Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízmilliót fizetne Lázár a gyerekeidért – álmegoldás amelytől nem lesz jobb gyereket vállalni

Ez a cikk több mint 8 éves.

Ne szépítsük a dolgot: ezt megint irdatlanul beszoptuk.

Én például utoljára a bevándorlásellenes Nemzeti Konzultáció kérdéssorának kielemzése idején éreztem ilyen hülyének magam: akkor napokon keresztül írtam megveszekedetten, hogy hány ponton tesz fel gonosz, szándékkal ártó, manipulatív kérdéseket a kormány a közvélemény megvezetésére, hogy aztán elégedetten dőljek hátra – és képedjek el nem sokkal később azon, hogy a menekülthullám ideérkezésével hogyan húznak fel egy olyan kerítést az országhatárra, ami végképp kivetett minket Európa szívéből. Akkor látszott igazán, milyen elképesztően kimódolt, kiszámított módon dolgozik az Orbán-kormány, hogy tréningezi rá a közhangulatot arra, amit el akar érni.

Akkor fogadtam meg én is, hogy eztán okosabb leszek, és nem ugrom az első szóra, amikor a Fidesz (hovatovább a KDNP!) kijelent valami rémeset, inkább kivárom, hogy mit akarnak kihozni belőle. Most nem sikerült. Nekem se, de másoknak se.

foglalkoztatas.JPG

Minél magasabb a foglalkoztatási ráta, annál nagyobb a gyermekvállalási kedv. Forrás: Eurostat (foglakoztatási ráták), OECD (termékenységi arányszámok)

Amikor szerdán Lázár János kiállt és bejelentette a tíz éven belül három gyereket szülő nőknek (és természetesen családjaiknak) adandó tízmilliós állami támogatást (meg a többit), akkor esett le: megint megcsinálták. Sikerült ráhergelniük a tömeget a témára, majd amikor épp borult volna a bili, kicsapták az asztalra a mindent vivő aduászt. Szülj pénzért, add el a lelked tíz évre, áldozz be három gyereket, előre megveszi őket a kormány. Ne tévedjünk: egy ilyen gazdasági helyzetben kecsegtető ajánlat ez – csakhogy súlyos árat fizethetünk érte.

Az, amit most művel a kormány, újfent veszélyes és felelőtlen. Demográfiai harcot így, ilyen módszerekkel még senki nem nyert meg. A Fidesz sem nagyon büszkélkedhet az eddigi, „családbarát” konstrukcióival. Megígérték ugyan, hogy rendezik az áldatlan állapotokat, de például a családi adókedvezmény mutatja igazán, hogy kiknek is akartak valójában kedvezni. Minél gazdagabb valaki, minél jobban él, annál több jut neki. Aki viszont szegény, az két utat választhat: vagy nem vállal gyereket és úgy nyomorog, vagy vállal, de akkor sem lesz semmi jobb. Ebben a helyzetben talán nem csoda, hogy szülésre ösztönző hatása az ilyen típusú intézkedéseknek nem volt. Lényegi megoldás pedig eleddig nem került terítékre.

Nem véletlen, hogy hazánkban jelenleg európai viszonylatban is kirívó a kisgyermekes nők rendkívül nagyarányú inaktivitása – vagyis aki gyermeket vállal, az bizony nehezen talál vissza a munka világába, és minél alacsonyabb valakinek a végzettsége, ez annál inkább igaz rá. A kilencvenes évek munkanélküli-sokkja után lassan, de biztosan kezdett visszatalálni a rendszer a viszonylag normális kerékvágásba, bár a gazdasági válság például negatívan befolyásolta a javuló tendenciát. Ám hiába értünk el 2013-ban odáig, hogy győzelmi jelentésben olvashattuk: a foglalkoztatottak száma történelmi csúcsra ért. Ez ugyanis két okra vezethető vissza – egyrészt a közmunkások időszakos, de robbanásszerűen megemelkedett számára, másrészt a nők részmunkaidős foglalkoztatásának elterjedésére. Vagyis két olyan megoldást kínált a Fidesz, ami valójában legfeljebb a létminimum környékére utalta azokat, akiket visszavezetett a munka világába. A részmunkaidőben dolgozó nők éppoly kiszolgáltatottak maradtak, mint azok, akik a közmunka-program keretei közt próbálnak boldogulni. Ennyit a megoldásokról…

Ami pedig a gyermekvállalás és a munkavállalás közti dilemmát illeti: Európa azon országaiban, ahol a nők munkavállalását a kormány valóban támogatja, ahol a nők körében kevésbé alacsony a munkanélküliek száma, ott bizony a gyermekvállalási kedv is kivétel nélkül jóval nagyobb (az északi országokat, illetve Franciaországot érdemes itt kiemelni).

Úgyhogy az irány, amit most kijelölt a Fidesz, megint csak látszatmegoldás felé tereli az embereket, miközben a szavazótábort beleringatja abba a hamis biztonságérzetbe, hogy a kormány minden problémán rajta tartja a kezét, és azonnali megoldásokat kínál a rászorulóknak. Ennél nagyobb hazugságot viszont elképzelni is nehéz. Kapsz tízmilliót lakásra, de szülj három gyereket? Eltartani, felnevelni, oktatni ki és miből fogja őket? Felelőtlen ösztönző módszer tehát ennyi pénzzel csábítani a jobb életre vágyó magyarokat gyermekvállalásra, miközben (igaz, a kormány jelenleg ezt is tagadja) egyre több és több gyerek él a szegénység valamilyen fokán.

Ezzel az egésszel viszont megint csak egy baj van: újra csak arról beszélünk, amit a Fidesz diktál (ennyit a véleménydiktatúra mibenlétéről), megint tényeket keresünk, hogy cáfoljuk az őrületet, racionális érvekkel próbálunk harcolni egy szélmalom ostoba lapátjai ellen. Pedig nem kizárt, hogy egy év múlva megszületnek a Lázár-gyerekek, akiket a tízmilliós neszesemmire vállalnak be a szüleik. Mi pedig várhatjuk közben, mivel etet meg legközelebb a Fidesz.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.