Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tovább koncentrálódik a világvagyon, tovább nőnek az egyenlőtlenségek

Ez a cikk több mint 8 éves.

Kicsit kevesebb volt a világ összvagyona 2015-ben, mint egy évvel korábban, a gazdagok viszont jól jöttek ki a dologból: ők még gazdagabbak lettek – derült ki a Credit Suisse svájci bankház friss jelentéséből.

A hektikus árfolyammozgásoknak köszönhetően a világ összvagyona valamelyest csökkent, a vagyoni egyenlőtlenségek pedig az elmúlt egy évben tovább növekedtek. Aki eddig jól állt, az még többet szedett össze, aki viszont korábban sem élt jól, az még nehezebb helyzetben van.

A piramis jelenleg így néz ki:

cu2k45_weaalluz.jpg

(Forrás: Twitter / World Economic Forum)

Legalul van mintegy 3,4 milliárd ember, akinek fejenként kevesebb mint 10 ezer dollárja van. A világ összvagyonának ez alig 3 százaléka, amivel a világ felnőtt lakosságának 71 százaléka rendelkezik.

Felettük van 1 milliárd ember, akik 10 és 100 ezer dollár közti vagyonnal rendelkeznek, Vagyis a világ vagyonának 12,5 százaléka a felnőtt lakosság 21 százalékának kezében van.

Még eggyel feljebb kevesebb mint 350 millióan vannak, akik viszont 100 ezer és 1 millió dollár közötti vagyonnal bírnak. Közel 40 százaléka ez az összvagyonnak, a felnőtt lakosság 7,4 százalékának kezében.

És a gazdagabbnál is gazdagabbak, akik a piramis csúcsán birtokolnak fejenként 1 millió dollárnál is többet, alig 34 millióan vannak. Arányaiban: 0,7 százalék kezében van a világ vagyonának 45,2 százaléka.

A Credit Suisse emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a világvagyon java továbbra is az Amerikai Egyesült Államok és Európa területén koncentrálódik, az utóbbi időben figyelemre méltóan előretört Kína is, már ami a vagyonhalmozást illeti – az összvagyon tizede immár a kínaiak kezében van. Ami pedig a társadalom szerkezetét tekinti: most először a kínai középosztály a legerősebb a világon: 109 millióan vannak (míg az Egyesült Államokban 92 millió felnőtt tartozik a középosztályba, a világ egészét tekintve pedig 664 millió fő). A középosztály megerősödése pedig a jövőben fontos szerepet játszhat egy stabil, folyamatosan fejlődő gazdaság kialakulásában is.

A trendeket figyelembe véve a Credit Suisse úgy kalkulál: a következő években tovább nő majd a milliomosok száma, vagyis azoké, akik a piramis csúcsán szereznek maguknak helyet. Ennek oka elsősorban az, hogy a jóléti államok (mint például az USA) levetik magukról a gazdasági válság utolsó hátráltató elemeit is, és tovább fejlődnek, emellett azonban a feltörekvő sikerországok (ismét Kínát, illetve Indiát emelik ki) tovább halmozzák majd – természetesen kevés, de jól megválogatott kézbe – a világvagyon fennmaradó részeit. A Credit Suisse szerint a milliomosok száma a következő 5 évben várhatóan 46,2 százalékra, az 49,3 millió emberre  emelkedik a világban.

Csak az érdekesség kedvéért: a 7,9 milliós magyar felnőtt lakosság összesített vagyona a Credit Suisse felmérése szerint 244 millió dollárt tesz ki (ami több mint 66,6 milliárd forint), ez a világ  teljes felnőtt lakosságának összvagyonából alig 0,1 százalékot tesz ki.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.