Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

12 mémen keresztül az év

Ez a cikk több mint 8 éves.

A Kettős Mérce cikkeken túl még hírlevelet, Facebook-fiókot és egy Tumblr-profilt is üzemeltet, és mi is adhatná jobb áttekintését az évnek, mint ha megnéznénk, melyik hónapban melyik mém volt az, amely a leginkább megihlette a tumblrezők fantáziáját.

A január még az előző év végi netadós tüntetések és a kormányellenes hangulat jegyében telt, így nem is meglepő, hogy Széky János egyik képének átvétele aratta a legnagyobb sikert. Vigyázat, kövérezés!

januar_szeky.jpg

Februárban robbant a gecigránát. Simicska Lajos elhíresült mondatai valószinűleg több generációnak fogják megváltoztatni a káromokodáshoz és a politikához való viszonyát. Érdekes módon ez a Mónika show mém pörgött a legnagyobbat a Mérce tumblrén:

februar.jpg

Március már messze szállt. Abban a hónapban a szlovén melegházasság parlamenti megszavazása vitte a prímet a Mércén. Azóta viszont egy két héttel ezelőtti népszavazáson a katolikus szervezetek kampányát követően nemet mondtak a szlovénok a melegházasságra. Úgyhogy a kép már nem annyira aktuális, de szépen jelzi a jobboldali fordulatot Európában.

marcius.png

Áprilisban az V. kerület szegényellenes húzása vitte a prímet. Rogán házi kerülete ugyanis egymillió forintot költött arra, hogy felhúzzon egy kalickát a Bástya utcában, hogy ne üljenek az óvoda mellé a hajléktalan emberek. Aminek eredményeképpen a hajléktalan embereknek kényelmetlenebb lett, de egy méterrel arrébb ülnek. Valójában pedig ebből az egymillió forintból simán el lehetett volna intézni nekik pár hónapnyi lakhatást, és egy kis szociális munkával esélyt adni arra, hogy visszatérjenek a társadalomba. Az V. kerület viszont a teljesen értelmetlen büntetést választotta.

aprilis.jpg

Május a dolgozók tüntetéseinek hónapja volt. A tumblren pár képben mutattuk be milyen helyzetben vannak a szociális munkások és az ápolók. Fizetés, nyelvtudás és végzettség.

http://kettosmerce.tumblr.com/post/118553238627/mivel-az-előző-képsor-annyira-pörgött-gondoltuk

Június a nemzeti konzultáció és a menekültellenes hisztéria indulásának hónapja volt. A Mérce tumblrén is egy plakát átalakítás futotta a legnagyobbat. Sőt ez a kép a Mérce tumblre teljes éves forgalmának a 10%-át generálta. Nem véletlenül:

junius.jpg

Júliusban a Párkocka a szomorú Hitler-fanokról készített képregénye vitte a pálmát, amely a németek menekültekhez való viszonyára, és ennek magyar megítélésére reagált tűpontosan.

julius.jpg

Augusztusban Rutz Tamás képe a Fidesz korrupciójának leírásáról tehenes perspektívába rakva vitte a pálmát.

augusztus.png

Szeptemberben már minden összefolyt mindennel. Ennek eredménye, hogy az ARC plakátkiállítás egyik képe, amely a menekültválságot és a kerítésépítést fogta össze az olimpiai pályázattal volt a Mérce legnépszerűbb mémje.

szeptember.jpg

Októberben a prágai magyar nagykövetséget rajzolták át a magyar kormány politikája ellen tiltakozó csehek. Bár meglepően sok tüntetés és tiltakozás volt külföldön a kormány politikája ellen, erről a média elég marginálisan számolt be, velünk ellentétben.

oktober.jpg

Novemberben az Orbán Viktornak manipuláló MTI vitte a prímet. Érdekesség, hogy miután megalkottuk a lenti képet és elkezdett terjedni, azután a kép egyik eredetijét adó Szabolcs Onlineról eltávolították a miniszterelnöknek és az MTI-nek kényes képeket és bejegyzést.

november.jpg

Decemberben pedig mi más vihette volna a prímet a tumblr felhasználók körében, mint a Kövér-Ákos balhé. A „magyar reformok működnek” plakáton hirdeti a férfi: teherbe estem!

december.jpg

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.