ami etikusan felszólítja a gyermekemet, hogy utálja azokat akik mások, még akkor is, ha azok a szülei.

16.00 – Eddigi cikkeink a pedagógusok tüntetéséről:

15.50 – A „bukott baloldal” miatt van minden

Menetrendszerűen érkezik a baloldalazás a kormánypártok részéről. A KDNP-s Hollik István sajtótájékoztatóban kelt ki a mai demonstrációk ellen. Szerinte bukott baloldal csak pártpolitikai célokra használja a pedagógusokat, elégedetlenséget szít közöttük.

Persze, mert amúgy az országban minden tökéletesen működik, senkinek nem lehet jogos elégedetlensége, az alacsony fizetések, a szétmálló oktatási rendszer nem számít, itt csak a „bukott baloldal” miatt lehet para. Reméljük a dolgozók összefogása kibillenti a Fideszt ebből az évtizedes lázálmából!

15.45 – Budapesten, a 6. kerületi tankerületi fórumon „helyzet van” – írta az egyik résztvevő a Hívatlanul Facebook-csoportban. A beszámoló szerint a megjelent pedagógusok nem kaptak napirend előtt szót, mert nem akarták elfogadni a napirendet. „Szinte mindenki kivonult, kimentünk megbeszélni. A „fórum” üres teremmel ment tovább. Elképesztő forradalmi hangulat van itt” – írta az egyik résztvevő. Bár később folytatódott a fórum, vita lett abból is, hogy a pedagógusok által benyújtott panaszokból a tankerület csak egy „kivonatot” akart továbbítani, nem a benyújtott iratokat. „De nem fogjuk hagyni!” – állt az egyik bejegyzés végén.

15.35 – A közlekedési dolgozók átadták petíciójukat a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezetőségének, és ígéretükhöz híven elindultak, hogy csatlakozzanak a tanárokhoz. Közel száz dolgozó indult el, a miskolci színháznál fognak csatlakozni a pedagógusokhoz.

kolz6.jpg

15.30 – Zelenka: Miskolc mostantól mintaváros

A szakszervezeti vezető elmondta: „mintát szolgáltatunk arról, hogy a szolidaritás nem egy elvont fogalom, hanem egy élő valami.” Szerinte saját megfélemlítése minden munkavállalónak szól, és ha a szolidaritás működik, akkor a megfélemlítés nem éri el a célját.

 

15.20 – Több szakszervezeti vezető is felszólal, mindannyian a közös dolgozói kiállást és szolidaritást hangsúlyozzák. Székely Sándor, a Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozatának ügyvezetője szerint akár az is eljöhet, hogy bebörtönözik majd a szakszervezeti képviselőket, ha a munkájukat végzik, ezért kell Zelenka László mellett kiállni. „Azért vagyunk itt, hogy ezt ne engedjük! Takarítanunk kell, hogy eltűnjon a mocsok!” – mondja Székely.

15.10 – Miskolcon vannak a közlekedési dolgozók is

Béremelésért és a sztrájkjog megsértése miatt demonstrálnak a közlekedési dolgozók. Miskolc Városi Közlekedési Zrt. telephelye előtt a dolgozók többek közért amiatt gyűltek össze, mert Zelenka Lászlót, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének az elnökét munkaadói „jármű-takarítási büntetéssel” sújtották, hogy megfélemlítsék a tervezett sztrájk miatt. 

A helyszínen több szakszervezet képviselője is összegyűlt, ott vannak a vasutasok, energia- és acélipari dolgozók és a teherfuvarozók szakszervezetének képviselői is. Kis akcióval is készültek: seprűket hoztak magukkal, jelezvén: szolidaritást vállalnak a megbüntetett szakszervezeti vezetőkkel.

kozl1_1.jpgkozl4.jpg

15.00 – A tüntetések kronológiája: ki, hánytól és hol tüntet?

Miskolc, Herman Ottó Gimnázium Sportcsarnoka – Hősök tere,16:30 – https://www.facebook.com/events/933…
Békéscsaba, Szent István tér, Városháza előtt, 17:00 – https://www.facebook.com/events/115…
Budaörs, Ifjúság u. 6. (Herman Ottó Általános Iskola), 16:30 – http://tanitanek.com/Hir/Details/f5…
Budapest, Szabadság tér, 17:00 – https://www.facebook.com/events/958…
Győr, Városház tér 1. 16:30 – https://www.facebook.com/1000018682…
Hajdúszoboszló, Kálvin tér, 16:30 – https://www.facebook.com/events/805068462971829/
Pécs, 48-as tér (biciklis-fáklyás vonulás tankerület épületéhez), 17 óra – https://www.facebook.com/events/1070133259698514/
Sopron, Széchenyi tér 1., 17:30 – https://www.facebook.com/events/506…
Szeged, KLIK Szegedi tankerületének Kálvária sgt. 84-86 szám alatti épülete, 17:30 – https://www.facebook.com/events/950…
Szombathely, Borostyánkő áruház előtt, 17:00 – https://www.facebook.com/events/179…
Veszprém, Szabadság tér, 18:00 – https://www.facebook.com/events/973..

14.45 – Az Index arról ír, hogy ebben a hónapban is csúsznak a tanári fizetések, bár korábban rendre megkapták folyó hónap 3-ig a pénzt, most sorra jelzik a tanárok, hogy nem érkezett meg hozzájuk a fizetésük. Persze ez nem csak a tanároknál van így, a mentősök, az egyetemi oktatók, sőt az akadémiai dolgozók esetében is csúszik a fizetés.

14.40 – 3 tüntetés és 2 konzultáció 10 nap alatt

Mindeközben az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán sem tétlenkedik. Miskolcon már meghallgatta a pedagógusok problémáit, és érdemi válaszokat ugyan nem adott, de hirtelen, és nyilván nem véletlenül elrendelte, hogy épp február 3-án vitassák meg tankerületi fórumokon a Klik emberei és az iskolák a panaszokat. Azaz a demonstráció napján az iskolák és pedagógusaik azzal szembesültek, hogy választaniuk kell: tüntetnek vagy konzultálnak.

Balog a február 13-ra hirdetett országos demonstrációra is rászervezett: ekkorra a köznevelési kerekasztalt hirdette meg, ahová egyébként várja az aznapi tüntetést bejelentő Pedagógus Szakszervezetet is.

Múlt szombaton pedig megtartotta első ülését pedagógusok, nevelők, nevelést-oktatást segítők, diákok és szülők részvételével az Országos Tantestületi Értekezlet, amely egyből jelezte, hogy illegitimnek tekinti Balog kerekasztalát, és érdemi tárgyalásokat követel, az érintettek bevonásával. Ők február 10-re hirdettek demonstrációt, a fővárosban.

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 135 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.