Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nacionalizmusból lehet kenyeret venni?

Ez a cikk több mint 8 éves.

Mindenki hallotta már az olyan „poénokat”, mint az „idősebb vagyok, mint Szlovákia”, divat lehülyézni és tanulatlan parasztnépezni a románokat. Egy olyan kis világban élnek egyesek, amelyben még mindig a Nobel-díjasok száma, meg Neumann János és Teller Ede jelenti a világot, meg azt képzelik, hogy a magyarok rendelkeznek valami szuper képességgel. Hát ideje ránézni a számokra és ezt félrerakni, mert ha így folytatjuk tovább és nem nézünk szembe a tényekkel, akkor végünk.

Ugyanis a helyzet az, hogy nagyon elbasztuk az elmúlt 10 évet. Nem csak Orbánék az elmúlt 6-ot, hanem Gyurcsányék is az előtte lévőket. Ha megnézzük a régiós adatokat, az látszik, hogy 10 éve egy helyben toporgunk, miközben a többiek húznak el. Januárban a szlovák nettó átlagbér előzte be a magyart, és ha megnézzük a lenti, a jólétet mérő grafikont, azt látjuk, jönnek a románok fel ránk, és hagynak el minket a lengyelek és a szlovákok, ha pedig a többi adatot is nézzük, Montenegró, Horvátország és Szerbia is a nyomunkban van, nem beszélve a jólétéről „híres” Bulgáriáról. Menthetetlenül csúszunk ki Közép-Európából.

kkestat.JPGGrafikon:M.S.

A fenti adatsor azt méri, hogy mennyi pénz van a zsebünkben átlagosan nekünk állampolgároknak az EU tizenöt, elsőként csatlakozó tagállamának átlagához képest, ha az árkülönbséget nem számoljuk. Persze nem minden szempont szerint ennyire durva a különbség, de lényegében alig van olyan mutató, amelyben a körülöttünk lévő országok nem robognak el mellettünk.

Azt láthatjuk, míg 2003-ban a 2004-es bővítés előtti uniós tagállamok polgáraihoz képest 56 százaléknyi pénz volt a zsebünkben, addig most 58. Apró növekedés, de növekedés mondhatnánk. Csakhogy Szlovákiában a 2002-es 48-ról, 71-re, Romániában a 2004-es 33-ról, 52-re, Lengyelországban a 2004-es 47-ról, 68-ra emelkedett ez a szám. Tehát míg a térség tagállamaiban 20-40%-os növekedést láthatunk tíz év alatt, nálunk pusztán 2 százalékosat. De ha csupán az elmúlt 5 évet nézzük, ott is háromszor négyszer annyi százalékponttal növekedtek a körülöttünk lévő államok, mint mi.

Úgyhogy ideje lenne felülkerekedni azon a nacionalizmuson és felsőbbrendűségi hülyeségen, ami azt mondja, mi vagyunk a legkirályabbak. Ami nem enged minket szembenézni a tényekkel, és ami minden adat ellenére valami magyar sikerről beszél. Mert ilyen siker sajnos nincs.

Ideje lenne megnézni, mi mit rontunk el és a környező országok mit csinálnak jobban, ideje lenne tanulni a lenézett románoktól és szlovákoktól. Ideje lenne megtanulni, hogy a magyar büszkeségből nem lehet kenyeret venni, hogy a magyar reformok nem működnek.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 109 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.