Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbánt csak akkor érdekli a jogok védelme, ha kiváltságosok jogairól van szó!

Ez a cikk több mint 8 éves.

Orbán Viktor pénteken az Európa Néppárt madridi találkozója előtt nyilatkozott az Echo Tv-szintű jobboldali tévéadónak. Orbán a menekültválság kapcsán inváziót emlegetett, és azt mondta, hogy azért kell megállítani ezt az inváziót, mert meg kell védeni a szólásszabadságot, az emberi jogokat és a női egyenjogúságot.

orban_viktor_szaud_arabia.jpg

Orbán és a szaúdi király 2014-ben.  fotó: Miniszterelnökség

A jelenség nem új keletű, az európai jobboldali közbeszédben egyre gyakrabban hangoztatják, hogy a menekülteket és migránsokat azért kell kizárni, mert „az ő kultúrájuk” nem tiszteli az emberi jogokat, és különösen, erőszakosak a nőkkel szemben. Valóban, sok muszlim többségű állam ezekben a kérdésekben finoman szólva sem mondható liberálisnak (bár hangsúlyozzuk: semmi nem utal arra, hogy ennek köze lenne az iszlámhoz: számos muszlim többségű országra nem jellemzőek nagy mértékben ezek a problémák, és számos keresztény többségű afrikai országban jellemzőek), azért mégis felvetődik az emberben a kérdés: Kitől kell mit védeni?

Mert mégiscsak Orbán Magyarországa az, ahol egy internetes portál – az Origo – főszerkesztőjét azért rúgták ki, mert a kormánynak nem tetsző cikket írt. Mégiscsak Magyarország az, ahol a reklámtorta nagy részét az állami megrendelések adják ki, ahol a köztévé konkrétan hazudik, és az állami monopóliummal rendelkező hírügynökség nagyon sokszor kormánypárti híreket gyárt, a viszonylagos függetlenség látszatára sem adva.

Magyarország az a hely, ahol  az állam vezetői kimondottan tagadják, hogy a társadalmi rend minden ember személyes szabadságán alapul (illiberális állam). Nem nagyon értelmezhető, mit érthetünk emberi jogok védelmén, amikor teljesen abszurd jogszabályokat hoz a kormány a menekültekkel szemben, amikor újságírók és ártatlanok TEK általi megveretését még kivizsgálni se hajlandó, amikor kerekesszékes menekültek ülnek magyar fogdákban azzal a váddal, hogy nekitámadtak a rendőrségnek.

És hát annak a Magyarországnak a kormányfője mondja ezt, amelynek kormányában 0 nő foglal helyet (Orbán maga mondja azt, hogy elképzelni sem tud nőt miniszterként), annak a pártnak a vezetője, amelynek egyik, feleségét megverő parlamenti képviselője az azóta elhunyt vakkomondorral együtt megtarthatta a mandátumát. Egy olyan vezető beszél így, aki több, mint 5 éves kormányzása alatt nem tett keresztbe két szalmaszálat annak érdekében, hogy megszűnjön a nők elleni erőszak, hogy nők is végezhessenek ‘férfias’ munkákat, ugyanakkora fizetésért, mint a férfiak.

Persze Szaúd-Arábiában bloggert ítéltek botütésre, a nők nem vezethetnek autót a férjük engedélye nélkül, Egyiptomban a hadsereg erőszakolta a nőket a Tahrir téri tüntetések idején, és tömeges halálbüntetésre ítélik a Muszlim Testvériség tagjait, és akkor még az Iszlám Állam, vagy a szír kormány, illetve a tálibok rémtetteiről nem is beszéltünk.

Csakhogy Orbán Viktor pont a szaúdi királlyal és az egyiptomi diktátorral bratyizott az elmúlt években, és nem nagyon emlegette fel nekik az országukban tapasztalható emberi jogi hiányosságokat. Sőt, legitimálta ezeket a rendszereket, amelyek elkövetik a számos jogsértést. A letelepedési kötvény által pont ezen országok vezetőinek, a zsarnoki rendszerek fenntartóinak adunk el nagy számban, jó pénzért EU-s állampolgárságot.

Orbán nem azoktól az emberektől félti az emberi jogokat, akik a hatalmat tartják a kezükben, hanem azoktól az emberektől, akik nincstelenként jönnek Európába, pont a tálibok, az Iszlám Állam, a szír diktátor elől menekülve. És nem azt mondja, hogy fogadjuk őket úgy, ahogyan egy emberi jogokat tiszteletben tartó államtól elvárható, hanem potenciális bűnözők inváziójáról beszél.

Érezzük a különbséget? A gazdagok, akik felelősek a jogtiprásokért, jöhetnek, az egyszerű emberek, akik részben elszenvedői is, nem jöhetnek, mert ők veszélyesek a jogrendre.

És mindeközben Orbán eljátszhatja a szólásszabadság, az emberi jogok és a női egyenjogúság védelmezőjének szerepét úgy, hogy hazájában nem is érdekli őt ezeknek a jogoknak a védelme. Mert az, hogy Szaúd-Arábiában rosszabb a nőknek, nem menti fel Orbánt az alól a kötelessége alól, hogy Magyarországot a nők számára jobb hellyé tegye. Az, hogy Szaúd-Arábia semmibe veszi az emberi jogokat, nem menti fel Orbánt az alól, hogy tiszteletben tartsa ezeket, hanem azt a kötelességet rója rá, mint európai politikusra, hogy tegyen ezekért a jogokért itthon, és a diplomáciai kapcsolatokon keresztül is.

De Orbán ezeket a jogokat csak igazolásnak használja, pont annyira fontosak neki, mint bármilyen érv, ami a napi politikai küzdelmekben felhasználható, majd kellő pillanatban eldobható. Semennyire. Ha fontosak lennének ezek a jogok Orbán számára, nem Madridban beszélne róluk, hanem itthon tenne értük, nem a szegények és menekülők kizárására használná-, hanem a diktátorokon kérné számon őket.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a menekültkérdésről, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.