Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

És aki a legnagyobbat hazudja ‘56-ról: Vona Gábor

Ez a cikk több mint 8 éves.

A Jobbik-pártelnök a párt ‘56-ra emlékező 600 fős naggyűlésén 1956-ot a Horthy-korszak utolsó fellángolásának nevezte. Ha létezne feltámadás, akkor most ‘56 mártírjai sorra másznának ki a sírból, és kevernének le egy nyaklevest a mi Gáborunknak.

Persze túlzás lenne ‘56-ot, csak egyszerűen baloldali forradalomnak nevezni, mert ‘56 egy olyan politikai kavalkád volt, ahol nagyon sok különböző politikai gondolattal rendelkező ember küzdött egy célért. De akkora baromságot, mint Vona, hogy ‘56 horthysta forradalom  lett volna, legutoljára az MSZMP KB ülésén mondtak. ‘56 politikai vezetése ugyanis csupa olyan politikusból állt, Bibótól Nagy Imréig, akik biztosan nem akarták visszahozni a Horthy-rendszert. De még Mindszenty Józsefről se gondolná az ember, hogy ez lett volna a célja, nem is beszélve a műegyetemistákról, akik ezt nem vették fel követeléseik közé, sőt leginkább egy demokratikus szocializmusért álltak ki. Nem voltak ilyen grafittik a falakon, nem voltak ilyen röpcédulák. ‘56 ugyannyira szembenállt a Horthy-rendszerrel, mint a Rákosival.

1956 október 23-án nem a Horthy-rendszer valamelyik potentáját, hanem Nagy Imrét, korábbi kommunista miniszterelnököt követelte a tömeg a kormányba. Nem a szocializmust akarta megdönteni, hanem a rákosista sztálinizmust. Persze később az ellenálló csoportok vagy Corvin-köziek között bizonyosan számosan voltak olyanok, akik az egész komcsi brigádot, Nagy Imrét is beleértve, elkergették volna a fenébe, de még ők se akarták volna visszahozni a Horthy-rendszert. Ellenben olyanok is voltak, mint például Angyal István, a Tűzoltó utcaiak vezetője, akik fegyveres őrséggel védték a kommunista pártfunkcionáriusok lakását, és a Párttal való kiegyezést tartotta helyes útnak a szocializmus védelmében.

Szégyenteljes, hogy a Jobbik egyébként történelem szakot végzett vezetője kiáll a színpadra, és egy olyat hazudik, ‘56 évfordulóján ‘56-ról, amiről bizonyosan tudnia kell, hogy hazugság.

Szégyenteljes, hogy Vona Gábor ‘56 emlékét saját pártpolitikai érdekeire, egyszerű szavazatszerzésre használva hazudik.

Szégyenteljes, hogy Vona Gábor egy netto MSZMP-s a forradalom lejáratására készült propagandát vesz elő, hogy saját igazát hazudja.

Egy bocsánatkérés minimum elférne Vonától.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a Mércén, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.