Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Legalizált korrupció, fideszesített NAV

Ez a cikk több mint 8 éves.

A kormány egyetlen nap alatt nyomta le a Parlament torkán az új NAV törvényt. Nemcsak a legfontosabb gazdasági szabályzó szervet vonták szoros politikai irányítás alá, hanem olyan korrupciót megkönnyítő „húsvéti tojásokat” rejtettek a sorok közé, ami minden jó érzésű, adótudatos ember zsebében kinyitja a bicskát. A kétharmados szavazáshoz a DK és a Liberálisok asszisztáltak.

vago.jpg

Ahogy sejteni lehetett, Vida Ildikó távozása az adóhatóság éléről nem a várva várt megtisztulást hozta el; a NAV-botrány főkolomposai továbbra is a székükben ülnek. A korrupciókutatók már jelezték, hogy a Minisztériumból eddig is „leszóltak” az adóhatósághoz, egyes ügyekben. Csakhogy eleddig mindez törvényekbe ütközött. Az adóhivatali dolgozók szemében az egyes cégek érdekében vagy ellenében eljáró politikusok most már nemcsak nagyemberek, akinek nehéz ellentmondani, hanem hivatali felettesek, akiknek lehetetlen. Most, hogy államtitkári szinten irányítják majd a NAV működését, megszűnhet az „állam az államban” helyzet. Minden politikai felelősség innentől a Fideszé. A gazdasági szféra gyarmatosításában eddig sem mutattak önmérsékletet. Ha minden törvényi felhatalmazásuk is meglesz, hány olyan eset lesz, hogy nekik nem tetsző cégre küldik rá az adóhatóságot?

A törvényjavaslat ilyetén formán való átverése a parlamenti munka arcul köpése. A minden magyar ember életét befolyásoló törvény tervezetét az azt megszavazó képviselők sem ismerték 24 órával korábban. Olyan rendelkezéseket iktattak törvénybe, amelyek a nyilvánvaló korrupciós üzelmek legalizálását szolgálják. A „nemzet veje”, Tiborcz István a túlárazott közvilágítás-tendereken annyira belejött a közpénzszivattyú túráztatásába, hogy a világért sem hagyná abba. Sajnos ősszel történt egy apró malőr a Kossuth téri törvénygyárban, és mint a miniszterelnök közeli hozzátartozóját nem engedték oda az adóforintjainkkal teli zsírosbödönhöz. Ezt a bakit orvosolta a tegnapi törvény azzal, hogy a külön háztartásban élő közeli hozzátartozókat kiviszik a tiltott körből. Tiborcznak jár a mi pénzünk, hiszen ő már a saját lábán áll.

A vagyonosodási vizsgálatok intézményét kiheréli ez a törvény. Miből él Habony Árpád? Erre a kérdésre nem keresheti a választ az adóhatóság, csak ha Habony akarja. A becslési eljárás megszüntetésével az adóhatósági ellenőröknek nem lesz lehetőség felmérni, hogy a Gucci táskák, a gigerli stílus, a sportautók, a százezer forintos pezsgők, a luxuslakások fenntartására mennyi pénz is kell. Az egy másik kérdés, hogy eddig sem publikálta a NAV, hogy érdemben nyomozott volna a NER Raszputyinjának extravagáns életvitelét lehetővé tévő anyagi fedezet után. Ezután viszont már lehetősége sem lesz vizsgálódni.

A korrupció legalizálása a Fidesztől nem új jelenség. Ám most kilóg a lóláb, hogy kik is játsszák őfelsége ellensége szerepét valójában. A Gyurcsány- és a Fodor-párt, amikor valóban kell a kétharmad, akkor sunnyogva megnyomják az igent. Fodor állítólag csak nem figyelt munka közben. Gyurcsányék még nem tudták megindokolni a korrupciót legalizáló lépésüket. Miközben pont ők voltak azok, akik szigorítani akarták az összeférhetetlenségi szabályokat.

A legalizált korrupció ellen csak a nép tud tenni, hiszen az ellenzéki pártok, még ha nem csak asszisztálnak is az egészhez, akkor se tudnának sokat tenni. Minden hatóság, szakmai és civil szervezet eszköztelen a törvénybe foglalt rablás ellen. Amíg milliók nem állnak fel ez ellen, végig kell néznünk, hogy kilopják a szemünket; és mindezt büntetlenül teszik, mert a törvényeket is magukra szabják.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.