Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mint kacsa a nokedlit, úgy nyelik be egyesek a Fidesz terroristapártoló baloldal képét

Ez a cikk több mint 8 éves.

Az elmúlt pár hónapban iszonyatosan gyorsan változtak a történések, változott a tudásszintünk a menekültkérdésben, csilliárdnyi információt kellett befogadnia annak, aki reális képet kívánt alkotni a történésekről. Ezért nem is ildomos számonkérni egy vagy két hónappal ezelőtti nyilatkozatokat embereken.
Az elmúlt hónapokban a kormánypárti sajtó, és maga a kormánypárt kommunikációja létrehozott egy olyan hamis észlelést a magyar politikában, mintha a Fidesz, amely a menekültek kontrollálását és ellenőrzését akarná, állna szemben a menekülteket simogató baloldallal és liberálisokkal, akik ellenőrzés nélkül, kontrollálatlanul beengednének minden menekültet. Miközben, ha megnézzük, az LMP és az Együtt menekültügyi javaslatcsomagját, erről szó sincs. Az Együtt pont a menekültek kontrollált ellenőrzésére is tett javaslatot, míg az LMP javaslatában nagy vitát váltott ki, hogy megfigyelésre alkalmas karperecet kapna minden menekült, akinek kérelmére menekültügyi eljárás zajlik, ahelyett, hogy zárt táborban lennének.

Mégis, az emberek többségében maradt egy ilyen kép. A Kettős Mércétől és a Helsinki Bizottságtól vagy a Migration Aidtől is számon kérték, miért voltunk például a regisztráció ellen, miközben mi is, a Helsinki is, és a Migration Aid is többször írtunk, szólaltunk fel, a Bevándorlási Hivatal munkájának erősítése mellett, hogy a gyorsabb regisztrációhoz több alkalmazottra és pénzre lenne szükség. A Kettős Mérce azt is többször leírta, hogy ha a magyar állam becsapja, átveri a menekülteket, nem tekinti partnernek, az nehezíteni fogja az együttműködést is.

A kerítést ellenben a Kettős Mérce elutasítottotta, és most is elutasítjuk mint megoldási javaslatot, és erre meg is van az okunk. A kerítés befejezése előtt is lehetőség volt az összes menekült regisztrációjára, és azzal a készültségi erővel, amely végül a kerítést védte, lényegében 99,99%-os regisztrációs arányt lehetett volna elérni. A kerítés megépítése ellenben csupán arra volt jó, hogy a jogi határzárral együtt kizárjon minden menekültet. Lázár János állítása szerint csupán 2 menekültet ismert el a magyar állam a kerítés felépítése óta, ellenben több, mint 1000-en ülnek börtönben, a jogi határzár valamelyik passzusának megsértése miatt. Mindeközben pedig biztosan lehet tudni, a Horvátország felől a kerítés megépítése után Magyarországra lépő menekültek nagy részét regisztráció nélkül buszoztattuk tovább Ausztriába. Tehát a tények azt mutatják, hogy a kerítés megépítése után juthattak át Magyarországon tömegével regisztráció nélkül emberek.

Mégis, most a jobboldali média egy része és felheccelt szavazók, a párizsi terrotámadások után, mivel a jelenlegi információk szerint egy támadó a kilenc beazonosított terrorista közül a menekültek útvonalán jött át, hazárulózza a menekülteknek segítő civileket, civil szervezeteket. Mintha ők tehetnének a tragédiáról. Mintha a menekültek között a terrorista menekült lenne és nem terrorista.

A Mandiner szerzője, Stumpf András például Papp Réka Kinga ellenzéki újságírót és Jeney Orsolyát, az Amnesty elnökét kéri számon. Papp Réka Kinga fejére azt olvassa, hogy két hónappal ezelőtt azt mondta, elképzelhetetlen, hogy a menekültek között terroristák jöjjenek Európába, míg Jeney Orsolyán egy tényleg szerencsétlen nyilatkozatot kér számon: „Soha nem mondtuk, hogy kerítést nem szabad építeni.”

Csakhogy a Stumpf András által bizonyítékként belinkelt cikkben Jeney Orsolya így nyilatkozik:

„A kerítés felhúzása csak a kötelezettségek elodázása, kibújási kísérlet Magyarország nemzetközi kötelezettségei alól. Ezzel csupán annyit érnek el, hogy az üldöztetés és az erőszak elől menekülők veszélyesebb útvonalakon próbálnak bejutni azokba az országokba, ahol védelemre számíthatnak.”

„Az államoknak törvény adta előjoga, hogy ellenőrzést gyakoroljanak saját határaik felett, de az olyan határellenőrző mechanizmusok, mint például a kerítések felhúzása, amelyek nem tesznek különbséget a menekültek és a migránsok között, mind megsértik a menekülteknek ahhoz való jogát, hogy belépjenek egy területre „

Tehát valóban nem azt mondta Jeney, hogy nem szabad építeni, hogy tiltaná ezt valami, hanem azt mondta, hogy szerintük ez rossz döntés. Van különbség a „nem kéne”, és a „nem szabad” kifejezések között. Jeney pontosan utalt a hangoztatott véleményére, ezek az érvek pedig talán fontosak is, ha valóban vitát akarunk a politikai döntésekről, és nem csak a kormánypárt véleményét megerősíteni.

Papp Réka Kinga kapcsán pedig a Mandiner azzal szórta tele az internetet, hogy szerzőnk szeptemberben azt állította, elképzelhetetlen, hogy terroristák jönnek a menekültekkel együtt Európába. Csakhogy PRK nem mondja azt, hogy elképzelhetetlen, ezt a műsorvezető mondja ki, PRK visszakérdez, hogy „elképzelhetőnek tartja-e azt a műsorvezető, hogy az Iszlám Állam kockáztatja a kiképzett terrorista életét egy ilyen úton?”

PRK esetében az is érdekes, a Mandiner miért nem a TEK vezető elemzőjének, az MTA alelnökének, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőnek, Rostoványi Zsoltnak, a Corvinus rektorának vagy sok más közéleti szereplőnek hasonló reakcióját emeli ki, miért pont egy aktivista újságíróét?

Természetesen lenne értelme, a nem fideszes újságok tévedéseit, ne adj isten hazugságait lebuktatni, vagy kontrollálni a civil szervezeteket. Viszont itt inkább a nyilatkozatok kiforgatásáról, és nevetségessé tételéről, a személyek megtámadásáról van szó a párbeszéd folytatása helyett.

És az is kérdéses, miért áll neki egy szerkesztőség pár tagja kikukázni civil szervezetek, újságírók két hónnapal ezelőtti nyilatkozatait, egy olyan helyzetben, ahol bizonyosan ők is írtak le olyasmikett, amiket már talán nem gondolnak úgy, hiszen egy politikailag gyorsan változó képlékeny helyzetről van szó. És még nagyobb kérdés, hogy ezt a munkát miért nem végzik el, ha már fontosnak tartják, a kormánypárt irányában is. Nem lenne nehéz dolog.

Ha emlékszünk még, májusban és júniusban azzal érvelt a kormánypárt, hogy azért van szükség a kerítésre, hogy ne nálunk regisztrálják a menekülteket. Ez a fenti PRK- és Jeney-idézet átértelmezéséhez hasonlóan, simán értelmezhető úgy, hogy a kormánypárt ki akart bújni a regisztráció alól. Ha emlékszünk, arra hivatkozott a kormány, hogy heteken belül vissza fogják küldeni a németek, az osztrákok azokat a menekülteket Magyarországra, akik itt regisztráltak. Azóta hónapok teltek el, és az állítás hazugságnak bizonyult.

Persze azóta a kerítés szükségességének is más az alapja, méghozzá pont a fentiek ellenkezője: mára már azért van a kerítésre szükség, hogy regisztrálni lehessen a menekülteket. És ha megnézzük, ez az állítás is hazugság, hiszen lényegében alig regisztráltunk menekülteket, átbuszoztattuk vagy egyszerűen kizártuk az országból őket. Ennek a logikának végigvitele, a kormánypárti képviselők ezzel való szembesítése is újságírói feladat lenne, és talán fontosabb, mint a hatalmi döntésekre oly kevés befolyással bíró ellenzéki újságírókat vagy civil szervezeteket vegzálni szavaik kiforgatásával. A kérdés az, ki mit tekint a maga feladatának.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a lakhatási válságról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.