Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A médiában támogatta, a Parlamentben leszavazta a Fidesz a gyermekéhezés felszámolásáról szóló javaslatot

Ez a cikk több mint 8 éves.

Horgas Péter és művésztársai egy éve kezdték el szervezni a Nemzeti MinimuM nevű kezdeményezést, amelynek célja a magyarországi gyermekéhezés felszámolása volt. Szakmai szervezetekkel, szakemberekkel konzultáltak, és végül egy olyan parlamenti javaslatcsomaggal álltak elő, amely rögzítette volna mint politikai minimum célt, hogy a költségvetésből a parlament minden évben megpróbál elegendő összeget biztosítani arra, ne éhezzen gyerek Magyarországon.

n10.jpg

(Fotó: Hajdú D. András / Origo)

A dolog jól is haladt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a javaslatot, sőt a Budapest Arénában megrendezett koncerten, ahol számos hazai sztár, például a Quimby is fellépett, a parlamenti pártok közösen álltak ki a színpadra, és írták alá, hogy támogatásukról biztosítják a javaslatot. Minden szép és jó volt, addig, míg hétfőn a parlament népjóléti bizottsága elé nem került a javaslat. Ugyanis a kormánypárti többségű bizottság se szó, se beszéd, leszavazta azt.

A szervezet erre reagálva írta ezt a Facebookon:

…Mivel a különböző szervezetekkel és az Emberi Erőforrások Minisztériumával is jól haladtak a tárgyalások, a szakmai egyeztetések, joggal hihettük, hogy a Népjóléti Bizottság támogatja kérésünket. Feltételeztük, hogy a képviselők megértik, átérzik, hogy a gyermekéhezés felszámolásának törvényi garanciái mellett konszenzussal és összpárti támogatással példát mutathatunk arra is, hogy létezik pártpolitikán átívelő közös nemzeti ügy.

A mai Népjóléti Bizottsági ülés színvonala és minősége elfogadhatatlan, de pontosan jelzi, hogy nem ez a mi utunk. De ezt az utat be kellett járnunk, mert nem vagyunk hajlandóak lemondani arról, hogy jogállamban élünk. Egyelőre idáig jutottunk.

Folytatjuk a munkát, mert mi egy ügyet szeretnénk megoldani. Ehhez ajánlottunk szövetséget, amelyet most durván elutasított a bizottság. Ahogy Ferenc pápa mondja: „ki-ki a maga szerepe szerint…”

A Nemzeti Minimum tagjai

Tehát a kormány és a Fidesz a szavak szintjén sütkérezett kicsit a szegény sorsú gyermekek segítésében, de amikor arról döntött a bizottság, hogy a parlament plenáris ülése elé kerüljön-e a javaslat, már nemet mondtak!

Pedig lenne dolga a kormánypártoknak. A Gallup tavalyi kutatása szerint Európában Magyarországon a legnagyobb azoknak az aránya (a családok 47%-a), akik azt mondták, volt olyan eset az elmúlt évben, hogy nem tudták megvenni a gyerekeiknek a megfelelő élelmiszert. A Tárki kutatása szerint pedig mintegy 50 ezer olyan gyerek van, aki tartósan éhezik Magyarországon.

A gyerekéhezés felszámolásán kevesebb fontos dolog van, hiszen a nem megfelelő gyerekkori táplálkozás egy életre el tudja dönteni egy gyerek pályáját, megfelelő energiabevitel nélkül rosszabbul fejlődnek a gyerekek, nehezebben megy a tanulás, a koncentrálás.

De sajnos úgy tűnik, a stadionprogram árából megoldható feladat nem került a kormány prioritásai közé, kivéve persze a médiaszerepléseket.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.